Dagbog fra EU: indblik i hverdagen

DAGBOG: Europa-Parlamentet holder sommerferie, men forberedelserne til en ny sæson er i gang. Christel Schaldemose skriver det andet indslag i EU-dagbogen.

Af Christel Schaldemose, MEP, Socialdemokraterne  

Jeg skal skrive dagbog fra EU. Men fra EU, altså fra Bruxelles, bliver det ikke. For EU-systemet holder sommerpause, så jeg skriver fra Danmark. Men om EU. Mine børn startede i skole den 9. august som de fleste andre i landet. Det betød hverdag hjemme hos os. Og dermed gik jeg også op i gear. Jeg må dog tilstå, at det næsten føles som ferie ikke at skulle rejse frem og tilbage til Bruxelles slæbende på både pc, papirer og andre pakkenelliker.

Min første uge gik med at skrive en artikel til Socialdemokraten om EU, deltage i forberedelsen af Socialdemokraternes kongresudtalelse og ikke mindst at gennemgå de mange mails, der trods ferien var havnet i min mailboks. Der var forespørgsler, om jeg kunne komme og holde oplæg, om muligheden af at besøge mig i Europa-Parlamentet i Bruxelles, henvendelser fra borgere der ville vide noget om min holdning til diverse sager og selvfølgelig også mails om de sager, der er på dagsordenen p.t. i EU.

Her midt i sommerpausen var der fx frist for indsendelse af ændringsforslag til 2011-budgettet for Indre Marked- og forbrugerbeskyttelsessudvalget. Det er jeg den socialdemokratiske gruppes ordfører på. Skyggeordfører, som det faktisk kaldes i EP.

Men jeg er også i gang med at forberede arbejdet med revisionen af det generelle produktsikkerhedsdirektiv. Det skal revideres, og jeg er Indre Marked- og forbrugerbeskyttelsesudvalgets hovedordfører på den betænkning. Det vil sige, at det er mig, der skriver første udkast til betænkning, og det er mig, der indkalder til forhandlinger mm. Forberedelsen består blandt andet i at afdække, hvad der er godt, og hvad der er skidt i den eksisterende lovgivning. Det betød et møde med Dansk Industris ekspert på den sag. Om en uge skal jeg tale med Forbrugerrådet om samme sag.

Mandagen gik med en tur til Odense. En journalist på Fyens Stifttidende vil gerne skrive mere om EU. Men helst vil hun integrere det i artikler om skoler, idræt, forbrugerstof og lign. Jeg tror det er en rigtig vej at gå. Det fik vi en super god snak om. Og i samme ombæring blev jeg interviewet til avisens søndagsserie "Minutinterview". Jeg var ugens offentlige person, de gerne vil ind bag facaden på.

Tirsdag gik turen til Rørvig til den socialdemokratiske folketingsgruppes årlige sommergruppemøde. Vi fire MEP'er er altid inviteret med her. Det er godt at deltage, for det skaber rammer for en god og nødvendig forbindelse til vores kollegaer i Folketinget. Mødet var vist afventet med spænding hos de fleste af os.

Mødet gik godt. Det var en ærgerlig og ærlig Helle, der stod foran os. Men også en formand Helle i arbejdstøjet. Hun ved godt, der skal arbejdes hårdt for at sikre et skifte fra blå til rød regering i Danmark. Der var i øvrigt 100 procents opbakning og fuld tillid til Helle. Jeg tror på hende, og jeg er sikker på, vi kommer igen. Selv brugte jeg mødet til at slå et slag for, at Socialdemokraterne også skal have en plan for det kommende danske EU formandskab. Det kommer allerede i foråret 2012.

Det er vigtigt, at vi husker at inddrage EU i det daglige danske politiske arbejde. Men jeg ved også godt, at ingen partier vinder valg på at sætte EU højt på dagsordenen. Når danskerne vælger statsminister, handler det naturligvis om det nære. Men EU påvirker, og derfor er det vigtigt, at vi ikke glemmer at have EU-perspektivet. Det har vi danske socialdemokrater også. For vi ved, at det bliver lettere at føre socialdemokratisk politik i Danmark, hvis EU er mere rødt end blåt. Så vil der nemlig være mere fokus på vækst end på nedskæringer.

Ugen slutter med, at jeg deltager i Region Syddanmarks socialdemokratiske sommerstævne på Billeshave ved Middelfart. Her glæder jeg mig til at møde de lokale partifæller og høre om det, de er optaget af. De er skønne og oprigtigt interesseret i parlamentsarbejdet også. Sommerpausen nærmer sig sin afslutning, og jeg skal derfor bruge de sidste dage til at forberede efterårets arbejde og skrive lidt læserbreve og hygge om mine børn, når de kommer fra skole.

Forrige artikel SF's superministerium møder kritik Næste artikel Tænketank: Hvor er de nye visioner? Tænketank: Hvor er de nye visioner?