Ledelsesforsker i podcast: Strategi er en særligt kompleks opgave i ngo’er

SEKTOR 3: Hvordan laver man en god strategi, som ruster en organisation til at møde de udfordringer, omverdenen byder på? Ledelsesforsker Kurt Klaudi Klausen og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen deler ud af deres viden i Altingets ledelses-podcast.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Der findes mange måder at komme fra Esbjerg til Harwich. Man kan for eksempel søsætte en jolle og give sig til at ro på må og få. Og så i øvrigt krydse sine fingre. Eller man kunne lave en gennemarbejdet strategi, der udpeger et mål og tager højde for, hvilke ressourcer der er til rådighed.

”For mig er strategi en ramme, der sætter retning, og en ramme, der reducerer kompleksitet,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp til Altingets ledelsespodcast, Sektor 3.

”Jeg plejer at bruge billedet med en motorvej. Vi skal vide, om vi skal til Skagen eller Padborg. Så kan du have et pitstop undervejs, og du kan også forvilde dig lidt ud til Vesterhavet, men du skal rette snuden mod Skagen.”

Og billedet med at sætte en kurs er ganske præcist, medgiver Kurt Klaudi Klausen, som forsker i strategisk ledelse på Syddansk Universitet.

”Strategi kan defineres på mange forskellige måder. Det er det arbejde, der drejer sig om at vinde krigen – og i vores sammenhæng om at opnå de mål, man har som organisation. Hvis man stiller sig mål, der er svære at opnå, skal man arbejde bevidst og systematisk over længere tid på at forsøge at opnå de mål, selv om man bliver blæst ud af kurs,” siger Kurt Klaudi Klausen til Sektor 3.

Strategi er særligt vanskeligt i ngo’er
Ifølge Kurt Klaudi Klausen er strategi en helt særlig udfordring for ngo’er.

”Her har man brug for nogle mere sofistikerede og nuancerede strategiske analyseredskaber end normalt, fordi man er så tæt forbundet i samarbejdet med det offentlige, og fordi man har at gøre med samarbejdspartnere, medarbejdere og ikke mindst frivillige, der ikke kan ledes og arbejdes sammen med på den måde, man kan i private virksomheder og offentlige organisationer,” siger han til Sektor 3.

Den erkendelse førte i 2014 til, at Folkekirkens Nødhjælp satte gang i en større strategiproces, der satte kursen for organisationens arbejde i de otte følgende år, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi lavede et stort projekt, hvor vi fik fremtidsforskere til at lave nogle scenarier for, hvordan verden ser ud i 2025. Det var for at kunne være mere robuste i udviklingen af en strategi,” siger hun.

Du kan høre, hvordan det gik med den strategi i Sektor 3, hvor Kurt Klaudi Klausen også giver seks gode råd til arbejdet med strategi.

Sektor 3 er sponseret af Tuborgfondet, og du kan finde hele serien på Soundcloud og iTunes.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Forrige artikel Podcast: En halv million danskere kan lige nu stemme til det glemte valg Podcast: En halv million danskere kan lige nu stemme til det glemte valg Næste artikel Podcast: Sådan presser coronavirussen de socialt udsatte Podcast: Sådan presser coronavirussen de socialt udsatte