Erhvervsrettede uddannelser bør samles

DEBAT: Fusioner mellem erhvervsakademier og professionshøjskoler er stadig den optimale løsning, for det vil sikre én stærk sektor med erhvervsrettede videregående uddannelser, skriver Bente Sorgenfrey, som også langer ud efter regeringens modsatrettede fusionsplaner mellem Ingeniørhøjskolen i Århus og Århus Universitet.

Af Bente Sorgenfrey
formand for FTF

LO, DI og en række andre parter på det private arbejdsmarked har udsendt en "Handlingsplan - Erhvervsakademi 2015", der sigter mod, at akademierne skal udvikle sig, og at et par stykker vil kunne få en volumen og kapacitet til i 2015 at indgå i sektoren for professionshøjskoler.

I FTF har vi hidtil arbejdet for og støttet en udvikling frem mod en fusion af erhvervsakademier og professionshøjskoler, og det er fortsat opfattelsen, at det principielt vil være den bedste løsning. De steder, hvor det allerede er sket, har det da også vist sig at fungere godt. Det teknisk/merkantile område er fusioneret ind i eksisterende højskoler (Professionshøjskolerne i Nordjylland og Midtjylland) med et godt resultat.

Problemet er imidlertid, at nogle erhvervsakademier er alt for små og mere fungerer som et ikke særlig prioriteret vedhæng til erhvervsskoler end som en dynamisk og udviklingsorienteret viden- og uddannelsesinstitution.

Gode takter
I det lys er det godt, at der nu i erhvervsakademisektoren tages konkrete initiativer til at få etableret et stærkere og reelt bud på udviklingen af akademierne i en classic model. Der har alt for længe været tale om et diffust og uklart billede af, hvad et erhvervsakademi er og kan med de meget forskellige konstruktioner, der er etableret i tilknytning til erhvervsskolerne. Derfor støtter FTF også fuldt ud den proces, der nu er i gang.

Skulle den udvikling, der nu lægges op til betyde, at et enkelt erhvervsakademi eller to vil kunne etableres som ny professionshøjskole inden for det teknisk/merkantile område, skal det dog ikke udelukkes, at det kan give mening. Derfor har jeg også noteret mig, at handlingsplanen meget fornuftigt understreger, at de evt. nye højskoler, der vil kunne etableres på baggrund af udviklingen af erhvervsakademierne, skal ligge inden for rammerne af professionshøjskolesektoren.

I forlængelse heraf vil det selvfølgelig også være afgørende, at der sikres en meget
stærk forpligtelse til at samarbejde med de eksisterende professionshøjskoler. Samarbejdet kan f.eks. gælde fælles udbud og udvikling af nye tværgående uddannelser, udviklingsprojekter og kompetenceudvikling af underviserne. På denne måde kan den samlede sektor udvikle sig til én stærk sektor for videregående professions- og erhvervsrettede uddannelser rettet mod både det offentlige og det private arbejdsmarked.

Ingen selvstændige akademier efter 2015
Det betyder selvfølgelig også, at der ikke vil eksistere selvstændige akademier i 2015. Men tiden må vise, om det lykkes at få skabt den nødvendige udvikling, så det, som det jo er politisk aftalt, er muligt i 2013 at foretage en evaluering med henblik på, at der fra 2015 er skabt den nødvendige sammenhængende og fornuftige løsning på området.

På den baggrund er det ikke særlig hjælpsomt, at regeringen netop har annonceret, at man ønsker en løsrevet og relativt umotiveret fusion mellem Ingeniørhøjskolen i Århus og Århus Universitet. Det er at kaste grus i maskineriet. Da netop Ingeniørhøjskolerne - altså både den i Århus og den i Ballerup - spiller en central rolle i relation til den fremtidige institutionstruktur. Det må klart frarådes, før 2013, at tage sådanne beslutninger.

Forrige artikel Lærerfyringer er regeringens skyld Lærerfyringer er regeringens skyld Næste artikel Rektorer kræver klart svar fra Christiansborg