Nye vandringer: Inger Støjberg har kapret mere end 54.000 vælgere fra Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har mistet to mandater til Danmarksdemokraterne. Det viser ny analyse. Det er dog ikke kun Støjberg, som sikrer afgørende vælgere til blå blok. Det gør Konservative også.

To.

Det er antallet af mandater, som Socialdemokratiet taber til Danmarksdemokraterne.

Inger Støjbergs nye parti har fået 54.118 vælgere til at vende statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringspartiet ryggen og vandre over midten.

Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget i 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public Gallup og Epinion.

Ifølge analysen har Danmarksdemokraterne vundet lige knapt 400.000 nye vælgere, hvoraf Socialdemokratiets tidligere vælgere udgør omtrent en ottendedel.

Men hovedparten af de nye vælgere stemte på Venstre og Dansk Folkeparti ved sidste folketingsvalg. De to partier har mistet henholdsvis 134.382 og 123.098 vælgere til Støjberg.

Konservative bidrager også

Inden Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne ramte dansk politik i slutningen af juni, stod Socialdemokratiet og resten af støttepartierne til at genvinde magten. Siden er der løbet meget vand – og en minkrapport – i åen.

Nu har den røde blok tabt forspringet, mens de borgerlige partier ser ud til at kunne starte en valgkamp med et forspring.

Men det er ikke blot Inger Støjberg, som vinder afgørende vælgere hen over midten. Det har Konservative også succes med. Det nyeste parti i kampen om statsministerposten har ifølge analysen fået fingrene i både vælgere fra Socialdemokratiet og Radikale.

De to partier må afgive henholdsvis 21.501 og 22.739 vælgere til Konservative.

Resten af de tabte røde vælgere kan blandt andet findes hos Moderaterne, som hapser omkring det halve fra Socialdemokratiet og Radikale.

Nyt jordskred på vej

Efter Danmarksdemokraterne er stormet ind i dansk politik og har vundet vælgere fra både højre og venstre, er flere politiske kommentatorer begyndt at bruge ordet jordskredsvalg om det kommende folketingsvalg.

Der er noget om snakken.

Ved det oprindelige jordskredsvalg – folketingsvalget i 1973 – stemte 44 procent af vælgerne på noget andet end ved det forrige valg.

Ifølge analysen er det nu 45,4 procent, som vil sætte et kryds et nyt sted. Hvis vælgerne står ved det, når de står i stemmeboksen – og ikke ombestemmer sig og forbliver loyale overfor deres tidligere foretrukne parti – er dansk politik på vej mod et nyt jordskred.

Forrige artikel Prognose: Konservative hapser Venstres mandat på Bornholm Prognose: Konservative hapser Venstres mandat på Bornholm Næste artikel Erik Brøgger Rasmussen har håndteret krise på krise: ”Hvis du selv panikker, så panikker din organisation også” Erik Brøgger Rasmussen har håndteret krise på krise: ”Hvis du selv panikker, så panikker din organisation også”