Til kamp for EU's grise

EU-DAGBOG: Ihærdigt arbejde for at forbedre forholdene for de europæiske grise, forberedelser forud for COP16 samt afsløring af nogle af de brodne kar blandt EU's mange lobbyister. Det var noget af det, ugen stod på for Dan Jørgensen.

Af Dan Jørgensen
MEP, Socialdemokraterne

Mandag: Grisevelfærd
Dagens vigtigste møde handlede om velfærd for svin i EU. De har det nemlig ikke godt, grisebasserne. Skuldersår, kastration uden bedøvelse, unødvendige halekuperinger og for lange transporter er bare nogen af de velfærdsproblemer, der desværre er udbredte i dag.

Problemerne er også store i Danmark, hvor landbruget jo opdrætter mere end 20 millioner svin om året.

Jeg arbejder nu sammen med en række dyreværnsorganisationer for at forbedre lovgivningen på området. Ligesom lande - som Danmark - der ikke lever op til de nuværende regler, skal tvinges ind på rette spor. Det handlede dagens møde med en jurist, der er ekspert i dyrevelfærd, om.

Tirsdag: Klima og kemi
I dag er jeg løbet fra møde til møde.
Første punkt på dagsordnen var en samtale med direktøren for EU-kommissionens klimadirektorat om forberedelserne til COP16-mødet i november. Tror, de færreste ville kunne få meget logik ud af vores diskussion, der handlede om REDD i UNFCCC. Sådan er de internationale klimaforhandlinger. Komplicerede og ikke særligt let tilgængelige, men når man først kan sproget, så er det politik som alt andet. Forkortelserne dækker over spørgsmål om FN's program for at stoppe afbrænding af regnskov, som står for 20 procent af al verdens CO2-udleding.

Dernæst ilede jeg fra parlamentet til Berlaymont-bygningen, hvor EU's miljøkommissær Janez Potocnik har kontor. Jeg havde bedt ham om et møde for at at presse ham til at gøre noget ved de farlige effekter, der er ved mange af kemikalierne på markedet i dag. Problemet er, at der ofte i lovgivningen ikke tages hensyn til kemikaliernes cocktaileffekter. Det er de problemer, der kan opstå, når flere kemikalier optræder sammen i et produkt. Konsekvenserne er alvorlige: Kræft, hormonforstyrrelser mm.

Resten af dagen gik med så forskellige gøremål som at tale for en gruppe danske au pair-piger, deltagelse i et møde i den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet og middag og diskussion om biobrændsel og palmeolie med Malaysias ambassadør ved EU.

Onsdag: Worst lobby award
Der er mere end 10.000 lobbyister i Bruxelles. De fleste af dem er dygtige og hæderlige. Og på ingen måder et problem. Faktisk er de et gode for den demokratiske proces. Men der er desværre brodne kar.

Derfor havde jeg i dag sagt ja til at deltage i en pressekonference arrangeret af en række NGO'er her i Bruxelles for en kampagne, de kører lige nu.

"Bad lobbyist awards" handler om at afsløre de lobbyister, som ikke har rent mel i posen. Og her må man desværre sige, at klimaområdet, som jeg arbejder meget med, er et af de steder, hvor man støder på organisationer og virksomheder, der forsøger at sprede misinformation for at blokere for fremskridt.

Det gav jeg et par eksempler på i min tale. Ligesom jeg fremlagde en række forslag til, hvordan man kan gøre noget ved problemet. Jeg mener for eksempel, at man bør lave et obligatorisk lobbyregister og en form for adfærdskodeks for lobbyister.
Se mere her: http://www.worstlobby.eu/

Forrige artikel Pind modtager årets Ting-pris Pind modtager årets Ting-pris Næste artikel Havneudvalg på hårdt arbejde Havneudvalg på hårdt arbejde