Whistleblower-advarsel får styrelse til at tilbageholde 700.000 kroner fra prisvindende ngo

En kritisk whistleblower har fået Socialstyrelsen til at granske, om der kanaliseres offentlige støttekroner over til Liva-direktør Flora Ghosh' privatforbrug. Eksperter kalder sagen alvorlig.

Socialstyrelsen har valgt at tilbageholde 700.000 kroner til organisationen Liva, der hjælper udsatte kvinder.

Det sker som et led i en granskning af Livas økonomi, hvor styrelsen blandt andet forsøger at afdække, om der kanaliseres offentlige støttekroner over til direktør Flora Ghosh' private konti.

"I Socialstyrelsen har vi fokus på at sikre, at projekttilskud anvendes til de rette formål," skriver Socialstyrelsen i en mail til Altinget.

Det er et tip fra en whistleblower, der har fået Socialstyrelsen til at reagere, viser en aktindsigt i sagen.

Den anonyme henvendelse til Socialstyrelsen er mørklagt, så det ikke kan identificeres, hvem der står bag henvendelsen.

Men af andre akter fremgår det, at Socialstyrelsen tilbage i februar tog kontakt til Livas bestyrelse.

Her spurgte styrelsen, "om der afholdes udgifter i Liva til projekter (støttet af Socialstyrelsen) på baggrund af månedlige fakturaer fra Flora Ghosh."

Liva har i et efterfølgende svar til Socialstyrelsen afvist, at den tidligere vinder af Tine Bryld-prisen Flora Ghosh har sendt månedlige fakturaer til foreningen. Foreningen har ikke ønsket at kommentere sagen over for Altinget.

Ifølge forvaltningsekspert og lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er sagen "alvorlig".

“Det bliver jo endnu mere alvorligt, når den offentlige myndighed så ovenikøbet vælger at tilbageholde midler. Det viser, at man grundlæggende ikke lever op til de krav, som styrelsen sætter," siger Roger Buch. 

"Det er alle alarmklokker, der ringer her. Det tyder på, at noget er helt galt," mener han. 

Vil sikre leverandørers uafhængighed
Styrelsen undersøger også, om der er kasketproblemer i Liva og har derfor bedt om en “redegørelse for, hvorledes bestyrelsen sikrer, at leverandører til Liva er uafhængige, herunder at leverandørerne ikke har tilknytning til Liva.” 

Altinget beskrev i marts, hvordan Livas daværende formand Jan Husum reklamerede med, at han havde renoveret Livas lokaler tilbage i 2020.

I dag afviser han den udlægning. Det var falsk markedsføring på sociale medier, og Jan Husum var blot frivillig konsulent, lyder det i forklaringen til Altinget. 

Liva-toppens forklaringer modsiges dog af tidligere chefer, medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer, som alle har set håndværkere fra Jan Husums firma Premo Byg have sin daglige gang i Livas lokaler i forbindelse med renoveringen.

Bekymret for arbejdsmiljøet
Socialstyrelsen har nu gransket Liva i tre måneder og har endnu ikke fået tilfredsstillende svar fra Liva.

"Derfor har vi igennem et stykke tid haft en dialog med Livas bestyrelse," lyder det i et skriftligt svar til Altinget.

Udover de økonomiske forhold er Socialstyrelsen også optaget af Livas arbejdsmiljø.

Altinget kunne i februar fortælle, at organisationen var ramt af medarbejderflugt og beskyldninger om "grotesk dårlig ledelse".

I marts stod 20 tidligere medarbejdere frem med navn og berettede om årelange problemer med mobning og psykisk nedbrydning af de ansatte.

{{toplink}}

Livas ledelse afviser alle anklager, men Socialstyrelsen borer i sagen og oplyser til Altinget, at man "har spurgt ind til arbejdsmiljøets betydning for organisationens evne til at løfte aktiviteter i relation til Socialstyrelsen.

Hos anti-korruptionsorganisationen Transparency International peger formand Jesper Olsen på, at Liva kan stå i en situation, hvor Socialstyrelsen kan kræve de støttekroner, som styrelsen har bevilget til organisationen, tilbage.

"Det er styrelsens opgave at sikre, at de penge, man giver i støtte bliver brugt forsvarligt og indenfor lovens rammer. Sker det ikke, er det jo myndighedens opgave at bringe det i orden, siger Jesper Olsen.  

"Men det er i sidste ende op til Socialstyrelsen at vurdere, hvordan man vil reagere på de informationer, man får fra Liva," understreger han.  

,

Forrige artikel Globalnyt får millionstøtte fra fond Globalnyt får millionstøtte fra fond Næste artikel Flittige hænder holder gamle håndværk i live på heden Flittige hænder holder gamle håndværk i live på heden