Mette Frederiksen skifter titel i S-erhvervsklub efter kritik: "Det er en tilståelsessag"

Socialdemokratiets erhvervsklub omtaler ikke længere Mette Frederiksen og de andre topministre som ministre, når den indkalder til møder. I stedet tituleres statsministeren nu som 'partiformand'. Transparency mener, at der er tale om "en tilståelsessag." For at undgå enhver tvivl fremgår ministertitler ikke længere, lyder det fra partiet.

Socialdemokratiets erhvervsklub titulerer ikke længere Mette Frederiksen som 'statsminister'.

I stedet omtales Danmarks øverste politiske leder nu som 'partiformand' i invitationerne til møderne i Erhvervsforum Vækst DK, som virksomheder og erhvervsorganisationer betaler et årligt kontingent på 20.000 kroner for at være medlem af.

Det viser mødeindkaldelsen til erhvervsklubbens seneste møde, som Altinget har fået aktindsigt i. 

Altinget har talt med tre eksperter, der alle vurderer, at Socialdemokratiets erhvervsklub har fjernet ministertitlen for at imødekomme kritikken af, at ministre ikke må tage penge for møder.

"Der er selvfølgelig ingen, der er i tvivl om, at partiformanden er statsminister, så det ændrer ikke noget i forhold til det, der foregår, men det er vigtigt i forhold til at få partiernes egne fortællinger om de her ting til at hænge sammen," siger Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer:

"Partierne vil understrege, at det er møder med en partiformand eller et folketingsmedlem, og så er man nødt til at være konsekvent."

Mødet, hvor også fødevareminister Rasmus Prehn (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) var tilmeldt, blev afholdt om tidligt 29. marts hos Nykredit på Kalvebod Brygge.

Her skulle Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, byde velkommen sammen med erhvervsklubbens formand, Jens Kramer Mikkelsen, før partiformand Mette Frederiksen ville stå for en politisk orientering, fremgår det af invitationen.

(teksten fortsætter under billedet)

{{toplink}}

Ministertitler forsvinder

Via aktindsigter har Altinget kortlagt, at erhvervsklubben tidligere i denne regeringsperiode konsekvent har tituleret Mette Frederiksen - og de andre Socialdemokratiske ministre - med deres ministertitler i mødeindkaldelserne.

(teksten fortsætter under billedet)

 

Men det ændrer sig i efteråret 2021.

For invitationen til erhvervsklubbens møde 6. maj 2021 er det seneste møde, hvor en socialdemokratisk minister tituleres ved sin ministertitel. Her er der tale om finansminister Nicolai Wammen (S). 

28. september skal den socialdemokratiske erhvervsklub samles for første gang efter sommeren. 

Det sker ved PensionDanmark, og her skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) stå for det politiske oplæg, men han har ingen titel i den officielle invitation.

Næste møde i den eksklusive erhvervsklub er 7. december, og denne gang er Refshaleøens Ejendomsselskab vært.

Her er planen, at indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) skal stå for oplægget, men heller ikke her har Altinget kunne opstøve en mødeinvitationen, hvor han omtales med sin ministertitel.

Transparency: "Det er en tilståelsessag"

Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark, mener, at ændringen er en afledt effekt af kritikken af Socialdemokratiets erhvervsklub.

"Det er en tilståelsessag. Det viser, at det er rigtigt, når man selv begynder at blive opmærksom på det her. Det afgørende er ikke, hvad dem, der holder oplægget, mener de er der som," siger han.

Det afgørende er, hvem deltagerne oplever de mødes med, lyder det.

"Der kan statsministeren ikke – medmindre hun er den eneste i dette land, der kan skille det kolde og varme vand ad – ikke frasige sig, at når man kommer i erhvervsklubben, kommer man med alle de funktioner, man har. Det er en kunstig opdeling," siger Jesper Olsen og tilføjer:

"Om hun kaldte sig partiformand eller formand for den lokale strikkeklub, så er det altså også statsministeren, der er tilstede med mindre man er inde i en helt privat relation eller en partirelation, hvor det kun er partimedlemmer, der dukker op."

Også Frederik Waage, professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, mener, at årsagen til titelændringerne i erhvervsklubbens mødeindkaldelser er åbenlys.

"Jeg tror godt man kan gå ud fra, at ændringen sker som følge af den kritik, der har været. Det er tydeligt, at man har været opmærksom på den debat om erhvervsklubber, og at man nu vil man undgå mere kritik af det her. Når man optræder som partiformand er der intet at komme efter," siger han.

{{toplink}}

Derfor er titlerne vigtige

I foråret satte Altinget fokus på Socialdemokratiets erhvervsklub, som giver adgang til fire eksklusive møder med regeringens topministre.

Sondringen mellem hvordan ministrene tituleres i erhvervsklubben er interessant, fordi det ville være strafbart, hvis ministrene tager penge for et møde med ministerkasketten på, lød vurderingen i april 2021 fra Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Men når ministrene tager partikasketten på, så er det lovligt. Det er klart det, der sker her. De er ikke forbrydere, men det er på kanten af, hvad man kan tillade sig i et demokrati," sagde Roger Buch.

Professor: Brug af embedsfolk er problematisk

Roger Buch er ikke i tvivl om, hvorfor det er interessant at være medlem af Socialdemokratiets erhvervsklub.

"Mødedeltagerne har jo meget bramfrit sagt, at de kommer for at mødes med ministrene. Det er det, de betaler for. Det er for at få den eksklusive adgang," siger han. 

Her henviser han til, at blandt andet Tine Aurvig-Huggenberger, tidligere direktør for Kreativitet & Kommunikation, og den tidligere Irma-topchef, Alfred Josefsen, har forklaret til Altinget, at de primært har deltaget i møderne for at mødes med ministrene. 

Frederik Waage påpeger, at det problematiske for Socialdemokratiet først og fremmest sker, når ministrene får deres embedsmænd til at udarbejde dokumenter til møderne, hvilket eksempelvis Morten Bødskov (S) og Nicolai Wammen har fået gjort.

"Problemet med ordningen er, hvis man populært sagt bruger erhvervsklubberne som en pengemaskine og bruger embedsmændene til det. Set i lyset af den kritik, der har været, virker det meget fornuftigt, at erhvervsklubben ændrer ministrenes titler," siger Frederik Waage. 

Forrige artikel Danmark vil støtte Ukraine med 600 millioner til våben Danmark vil støtte Ukraine med 600 millioner til våben Næste artikel Se listen: Så meget ekstra tjener folketingspolitikere på dobbeltmandat Se listen: Så meget ekstra tjener folketingspolitikere på dobbeltmandat