Gratis folkeskole eller den billigere privatskole?

DEBAT: Det er en stor fejl, at der er ikke er loft over prisen på forældrebetalingen på SFO'en, skriver formanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjær Petersen.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand, Skole og Samfund 

Jeg undrer mig i den grad over, hvad vores politikere i såvel Folketinget som kommunalbestyrelserne tænker på. Skole og Samfund har nu gennem mere end to år påpeget det urimelige i, at det koster mere at have sit barn i en halvdags-SFO, end det koster at have sit barn i en heldags-børnehave. Når det så oven i købet er sådan, at normeringen er bedre i børnehaven end i SFO'en.

Ikke nok med det, så dokumenterer Berlingske Tidende i sidste uge, at det er billigere i en række kommuner at have sit barn i en privatskole med tilhørende SFO end at have sit barn i folkeskolen og tilhørende SFO. Nu må det slutte.

Fejl med intet loft på prisen
Kære politikere i Folketinget, jeg har tidligere skrevet til undervisningsministeren, velfærdsministeren og indenrigsministeren og spurgt til, om det ikke var en fejl, at der ikke var sat loft over forældrebetalingen i SFO'er, ligesom der er sat loft over forældrebetalingen til daginstitutionerne.

I starten var loftet 25 procent af driftsudgifterne, hvilket blev forhøjet til 30 procent fra 2009 med begrundelse i, at der skal tilbydes frokost til alle børn i daginstitutioner senest fra 1. januar 2010. Dette loft bør også gælde for SFO'er i Danmark. Svaret fra de samlede ministre var, at der ikke forelå en fejl, og at de ikke ville foretage sig yderligere fra ministeriernes side.

Skjult skattestigning
Kære politikere i kommunalbestyrelserne, hvis I vil have opbakning fra forældrene i jeres kommune, skal I selv indføre et sådant loft over betalingen til SFO'en. Det er jo set med forældreøjne en skjult skattestigning, der pålægges forældrene her.

For I forestiller jer vel ikke, at det er et frivilligt tilbud, om vores børn skal gå i SFO'en, for hvor skal de ellers være? Vi er jo ude på arbejdsmarkedet, der hvor det danske samfund har så meget brug for os.

Skal vi ikke blive enige om, at det er fornuftigt at tilbyde alle børn et måltid mad i enten daginstitutionen eller skolen. At det er fornuftigt, at børn fra 6-9/10 år får et pædagogisk tilbud efter skoletiden sammen med (klasse)kammerater. At prisen for at vælge det offentlige tilbud skal være gratis/billigere end at vælge det private tilbud med privatskole og tilhørende privat SFO.

Få den lovgivning på plads
Hvis der skal være tiltro til den danske velfærdsmodel er det indlysende - åbenbart for alle andre end politikerne.

Derfor: Få så den lovgivning på plads i Folketinget, og indtil det sker, så skal kommunerne lægge loft over deres forældrebetaling til SFO'er.

Forrige artikel Afskaf PISA og det politiske projekt bag Afskaf PISA og det politiske projekt bag Næste artikel Eleverne: Revolutioner afgangsprøverne Eleverne: Revolutioner afgangsprøverne