Von der Leyen: Vi må ikke overlade vaccinepas til Google og Apple

Der er opbakning til at gå videre mod europæiske vaccinecertifikater ved et EU-topmøde torsdag. Vigtigt, at europæerne ikke overlader den spillebane til techgiganterne, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

BRUXELLES: Det er bedre, at EU-landene udvikler deres egne digitale systemer for de såkaldte vaccinepas end at lægge sundhedsdata i hænderne på de store techgiganter.

Sådan lyder beskeden fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et EU-topmøde, hvor hun fik EU-landenes velsignelse til at gå videre med at udvikle en fælles platform for de elektroniske vaccinecertifikater, som bliver set som en vigtig brik i genåbningen af de europæiske samfund og i muligheden for at rejse igen.

”Det er vigtigt at have en europæisk løsning, ellers er der andre, der vil udfylde det tomrum. Apple og Google tilbyder allerede løsninger til WHO. Men det er følsom information,” siger Ursula von der Leyen.

*Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg afviser WHO dog, at Google og Apple er involveret i deres vaccinecertifikater. 

Den model, der er enighed om i EU-kredsen, udelader så mange personlige informationer som muligt.

”Det er et minimumsdatasæt, hvor de følsomme oplysninger bliver i medlemslandene. Det er kun spørgsmålet om, hvorvidt en person er vaccineret, har en negativ PCR-test eller har anti-stoffer, fordi personen har haft covid, så kun disse simple informationer, som er relevant på tværs af grænserne,” siger hun.

Klar før sommer
Det vil tage EU-Kommissionen tre måneder at udvikle den fælles platform, som skal få landenes nationale vaccinecertifikater til at kunne tale sammen, forudser hun. I mellemtiden skal EU-landene selv forberede deres sundhedssystemer og deres grænsekontrol på at kunne klare det tekniske.

En række lande, herunder Danmark og Grækenland, er allerede forholdsvist langt i udviklingen af sådanne certifikater. Andre lande har været betydeligt mere fodslæbende af frygt for, at det kan skabe vrede i befolkningerne, hvis de får fornemmelsen af, at der vil være et A- og et B-hold, på et tidspunkt, hvor vaccinerne er forbeholdt en brøkdel af befolkning.

Statsminister Mette Frederiksen er dog ikke i tvivl om, at de er en vigtig nøgle til at kunne lade folk rejse frit.

”Det er den her vej, det går. For med de mutationer, vi kender i dag, og risikoen for, at der kommer flere til, så er rejser jo en potentiel risiko, vi skal til at leve med, og hvis ikke vi griber det rigtigt an, vil det underminere vores epidemikontrol,” sagde hun på et pressemøde efter topmødet.

Pas til frisør eller festival?
Om oplysningerne i vaccinepasset skal kunne give adgang til at få klippet håret, gå på museum eller til festival, bliver ikke noget, som EU skal blande sig i, mener EU-Kommissionens formand.

”Hvad du så vil kunne gøre med sådan et vaccinecertifikat, vil skulle besluttes i det enkelte land,” sagde von der Leyen efter mødet.

Hun understreger dog, at hun håber, at landene vil tænke sig om, før de udelukker de ikke-vaccinerede fra noget.

”Jeg mener, at det er vigtigt altid at holde en afbalanceret mulighed åben, så længe vi ikke alle har adgang til vacciner, at man så kan bruge en PCR-test eller en antigen-test eller andre løsninger, som ville give adgang til det samme, som et vaccinecertifikat ville give,” siger von der Leyen.

Samme toner lød fra den franske præsident, Emmanuel Macron, som har været blandt de mere skeptiske over for konceptet.

”Hvis det lykkes os at åbne visse steder, kan vi ikke lade adgangen være betinget af vaccination, når vi ikke engang har åbnet for at vaccinere de yngste endnu,” sagde præsidenten efter mødet.

* Artiklen er opdateret med afvisning fra WHO

Forrige artikel Statsministeren før corona-topmøde: EU’s vaccineproduktion skal styrkes, så det kan mærkes Statsministeren før corona-topmøde: EU’s vaccineproduktion skal styrkes, så det kan mærkes Næste artikel 5.000 udenlandske diplomater og familiemedlemmer kommer med i dansk vaccinationsprogram 5.000 udenlandske diplomater og familiemedlemmer kommer med i dansk vaccinationsprogram