Nu får udskudt finanslov konsekvenser: Ulandsmidler kan ikke udbetales

Udskydelsen af finansloven får nu konkrete konsekvenser. Flere danske ngo’er, der skal få de danske bistandsmidler ud at arbejde for verdens fattigste, har problemer med at få pengene udbetalt.

En stor del af de penge, som Care Danmark og andre danske udviklingsorganisationer skulle have haft fra den danske ulandsbistand i 2023 til udviklingsprojekter, ser lige nu ud til at være strandet i statskassen.

Den nye regering har endnu ikke nået at vedtage en ny finanslov, og derfor kan Udenrigsministeriet ”kun i begrænset omfang” udbetale udviklingsbistand. Det oplyser ministeriet i et mailsvar.  

Konkret har flere ngo’er fået besked fra ministeriet om, at de som udgangspunkt ikke kan få udbetalt midler lige nu, fortæller generalsekretær i Care Danmark, Rasmus Stuhr Jakobsen. Han er også formand for Globalt Fokus, der er “en platform” for mere end 80 organisationer, der engagerer sig i globale udviklings-, miljø- og humanitære aktiviteter.   

Udenrigsministeriet har dog opfordret ngo'erne til at kontakte ministeriet for at finde løsninger, “hvis den aktuelle situation har uhensigtsmæssige konsekvenser” for ngo'ernes operationer. Det skriver Udenrigsministeriet i en mail til Altinget.  

Alligevel understreger Rasmus Stuhr Jakobsen, at det er vigtigt, der snart kommer en finanslov.   

“Det bliver rigtig kritisk, hvis det trækker ud for længe. Flere organisationer vil hurtigt komme i problemer,” siger han.  

Udenrigsministeriet: Vi er i dialog med ngo’erne 

Altinget har spurgt Udenrigsministeriet, hvad der er op og ned i sagen, og hvilke konsekvenser den manglende finanslov har for ngo’erne på udviklingsområdet. 

I en mail oplyser ministeriet at: det “kun i begrænset omfang” er “muligt at afholde udgifter under § 6.3. Bistand til udviklingslandene med udgangspunkt i den midlertidige bevillingslov, da der i overvejende grad er tale om udgifter, der fastlægges politisk fra år til år”.  

Ifølge ministeriet er udbetalingerne til både det langsigtede udviklingssamarbejde og den humanitære bistand påvirket af situationen.  

Ministeriet oplyser desuden, at de er i dialog med de ngo’er, “som normalt modtager tilsagn og udbetalinger i 1. kvartal 2023 med henblik på at begrænse eventuelt uhensigtsmæssige konsekvenser”.  

Care: Kan køre videre i cirka tre måneder 

Ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen er det især de mindre udviklingsorganisationer, som bliver udfordrede af situationen. Han opfordrer til, at ministeriet laver individuelle og skræddersyede løsninger for de ngo’er, som henvender sig for at få hjælp.  

“Det kan eksempelvis være, at nogle ngo’er ikke har brugt alle pengene fra sidste år, og de så kan få lov at overføre dem til 2023,” siger han. 

For Cares eget vedkommende vurderer generalsekretæren, at de selv vil kunne holde deres aktiviteter i gang i cirka tre måneder.   

“Men nu skal vi sammen med Udenrigsministeriet finde nogle løsninger, som kan give tryghed, indtil der er en finanslov på plads,” siger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Moderaterne har Folketingets første civilsamfundsordfører. Hun insisterede selv på at få posten Moderaterne har Folketingets første civilsamfundsordfører. Hun insisterede selv på at få posten Næste artikel Når ngo’er og udsatte selv fordeler fondsmidler, er det både en gave for diversiteten og en mulighed for at ’washe’ beskidt tjente formuer renere Når ngo’er og udsatte selv fordeler fondsmidler, er det både en gave for diversiteten og en mulighed for at ’washe’ beskidt tjente formuer renere