Vandringer: Over halvdelen af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre

Løkkes vej til Folketinget bliver primært banet af hans gamle vælgere fra Venstre, mens han i mindre grad appellerer til vælgerne til venstre for midten. Det viser en ny analyse af vælgernes vandringer.

Det er hans gamle vælgere, som har sikret Løkkes nye parti medvind fra første færd. Flere af Venstres tidligere vælgere har forladt Ellemann til fordel for deres gamle formand. 

Det viser en ny undersøgelse af vælgernes vandringer, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion. 

46.857 af dem, der satte kryds ved Venstre i juni 2019, vil nu i stedet stemme på Moderaterne. 

Venstre er dermed det parti, der mister markant flest vælgere til det nyeste parti på stemmesedlen. De tidligere V-vælgere udgør langt over halvdelen af de i alt 77.647 vælgere, som Moderaterne står til at få ifølge undersøgelsen. 

Det er første gang, at Moderaterne optræder i Altingets vælgervandringer. Men de nye tal bekræfter en tendens, der allerede kunne spores før, at partiet blev opstillingsberettiget. I den seneste analyse fra januar svarede over 30.000 af de tidligere V-vælgere, at de ville stemme på et andet end de opstillingsberettigede partier. 

”Med de nye tal kan vi nu tydeligt se, at det er Løkke, som har hevet sine tidligere vælgere med over til sit nye parti,” siger Kasper Møller Hansen. 

Appellerer mindre til Radikale og Socialdemokratiet 

Med en vælgerbase, som hovedsageligt består af afhoppere fra Venstre, står Løkke muligvis til at komme i Folketinget. Men hvis det er ambitionen, at det nye parti skal appellere til vælgerne på tværs af den politiske midte, lader han endnu ikke til at være helt i mål. 

Ifølge undersøgelsen er det Radikale, som lige nu afgiver næstflest vælgere til Moderaterne. Men tallet er markant lavere end andelen af V-vælgere. 9.633 tidligere radikale vil stemme på Løkkes projekt. 

De radikale vælgere er dog ikke nok, hvis Løkke skal være med til at ændre magtbalancen i dansk politik. Det bliver afgørende at få fat i flere røde vælgere - især fra regeringspartiet, Socialdemokratiet, siger Kasper Møller Hansen.  

Lige nu står Moderaterne til at vinde blot 4.235 vælgere fra Socialdemokratiet. 

Men Moderaternes vælgerbase kan stadig nå at ændre sig, inden vælgerne skal i stemmeboksen. Ifølge Kasper Møller Hansen vil Lars Løkke formentlig udbygge sin opbakning og tiltrække endnu flere vælgere, når først valgkampen skydes i gang. 

”Derfor tror jeg, at de tal vi ser nu, stadig er et minimum i forhold til, hvad han kan præstere til et kommende valg, fordi han vil som tidligere statsminister formå at tiltrække sig meget opmærksomhed i en valgkamp,” siger Kasper Møller Hansen. 

Gå på opdagelse i alle vælgervandringerne nedenfor.

Forrige artikel Fiskeriet modsætter sig regeringens CO2-skat: Vil lukke store dele af erhvervet ned Fiskeriet modsætter sig regeringens CO2-skat: Vil lukke store dele af erhvervet ned Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil give ekstra ældrecheck, og de fleste af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre Dagens overblik: Regeringen vil give ekstra ældrecheck, og de fleste af Moderaternes vælgere kommer fra Venstre