Mere åbenhed om fondsledelse

KLUMME: Der er kommet mere åbenhed i de erhvervsdrivende fonde. Men der er stadig plads til forbedringer, skriver Birgitte Boesen. 

Sæsonen for årsregnskaber er godt i gang på de indre linjer. Også i fondene spidser de pennen, for i årsberetningen 2015 skal de tage stilling til nye anbefalinger om åbenhed og god fondsledelse. For de erhvervsdrivende fonde drejer det sig om at dokumentere, at de lever op til nogle af de samme principper om selskabsledelse og gennemsigtighed som børsnoterede virksomheder. Nok er rapporteringskvaliteten høj blandt de toneangivende fonde, men der er fortsat plads til forbedringer blandt halvdelen af de 100 største erhvervsdrivende fonde, viser en kortlægning foretaget af Økonomisk Ugebrev Ledelse.

Én af de nye i eliteklassen er den erhvervsdrivende fond KFI. Fonden har det seneste år forbedret sin rapportering om god selskabsledelse så markant, at den nu ligger blandt de bedste. Der er indført årlige evalueringer af både bestyrelse og direktion; offentligheden kan få indsigt i de enkelte bestyrelsesmedlemmers kompetencer og deres vederlag; og nye bestyrelsesmedlemmer skal igennem en grundig proces, før man kan blive valgt. Alle disse oplysninger er tilgængelige på KFIs hjemmeside, hvor interesserede også kan se, hvem man skal kontakte for yderligere oplysninger – det er nemlig en del af fondens nye kommunikationsstrategi.

De, der har fulgt KFI gennem de senere år, vil ikke være overrasket over fremskridtet: I 2012 fik fonden Jesper Loiborg som ny administrerende direktør og i 2014 kom direktør Bo Rygaard fra Dreyers Fond til som ny bestyrelsesformand. Ledelsesskiftet og en målrettet indsats for at professionalisere selskabsledelsen har båret frugt. I dag lever fonden op til alle anbefalinger – bortset fra dén ene om aldersbegrænsninger. KFI har ingen begrænsninger på, hvor gammel man kan være for at sidde i bestyrelsen. Til gengæld har fonden regler for, at man maksimalt kan genvælges for 16 år samt at tre medlemmer udpeges eksternt. I en tid, hvor alder på så mange andre områder ikke spiller samme rolle, som tidligere, skulle man nok også hellere stille spørgsmålstegn ved anbefalingens relevans.

Negative mediesager
I januar 2015 trådte en ny lov om erhvervsdrivende fonde i kraft. Den er resultatet af en moderniseringsproces, Folketinget satte i gang i 2012 efter flere års negative mediesager om oplevet misbrug af fondsmidler, manglende skattebetalinger og interne uenigheder. Andre fonde kom med i slipstrømmen på de uheldige sager, og journalisterne konstaterede, at det ikke altid var lige let at få adgang til fondenes selskabsoplysninger. Store dagblade som Børsen, Berlingske og Jyllands-Posten førte an i kritikken af manglende åbenhed, og den bredte sig til det politiske miljø på Christiansborg. I 2012 kunne CBS tilmed offentliggøre en kortlægning, som viste, at de erhvervsdrivende fonde repræsenterede en samlet formue på mindst 400 milliarder kroner. Et ikke ubetydeligt beløb set gennem samfundets briller. Noget måtte ske.

Ingen skal putte med selskabsoplysningerne
Politikerne havde brug for at kunne sige, at ingen erhvervsdrivende fonde kan putte med relevante selskabsoplysninger, og at de skal rapportere lige så professionelt om deres ledelses- og kapitalforhold som andre større virksomheder.

Som en del af moderniseringsprocessen udpegede den daværende erhvervs- og vækstminister en Komité for God Fondsledelse med repræsentanter for fonde, advokater og revisorer. Da de erhvervsdrivende fonde tegner sig for størsteparten af C-20-virksomhederne, var det nærliggende for komitéen at lade sig inspirere af anbefalingerne for God Selskabsledelse. De principper, der gælder for de børsnoterede virksomheder. Komitéens anbefalinger går blandt andet ud på årlige selvevalueringer i bestyrelsen, årlige evalueringer af direktionen og formuleringen af strategi for både filantropiske uddelinger og for investeringsvirksomheden. Alle oplysningerne bør være tilgængelige for offentligheden for eksempel på en hjemmeside, hvor offentligheden også bør kunne finde oplysninger om bestyrelsesmedlemmernes fagkompetencer, bestyrelsens og direktionens vederlag og meget mere, som hører med til principperne om god selskabsledelse.

Kvaliteten er steget
Meget tyder på, at de erhvervsdrivende fonde, der også driver en aktiv filantropisk uddelingsstrategi, har taget godt imod de nye anbefalinger. Ifølge Økonomisk Ugebrev Ledelses kortlægning af de 100 største erhvervsdrivende fonde er oplysningsniveauet generelt blevet bedre. Ud over KFI har Lego og Novo Nordisk Fonden flyttet sig markant det seneste år i retning af mere gennemsigtighed. Nu ligger de på niveau med mange af de fonde, som også er mest aktive på den filantropiske dimension: Nordea Fonden, Lundbeck Fonden, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond. Ligesom der er en elite blandt de erhvervsdrivende fonde, som lever op til de væsentligste principper for åbenhed og gennemsigtighed, er der også en bund. Knap halvdelen af de 100 største fonde lever ikke op til anbefalingerne på nuværende tidspunkt. Nogle har forhåbentlig gode forklaringer på, hvorfor de ikke følger anbefalingerne. Men andre bliver nødt til at at modernisere deres arbejdsform og spidse pennen, hvis de skal kunne matche omverdens forventninger til en moderne fondsledelse.

Birgitte Boesen er analytiker, rådgiver og indehaver af büroCPH. Hun har i 12 år arbejdet som kommunikations- og pressechef i Realdania. Klummen er fast tilbagevendende og alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Elberth: Grundtvig til kamp mod finanslovbesparelser Elberth: Grundtvig til kamp mod finanslovbesparelser Næste artikel Ældre Sagen: Frivillige har brug for gode konsulenter Ældre Sagen: Frivillige har brug for gode konsulenter