EU-dagbog: Ikke en uge uden Palæstina-Israel-konflikten

EU-DAGBOG: Margrete Aukens uge i Strasbourg har drejet sig om århusianske provster plus en biskop, af romadebatter, EU-Kommissionens bioetik-gruppe, slagsmål om internet-kontrol, strejkende franskmænd, samt, som altid, Palæstina-Israel-konflikten!

Af Margrete Auken
MEP, Socialistisk Folkeparti

Mandag:
På vej ind i flyveren til Strasbourg mødte jeg min ven århusbispen Kjeld Holm, der med "sine" provster skulle besøge en række europæiske institutioner, heriblandt Parlamentet. Skønt vi havde et "rigtigt" møde senere på ugen, skyndte vi os straks at sætte debat og samvær på programmet allerede fra mandag aften.

Ved Plenar-samlingens åbning besluttede vi at aflyse afstemningerne torsdag. Der var varslet strejke, hele det franske transportsystem ville blive lammet. Parlamentets ansatte rejste allerede onsdag. Det samme gjorde mange medlemmer.

Tirsdag:
Tirsdag gik med forberedelsesmøder. Fra morgenstunden var det dagordenen for næste møde i Borgerklageudvalget. Her er jeg koordinator for den Grønne Gruppe og har dermed ansvaret for vores arbejde. I næste uge skal vi diskutere Borgerinitiativet (1 mio. borgere kan få rejst en sag) og, igen, affaldskatastrofen i Italien. Vi skal også møde både kommissær Sefcovic og EU-ombudsmanden.

Derefter en drøftelse med formanden og min med-næstformand for Palæstina-delegationen om, hvordan vi kan gennemføre en rejse til Palæstina i november, især om hvordan vi kommer til Gaza trods Israels forsøg på at hindre, at nogen kommer dertil (og ser, hvor slemt der er?). Der var også en grotesk sag om et medlem af det palæstinensiske Lovgivende Råd, der har brug for at rejse til Jordan for at blive hospitalsbehandlet, men er blevet nægtet udrejse af Israel.

Endelig skulle gruppemødet om aftenen forberedes - her skulle den Grønne Gruppe afgøre hvem gruppen ville indstille som kandidat til Sakharov-prisen, Europa-Parlamentets årlige menneskerettighedspris. Jeg havde foreslået den israelske organisation "Breaking the Silence". Den består af tidligere israelske soldater, der offentligt fortæller om de uhyrlige overgreb og brud på menneskerettighederne, som de har været med til i det besatte Palæstina. Den israelske regering og militæret forsøger med alskens chikane at genoprette tavsheden. De ønsker ikke at disse historier bliver kendt i Israel - og i resten af verden. Der var andre fine forslag, men efter en lang debat valgte den Grønne Gruppe med stort flertal Breaking the Silence som kandidat! De får næppe prisen, men alene nomineringen er en stor sejr - og den vil med garanti skabe debat i Israel, som jo dog er et demokrati med fri presse. Vi bidrager på den måde til at bryde tavsheden!

Onsdag:
Onsdag morgen havde vi morgenmadsmøde for nordiske og baltiske MEP'er og ansatte. Her fortalte Europarådets menneskerettighedskommissær, svenskeren Thomas Hammarberg, om romaernes situation. Det er vigtigt at vi nu fastholder opmærksomheden på den voldsomme diskrimination af romaerne. Heller ikke her må tavsheden sænke sig igen.

Herefter var det så det rigtige møde med de århusianske provster: De ville høre om klimapolitik og om hvordan den danske folkekirke kan blive en del af samtalen i EU - både om klimaet og om anden vigtig EU-politik. Det er mange andre kirker.

Onsdag eftermiddag havde parlamentets bioetik-gruppe, som jeg er med-formand for, et medlem af EU-Kommissionens etik-udvalg der fortalte om dette udvalgs omfattende arbejde. Der er spændende og også lidt betænkelige udviklinger under opsejling, jeg håber vi får flere af sagerne på dagsordenen i vores udvalg i de kommende møder.

Dagen sluttede med et langt møde i delegationen til parlamentariker-samarbejde mellem Europas som Middelhavslandenes parlamenter. Også her er Palæstina-Israel et hovedemne. Uden en retfærdig fred dér, bliver der ikke noget ud af alt det andet gode og vigtige vi vil. Vi satser alle på, at Israel ikke sætter gang i bosættelsesbyggeriet i palæstinensernes land igen her i weekenden!

Forrige artikel Vælgerne: Nej til ny motorvej Vælgerne: Nej til ny motorvej Næste artikel Thorborg: Mediestøtte er bestikkelse af dagblade Thorborg: Mediestøtte er bestikkelse af dagblade