Arbejdsgivere: Erhvervsskolerne får selvfølgelig del i trepartsaftalens midler

DEBAT: Den nye trepartsaftale sætter cirka 120 millioner af til en lærepladsunderstøttende indsats. De skal selvfølgelig udmøntes i samarbejde med erhvervsskolerne, skriver syv arbejdsgiverorganisationer.

Af syv aktører fra arbejdsgiverorganisationer
Se dokumentationsboksen

Trepartsaftalen om faglærte, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i november, indebærer en række initiativer, der skal understøtte, at vi får flere erhvervsuddannede.

Blandt andet skal erhvervsskolerne skrue op for den lærepladsopsøgende indsats på de områder, hvor der mangler praktikpladser, ligesom der skal sikres en styrket rekruttering af elever de steder, hvor virksomhedernes praktikpladser står tomme på grund af mangel på elever.

Formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (Lederne), Ole Heinager, har i kølvandet på trepartsaftalen anført, at skolerne får flere opgaver, men ikke flere midler. Det er heldigvis ikke en korrekt udlægning af aftalen.

Skolerne er helt centrale
Med trepartsaftalen er der afsat cirka 120 millioner kroner årligt til blandt andet rekruttering og den lærepladsunderstøttende indsats, som de faglige udvalg får ansvaret for at udmønte.

Og lad os slå fast én gang for alle, at vi – arbejdsgiversiden - i de faglige udvalg anser det for helt naturligt, at en stor del af de midler bliver udmøntet til målrettede aktiviteter gennemført af og i samarbejde med erhvervsskolerne.

I vores optik er der ingen tvivl om, at skolerne er helt centrale i det lærepladsopsøgende arbejde og i rekrutteringen af elever. Men i stedet for at sprede midlerne ud på alle erhvervsskoler vil vi med udgangspunkt i vores tværgående indsigt i arbejdsmarkedet samt kendskab til uddannelserne og skolernes arbejde fokusere midlerne der, hvor de kan gøre størst gavn.   

Midler til faglige udvalg
Herudover kan en del af midlerne tilgå de faglige udvalg, som i samarbejde med skolerne skal støtte og supplere skolerne, blandt andet i forhold til deres styrkede praktikpladsunderstøttende forpligtelse.

På den måde kan vi bringe alle kompetencer i spil, så vi sammen kan trække i samme retning i forhold til at få uddannet flere dygtige og relevante faglærte.  

Derudover får skolerne allerede i dag cirka 270 millioner kroner årligt for deres lærepladsopsøgende arbejde. Det gør de også fremadrettet – også selvom de igennem årene ikke har anvendt samtlige af disse midler på deres lærepladsopsøgende forpligtigelse.

Vi ser frem til den videre implementering af trepartsaftalen og til et endnu stærkere samarbejde med erhvervsskolerne om at løfte denne opgave.

Forrige artikel V-borgmester: Regeringens ideologiske korstog går udover fri- og privatskoler V-borgmester: Regeringens ideologiske korstog går udover fri- og privatskoler Næste artikel STX-rektor: HHX-rektor skal ikke sende regningen til ministeriet STX-rektor: HHX-rektor skal ikke sende regningen til ministeriet