Folkemødet får økonomisk håndsrækning og melder klar til sommer

REDNING: "Det er en kæmpe lettelse," siger Folkemødets formand, efter at et politisk flertal har besluttet at finde de penge, der sikrer demokratifestivalen. Partierne er dog ikke helt enige om, hvor pengene skal tages fra. V efterlyser plan for andre events.

Det økonomisk nødstedte Folkemøde er reddet.

Efter flere måneder med uvished og risikoen for at aflyse arrangementet for andet år i streg har politikerne nemlig fundet en løsning, der kan holde liv i demokratifestivalen på klippeøen.

"Den demokratiske samtale er vigtigere end nogensinde," siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Derfor er det vigtigt at signalere en fortsat opbakning til Folkemødet, som i år skal foregå på en covid-19-sikker måde."

Hun erklærede sig i midten af januar åben over for at forsøge at finde en løsning for Folkemødet.

Det skete, efter at foreningen bag Folkemødet havde haft foretræde hos Kulturudvalget og bedt om 2,9 millioner kroner i støtte.

Regeringen har sammen med Venstre, Radikale, SF, Enhedslisten og Frie Grønne aftalt at imødekomme anmodningen om hjælp fra Folkemødet.

Det er "en kæmpe lettelse", siger Vibe Klarup, der er formand for Foreningen Folkemødet, til Altinget.

"Vi er enormt glade for, at kulturminister Joy Mogensen ser sig selv som demokratiets minister og har fundet mulighed for at rumme os."

Uenighed om hvor pengene skal findes
Efter at Folkemødet måtte aflyse i 2020 stod de med faldende indtægter i en kritisk økonomisk situation. Efter måneders arbejde for øget medfinansiering, opbakning fra Bornholms Regionskommune, støtte fra bornholmske aktører og partnere kommer nu bevillingen på 2,9 millioner kroner og gør det muligt at afholde Folkemødet 2021.

Det er dog ikke alle partier, som bakker fuldtonet op om beslutningen. Venstres kulturordfører, Kim Valentin, kritiserer, at pengene skal findes i udlodningsmidlerne frem for den såkaldte corona-krigskasse.

"Selvfølgelig skal Folkemødet have penge, vi er bare uenige i den måde, de bliver fundet på, og at der ikke er lavet en plan for alle, men kun Folkemødet," siger han til Altinget.

"Folkemødet mangler 2,9 millioner kroner – dem skal de have, men vi har betinget os, at pengene ikke tages fra andre kulturområder, men fra krigskassen. Og som det vigtigste, at der laves en samlet plan for alle andre events i Danmark."

Endelig plan kommer 1. marts
Folkemødet afholdes for tiende gang den 17.-19. juni 2021. Men den nuværende situation med corona gør det svært at sige, i hvilken skala Folkemødet kan afholdes.

Men det vil være med fokus på at holde liv i debatformen ved kombinationen af det digitale og det fysiske.

"Bevillingen betyder, at vi på trods af corona kan udvikle nogle formater, som gør, at vi kan gennemføre samtaler på tværs af landet med politikere og borgere. Afhængig af corona vil det vise sig, hvor mange vi kan være fysisk på Bornholm, men vi ved nu, at vi kan udvikle formater, som kombinerer det fysiske og digitale," siger Vibe Klarup.

Folkemødet bliver planlagt efter en skalerbar ramme med hensyn til antallet af debatter og publikum i forhold til de gældende corona-restriktioner. Den 1. marts melder Folkemødet endeligt ud, hvordan rammerne og skalaen bliver for det næste Folkemøde.

,

Forrige artikel Efter krise og hård forårskur: Nu har Red Barnet atter sorte tal på bundlinjen Efter krise og hård forårskur: Nu har Red Barnet atter sorte tal på bundlinjen Næste artikel Civilt overblik: Evaluering, investering og en omdiskuteret politisk markering Civilt overblik: Evaluering, investering og en omdiskuteret politisk markering