Mangel på praktikpladser skal løses nu

DEBAT: Tal fra Undervisningsministeriet viser, at flere unge er praktikpladssøgende. Det er en ”ØV” statistik, når vi skal have flere til at vælge en erhvervsuddannelse efter grundskolen. Det skriver formand for UU Danmark Mark Jensen. 

Af Mark Jensen
Formand for UU Danmark

I Ungdommens Uddannelsesvejledning er vi helt med på, at den nye erhvervsuddannelsesreform, med alle dens kvaliteter, skal lanceres.

Men så længe vi har et vekseluddannelsessystem for erhvervsuddannelserne, hvor praktik på arbejdspladsen veksler med skoleophold, er det vigtigt, at eleverne i grundskolen får opfattelsen af en uddannelse, der hænger sammen.

Over et år, fra juli 2013 til juli 2014, var der en mindre stigning på to procent af unge praktikpladssøgende, så selv om der har været fokus på erhvervsuddannelserne, går det den forkerte vej.

Flere lærlinge på landets arbejdspladser
Jeg synes, at politikerne skal bruge de nødvendige ressourcer på at lukke det her problem, og jeg synes også, at vi hver især på vores arbejdspladser skal kigge os omkring og se, om vi kan få øje på en lærling.

Hvis der ikke er en lærling på arbejdspladsen, er der tale om en af de syv ud af 10 arbejdspladser i Danmark, der slet ikke tager lærlinge, og det er vel en snak værd med kollegerne. En snak om, hvorvidt virksomheden skal tage en lærling kan tages i spisepausen, med tillidsrepræsentanten, med ledelsen og i samarbejdsudvalg. Det behøver ikke være ens egen søn, datter eller kusine, der skal bringes i spil. 

Lad snakken ende i, at der konkret tages en kontakt til den lokale erhvervsskoles praktikpladskontor. Så sker der da noget, mens vi venter på politikerne.

Når elever og forældre læser om manglen på praktikpladser, kobles det alt for nemt til en frygt for, at valg af en erhvervsuddannelse er et valg af en uddannelse, der ikke hænger sammen, og det er ærgerligt for erhvervsuddannelserne, erhvervsuddannelsesreformen og det fælles mål om, at flere unge skal få øje på mulighederne og perspektiverne ved valget af en erhvervsuddannelse efter grundskolen.

Forrige artikel FA: Studenterhuen skal trykke FA: Studenterhuen skal trykke Næste artikel Heldagsskolen skader det gode børneliv Heldagsskolen skader det gode børneliv