Danmarks vaccine-repræsentant: Vi klarer os fantastisk godt takket være Europa

CORONAVIRUS: ”Jeg ville gøre det på præcis samme måde igen,” siger Nikolai Brun, der repræsenterer Danmark i styregruppen for EU’s vaccineplaner. Han afviser blankt kritikken af Europas fælles strategi. Samtidig annoncerer EU-Kommissionen fordobling af indkøb fra BioNTech-Pfizer fra 300 mio. til 600 mio. doser. 

BRUXELLES: De seneste ugers anklager om nøl og bureaukrati i Europas fælles vaccinestrategi er helt uden hold i virkeligheden, siger den mand, der siden i sommer har repræsenteret Danmark i det unikke nye samarbejde om fælles indkøb.

”Hvis jeg skulle spole tiden tilbage til dengang indkøbene startede, så ville jeg på basis af den viden, vi havde i juni måned, anbefale at gøre det på præcis samme måde,” siger Nikolai Brun, enhedschef for medicinsk strategi og innovation i Lægemiddelstyrelsen.

Brun er Danmarks mand i den magtfulde europæiske styregruppe med sundhedseksperter fra alle 27 medlemslande, som i et halvt år har kontrolleret EU-Kommissionens forhandlinger og aftaler om indkøb af mange hundrede millioner doser vaccine.

Det er første gang nogensinde, at EU gennemfører fælles vaccineindkøb på den måde – og det har vi danskere al mulig grund til at glæde os over, siger Nikolai Brun.

”På trods af vores lands lille størrelse har vi fået nogle aftaler med de allerstørste vaccine-producenter, som vi ikke tror, vi ville kunne have fået hjem alene. Her har fællesskabet hjulpet os til at få nogle virkelig gode betingelser,” siger han.

Kritik af EU’s vaccinesamarbejde
Udtalelserne fra Danmarks funktionær i det nyskabte europæiske vaccinesamarbejde kommer på et tidspunkt, hvor der er voksende kritik af EU’s fremgangsmåde i både Tyskland og Danmark.

Siden jul har blandt andre det respekterede tyske magasin Der Spiegel ført an i en kritisk dækning, der beskylder EU for at have spildt tid på interne skærmydsler og tunge procedurer i stedet for at købe hurtigere og mere massivt ind af de mest lovende vacciner fra selskaberne BioNTech-Pfizer og Moderna.

I Danmark har blandt andre Dansk Folkeparti fremhævet, at Storbritannien er kommet meget længere med at vaccinere end det kontinentale Europa – og gjort det til et argument for at melde sig ud af EU ligesom briterne.

Senest har Venstres europaparlamentariker Søren Gade beskyldt både EU og den danske regering for at handle for ”langsomt og uhensigtsmæssigt”.

”Hvis det viser sig, at den danske regering har snorksovet i timen, mens et tungt EU-maskineri ikke har kunnet træffe de rigtige beslutninger hurtigt nok, så står vi med en vaskeægte skandale,” skrev Gade torsdag i et indlæg i Jyllands-Posten.

Danmark blandt de bedste i verden
Men skal man tro Nikolai Brun fra Lægemiddelstyrelsen, så har hverken Danmark eller EU noget at skamme sig over i det forløb. Tværtimod skrider de danske vaccinationer meget hurtigt frem.

”At vi i dag kan stå og sige, at vi har 61.000 vaccinerede – kun 10 dage efter, at vi startede vaccinationerne – det er helt fantastisk. Vi ligger blandt de bedste i verden,” siger han.

Ved publicering af denne artikel var antallet af danskere, der har påbegyndt vaccinationsforløb, steget yderligere til over 82.000 i alt (opgørelse fra Statens Serum Institut torsdag 7. januar). Dermed har Danmark snart opbrugt den første sending af doser fra producenten BioNTech-Pfizer, som rækker til at vaccinere 93.600 personer. 

Ifølge den danske vaccine-repræsentant, så er der takket være de fælles europæiske aftaler rigeligt med vacciner på vej til Danmark. I første omgang de to vacciner fra selskaberne BioNTech-Pfizer og Moderna med den meget effektive nye ”Messenger RNA” teknologi (mRNA), som foreløbig er de eneste godkendt til EU’s indre marked.

EU fordobler bestilling hos BioNTech-Pfizer
BioNTechs vaccine blev godkendt kort før jul, og onsdag i denne uge fulgte Moderna trop. EU har forudbestilt 160 millioner doser af Modernas produkt, mens vaccinen fra BioNTech oprindelig var bestilt i op til 300 millioner doser.

Fredag formiddag afslørede kommissionsformand Ursula von der Leyen, at der nu er indgået endnu en aftale med BioNTech-Pfizer, som potentielt fordobler indkøbet af denne vaccine til i alt 600 millioner doser. Hun mindede om, at EU også har lavet aftaler med yderligere fire selskaber.

"Det bringer os op på, at omkring 2,3 milliarder doser i alt nu er bestilt. Det er mere end nok til at vaccinere hele EU's befolkning," siger Ursula von der Leyen. Hun advarer samtidig om, at det kun er Kommissionen, der forhandler vaccineaftaler. 

"Vi har alle besluttet en juridisk bindende ramme, som betyder, at vi kun forhandler for alle 27 lande i fællesskab. Det betyder, at intet medlemsland har tilladelse til at forhandle eller lave aftaler parallelt," siger hun.

Det var nødvendigt at satse bredt
Som del af EU's fælles aftaler vil Danmark kunne vaccinere op til to millioner borgere med BioNTechs produkt og op til tre millioner borgere med Modernas. Danmark også vil kunne nyde godt af de øvrige fire europæiske forhåndsaftaler, hvis de giver gode resultater senere.

Og det er en god strategi, siger Nikolai Brun.

”Da jeg kom med i den her styregruppe i juni sidste år, blev vi meget hurtigt enige om at indkøbe en bred palet af vacciner. Vi vidste jo ikke på det tidspunkt hvem, der kom først i mål. Hvilken vaccineteknologi, der ville vise sig bedst, mest sikker og med størst effektivitet,” siger han:

”Siden har messenger-vaccinerne (mRNA) fra både Moderna og BioNTech vist sig at have en vældig høj effektivitet. Men det er jo information, som er kommet her i november-december måned. Så det var ikke noget, vi kunne basere vores indkøb på. Alligevel har vi sikret rigtig mange doser også af messenger-vaccinerne i EU, og af dem får Danmark en meget stor andel.”

Når der alligevel er udbrudt kritik primært i Tyskland, så er det efter Nikolai Bruns mening udelukkende udtryk for et politisk spil, her hvor tyskerne er på vej til valg i september.

”Det er indenrigspolitik i Tyskland. Det er simpelthen fordi, de står over for et kanslervalg, hvor folk positionerer sig,” siger han.

For skal man tro den danske ekspert, så har Tyskland heller ikke noget reelt at klage over i forhold til EU’s vaccineopkøb.

”Tyskerne har fået masser af BioNTech-Pfizer. De har fået masser af doser. De har også fået masser af Moderna. Så det er vitterligt ikke sandt halvdelen af det, der bliver sagt,” siger Nikolai Brun.

,

Forrige artikel Brexit-aftale freder klimaområdet, men ”selvfølgelig vil der være noget bøvl” Brexit-aftale freder klimaområdet, men ”selvfølgelig vil der være noget bøvl” Næste artikel Det sker i EU: Unionens vaccinestrategi under lup Det sker i EU: Unionens vaccinestrategi under lup