Bertel kaldt i samråd efter gymnasie-kritik

SAMRÅD: Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er kaldt i samråd for at forklare sig om besparelser på gymnasier, VUC-skoler og SOSU-skoler. Både S og SF kræver klare svar af ministeren.

Bertel Haarder skal nu i et samråd forklare sig på den massive kritik, som blandt andre gymnasierne retter mod den spareplan, der koster ungdomsuddannelserne over 300 millioner kroner.

Det er Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini, der har kaldt ministeren i samråd. Det sker på baggrund af den byge af kritik mod rapporten, som regeringen bygger besparelserne på, og som flere ungdomsuddannelser kritiserer i en artikel i dag tirsdag på Altinget.dk.

Unøjagtigheder og direkte fejl
I forbindelse med den seneste finanslov fik Finansministeriet lavet en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte, der fastslog, at ungdomsuddannelserne kunne spare 307 millioner kroner ved at etablere administrative fællesskaber.

Men den konklusion var skolerne uenige i, og fik revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers til at gennemgå rapporten. Og PriceWaterhouseCoopers skriver blandt andet, at Deloitte-rapporten " indeholder usædvanlig mange usikkerheder, unøjagtigheder og direkte fejl."

Får skolerne penge tilbage?
"Hvad vil ministeren gøre for at undersøge, hvad der er fup eller fakta i de besparelser, som uddannelserne allerede forlods er blevet udsat for," siger Christine Antorini.

Hun vil også høre Bertel Haarders svar på, hvilke konsekvenser sagen vil få for de de selvejende uddannelser, herunder eventuel økonomisk kompensation for besparelserne.

Sået kraftig tvivl om spareplanen
SF stod uden for det forlig, som regeringen lavede sammen med Dansk Folkeparti og daværende Ny Alliance. Og det var der en helt klar grund til, siger Nanna Westerby, uddannelsesordfører for SF.

"Vi gik ikke med i forliget, fordi vi var bange for, at det ville betyde reelle besparelser på ungdomsuddannelserne. Og det er jo det, som uddannelserne dokumenterer nu. Det er stort problem, fordi ministeriets argument er, at det ikke er besparelser, men effektiviseringer. Og nu er der sået kraftig tvivl om, hvorvidt det er rigtigt. Derfor skal Bertel Haarder forhold sig konkret til, hvad der står i den anden rapport, for det virker unægtelig som en spareøvelse," siger Nanna Westerby.

Forrige artikel Fogh vil mindske frafaldet på ungdomsuddannelserne Fogh vil mindske frafaldet på ungdomsuddannelserne Næste artikel Regeringens lovpakke kritiseres som uambitiøs Regeringens lovpakke kritiseres som uambitiøs