Omfordeling må på dagsordenen

DEBAT: Danske Erhvervsskoler har en klar forventning om, at der vanker flere penge til alle de erhvervsrettede uddannelser, når regeringen fremlægger sit udspil til den kommende finanslov. Det skriver dagens debattør, Lars Kunov.

<img align="left" src="@nyimg=6905@" />Af Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler-Lederne

Skal de uddannelser, der uddanner flest mønsterbrydere – altså elever fra uddannelsesfremmede hjem – have flest penge?

I så fald skal hhx som den ”billigste” af gymnasieuddannelserne tilføres penge.

Vi ved ikke, om det ligger i regeringens tanker for den fremtidige økonomi på ungdomsuddannelserne, men første skridt er taget med beslutningen om at nedsætte ”et udvalg, som skal udarbejde forslag til en taxameterreform, der fordeler ressourcerne til ungdomsuddannelserne mere retfærdigt.

Taxametersystemet skal bl.a. tage højde for uddannelsesstedernes forskellige geografiske og sociale udfordringer. Det vil bl.a. forbedre uddannelsesdækningen i yderområderne.”

Nogle har kaldt det en syltekrukke, men på erhvervsskolerne har vi de optimistiske briller på og er glade for, at regeringen finder opgaven så vigtig, at den er nævnt i regeringsgrundlaget, og en grundig og gennemarbejdet reform af det nuværende system udarbejdes ikke fra den ene dag til den anden.

Derfor bidrager vi naturligvis meget gerne fra erhvervsskolernes side til arbejdet med at finde frem til en bedre fordeling af uddannelseskronerne med en tilskudsreform, der omfatter alle ungdomsuddannelser og skaber forenkling og ensartethed.

Vi så naturligvis gerne, at regeringen lovede flere penge, men det er formentlig mere realistisk at omfordele inden for uddannelsesområdet, hvilket vi også ser muligheder for.

Hvorfor skal de almene gymnasier f.eks. have et overskud pr. årselev på 3.200 kr. og VUC på 9.700 kr. i 2010, mens det kun er 1.400 kr. på erhvervsskolerne?

Det ser vi frem til at se nye løsninger på. Ikke mindst set i lyset af, at erhvervsskolerne er presset på økonomien og er udset til at løse en væsentlig del af 95 procent-målsætningen.

Derfor har erhvervsskolerne heller ikke tid eller råd til udelukkende at vente på en taxameterreform.

Regeringen har meldt ud, at den vil fremlægge sit udspil til den kommende finanslov, inden forhandlingerne går i gang den 10. november. Og her har vi da en klar forventning om, at der er flere penge til alle de erhvervsrettede uddannelser.

Forrige artikel Reform af folkeskolen nu Næste artikel Målrettet løft til unge uden uddannelse