Travlt på centraladministrationens filial i Bruxelles

EU-DAGBOG: Ambassaderåd Carsten Grønbech-Jensen giver et indblik i sin hverdag med ministerbesøg, Coreper-møder, indvielse af Ashtons nye udenrigstjeneste, samt forberedelse af det danske formandskab.

Af Carsten Grønbech-Jensen,
ambassaderåd på Danmarks permanente repræsentation i Bruxelles. Han er ansvarlig for koordination af møder i Coreper II og Det Europæiske Råd samt det kommende danske formandskab. 

EU-repræsentationen i Bruxelles er Danmarks største diplomatiske repræsentation i udlandet med 50 udsendte medarbejdere fra alle dele af centraladministrationen i København og ca. 30 lokalt ansatte. Vores mission er at varetage Danmarks interesser i EU på alle områder. Tempoet er højt, engagementet er stort, og arbejdsdagene er lange.

Mandag
Mandag morgen begynder med EU-repræsentationens ugentlige ledelsesmøde. Med EU-ambassadøren for bordenden gennemgår ledelsen kalenderen for den kommende uge. Allerede søndag var finansministeren forbi til et hastemøde med EU's øvrige finansministre for at forhandle en støttepakke til den trængte irske økonomi på plads.

Mandag kommer fødevareministeren til rådsmøde, og torsdag-fredag er der yderligere fire ministre i byen - justitsministeren, integrationsministeren, transportministeren og energiministeren. Der kommer typisk 4-5 danske ministre til byen om ugen. Vi gennemgår også dagsordnerne for ugens øvrige møder i Rådet, Kommissionen og Europa-Parlamentet.

Ved 10-tiden er repræsentationens åbne kontorlandskaber næsten tomme. De fleste medarbejdere har modtaget deres instruktioner fra København og er forsvundet ud i byen til møder i arbejdsgrupper med repræsentanter fra EU's andre medlemslande eller til møder i Kommissionen og Parlamentet for at fremme danske interesser. De fleste vender først tilbage til huset ved frokosttid efter kl. 13.

De, der ikke tager en sandwich foran computeren eller mødes med kolleger fra andre lande for at tale sager i frokostpausen, samles i repræsentationens kantine. Der er repræsentanter fra alle ministerier - en slags miniudgave af Slotsholmen. Det er sidste frist for tilmeldinger til årets julefrokost, som holdes i kantinen i næste uge.

En af Finansministeriets udsendte er kassemester mens andre ministeriers udsendte står for planlægning og indkøb. Efter frokostpausen tømmes huset igen. Kun få bliver tilbage for at skrive indberetninger om formiddagens møder eller drøfte sager med kolleger i København pr. videolink. 

Tirsdag
Tirsdag går med bilaterale møder og forberedelse af onsdagens møde i Coreper. Jeg mødes med mine Antici-kolleger fra de andre 26 medlemslande for at gennemgå sagerne på dagsordenen og udveksle oplysninger. Vi er medlemslandenes koordinatorer. Vi fungerer som højre hånd for vores EU-ambassadører, og til EU-topmøderne er det os, som følger stats- og regeringschefernes fortrolige drøftelser og er oppe den halve nat for at forberede topmødernes konklusionstekster. Tonen er uformel og gruppen er præget af et særligt sammenhold.

Onsdag
Onsdag er der møde i Coreper - komitéen bestående af alle medlemslandenes EU-ambassadører. Det er på mange måder Rådets hjertekammer, hvor interessemodsætningerne mødes og kompromiserne bankes på plads. Mødet begynder 9.30 og slutter ved 19-tiden.

Fokus er særligt på forberedelsen af rådsmøder mellem EU's justits-, finans-, udenrigs- og forsvarsministre i denne og næste uge. Der er også en drøftelse af det kommende topmøde med Rusland, og så kommer EU's udenrigsrepræsentant, Cathrine Ashton, forbi for at fejre, at EU's nye Udenrigstjeneste i dag formelt går i luften.

I frokostpausen drøfter ambassadørerne det kommende EU-topmøde den 16.-17. september, hvor der skal nås enighed om en traktatændring og permanent kriseløsningsmekanisme, som skal sikre, at der fremover gribes effektivt ind for at hjælpe økonomier, som er på vej ned i afgrunden. Det handler om at undgå en tilsvarende gældskrise igen.

Torsdag-Fredag
Torsdag og fredag kommer Integrations- og Justitsministrene til byen. De drøfter bl.a. samarbejde om bekæmpelse af organiseret kriminalitet, menneskehandel og samarbejde om asyl og indvandring. Langt de fleste emner er desværre dækket af det danske forbehold. Jeg får i løbet af torsdagen lejlighed til at bruge nogle timer på forberedelsen af det danske EU-formandskab i 2012. Planlægningen begynder allerede nu. Ikke mindst på personalefronten. Det bliver en stor opgave at sidde for bordenden i EU.

Vi vil få en meget tung dagsorden. Dels vil den næste flerårige budgetramme for EU skulle forhandles under dansk formandskab. En politisk meget udfordrende opgave. Og dels vil der være mange tunge lovgivningsinitiativer, som det vil være op til os at forhandle på plads. Et godt resultat vil kræve rettidig omhu og en meget stor indsats fra repræsentationens medarbejdere.

Forrige artikel 3. december: Per Clausen 3. december: Per Clausen Næste artikel Retspsykiatrien skal kunne videresende raske kriminelle Retspsykiatrien skal kunne videresende raske kriminelle