Danske Erhvervsskoler: Flere praktikpladser kræver samarbejde

DEBAT: Formanden for Danske Erhvervsskoler-Lederne er uforstående over for DA’s udmelding om, at det er erhvervsskolernes skyld, at praktikpladsproblemet ikke er løst. Med en ny rapport kan han bekræfte, at det ikke er skolernes aktive indsats, der alene kan løse problemet. 

Af Peter Amstrup
Formand for Danske Erhvervsskoler-Lederne

Det er erhvervsskolernes skyld, at praktikpladsproblemet ikke er løst. Gjorde de bare deres arbejde ordentligt, ville ingen elever stå uden praktikplads. Sådan lyder DA’s seneste udmelding i Altinget, hvor arbejdsgiverne konkluderer, at der kan skaffes 5.000 praktikpladser, hvis skolerne bare tager sig sammen og gør som de skoler, der i dag skaffer flest.

DA’s retorik kommer bag på mig, da jeg troede, at vi havde lagt den bag os. At det ikke bare handler om skolernes aktive indsats blev senest bekræftet, da en af vores store erhvervsskoler satte sig for at finde de praktikpladser, Deloitte tidligere på året så potentialet for. Den pågældende skole udbyder omkring et bredt udsnit af erhvervsuddannelser, og ifølge Deloitte var der knap 600 potentielle praktikpladser fordelt på omkring 3.000 virksomheder inden for kommunens grænser.

Færre end forventet
Skolens praktikkonsulenter gik metodisk til værks og gennemgik Deloittes lister for bl.a. at fjerne virksomheder, der optrådte flere gange. Det reducerede listen til knap 600 virksomheder, som alle blev kontaktet telefonisk og tilbudt et personligt besøg. 35 virksomheder sagde ja tak, og det resulterede i tilsammen seks praktikaftaler. Desuden ventes fire aftaler senere, så i alt 10 praktikaftaler eller under to pct. af det antal, Deloitte forudså i det pågældende område.

Man kan jo håbe, at eksemplets tal ikke blot kan overføres til landsplan, men forsigtigt ganget op, så er der altså ikke 33.700, men mindre end 1.000. Dette skriver jeg ikke for at pege fingre ad Deloitte-rapporten eller fralægge skolerne ansvar.

Eksemplet skal alene tjene til at understrege følgende pointe: Problemerne med at skaffe praktikpladser er nok mere komplekst end som så, og det giver ingen mening at give en enkelt part hverken skyld eller ansvar for, at praktikpladsproblemerne ikke er løst. I stedet er vi nødt til i fællesskab at finde nye løsninger.

Fælles indsats
Hvis det nogensinde skal lykkes at skabe praktikpladser nok, sker det kun ved en fælles indsats, hvor alle parter, ikke mindst både virksomheder og erhvervsskoler arbejder sammen om at nå målet. Alt tyder på, at det bliver nødvendigt at kombinere praktik i virksomheder og i et praktikcenter for flere elever, ikke mindst hvis vi skal kunne nå det politiske mål om, at 25 pct. af en ungdomsårgang tager en erhvervsuddannelse.

Det svarer til, at man alene på vores medlemsskoler skal have omkring 4.000 flere elever end i dag, mens der ifølge ministeriets seneste tal er 4.200, som mangler en praktikplads. Så der bliver – forhåbentlig – brug for rigtig mange praktikpladser. Det kræver samarbejde at finde attraktive praktikmuligheder for alle elever.

Forrige artikel VIA University College: Vejledning i gymnasier skal nytænkes VIA University College: Vejledning i gymnasier skal nytænkes Næste artikel It- og medievejlederforening: Folkeskolen har brug for programmeringsfag It- og medievejlederforening: Folkeskolen har brug for programmeringsfag