EL og SF kræver regelændringer for ministres brug af embedsværk til møder i erhvervsklubber

Selvom Justitsministeriet har blåstemplet regeringens brug af embedsværket i forbindelserne med møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub, kræver Enhedslisten og SF, at reglerne bliver ændret. SF tvivler dog på, at der er flertal for regelændringer på området.

Både SF og Enhedslisten ønsker nye og klarere regler for ministrenes brug af embedsværkets hjælp til møder i regeringspartiets erhvervsklub. 

"Man skal vide, hvornår det er regeringen, der taler, og hvornår det er Socialdemokratiet, der taler. Samtidig risikerer man at spænde embedsmændene for en vogn og bruge dem til noget, som jeg ikke synes, at de skal bruges til," siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen. 

Det er hende, der har bedt om den redegørelse om reglerne på området fra Justitsministeriet, som netop er offentliggjort.

Den blåstempler regeringens praksis på området, hvor både finansminister Nicolai Wammen (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) har fået embedsmændenes hjælp i forbindelse med møderne. 

Samtidig understreger regeringen i redegørelsen, at den mener, at reglerne på området er tilstrækkelige. 

Den holdning deler Karina Lorentzen dog ikke. 

"Som det ser ud nu, er reglerne elastik i metermål. Jeg er enig i, at hvis man i et ministerium har lavet et stykke politik for regeringen, skal vedkommende minister kunne tage det oplæg og bruge til at forklare og forsvare sin politik, men når det er en erhvervsklub - hvor medlemmerne betaler sig vej ind til det - så er vi ude over den service, som ministeriet skal levere," siger hun.

Enhedslisten bakker op 
Også Enhedslisten vil ændre reglerne.

"Jeg mener, at den praksis bør være ulovlig, og så må de ansætte nogen i Socialdemokratiet til at lave den slags," siger partiets retsordfører, Rosa Lund. 

Over for Altinget revser Frederik Waage, professor i forfatningsret på Syddansk Universitet, vurderingen fra Justitsministeriet.

"Nu findes der jo ikke en fast definition på, hvad en erhvervsklub er. Jeg har vurderet, at det ikke vil være lovligt at få embedsmænd til at forberede ministerens deltagelse i erhvervsklubber, fordi jeg gik ud fra, at erhvervsklubberne reelt havde karakter af fundraising-virksomhed, og fordi de var sammenlignelige med valgkampsarrangementer," udtaler han og tilføjer:

"I forlængelse af svaret her, kunne det derfor være interessant nok at spørge justitsministeren, om embedsmænd gerne må levere materiale til arrangementer, som direkte har karakter af fundraising."

Den udlægning deler Rosa Lund.

"Det er jo fundraising, fordi det er et møde, som man køber sig adgang til. Jeg går ikke udfra, at pengene i Socialdemokratiets erhvervsklub går til embedsmændenes kaffekasse," siger hun.

"Karsten Lauritzen har selvfølgelig en pointe"
Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, forsvarer den praksis over for Altinget.

Han forklarer, at han også selv fået embedsværkets hjælp i forbindelse med møder i Venstres erhvervsklub, Den Liberale Erhvervsklub, da han var skatteminister fra 2015 til 2019.

Ministrene skal nemlig ikke stilles dårligere end medlemmerne af Folketinget, lyder det.

"Der er et sæt regler, og de er fornuftige, hvis de bliver overholdt. Som medlem af Folketinget kommer meget af bistanden fra det partipolitiske arbejde. Når man er minister, får man ikke de penge," siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

"I stedet er det embedsværket, der skal stå for kalenderføring og en række andre ting. Derfor vil området være svært at lovregulere mere. Hvis man overholder reglerne og ånden i reglerne – som er at embedsværket skal være tilbageholdende – så er der en fin balance."

Det argument anerkender Rosa Lund, men hun mener alligevel, at der må kunne findes en løsning, der holder embedsværket mere neutrale.

"Karsten Lauritzen har selvfølgelig en pointe, men man må kunne lave reglerne mere gennemsigtige. Man må kunne lave nogle regler, så ministrene får den partimæssige hjælp, de skal have, uden den kommer fra embedsværket, som er neutrale. Så skal man måske have politisk ansatte embedsmænd, så det er helt klart, hvor linjerne går. Det er et problem, at man kan købe sig til en privilegeret adgang til ministeren. 

Torsdag 2. september har hun kaldt Morten Bødskov i samråd om sagen. 

"Til samrådet på torsdag håber jeg, at ministeren vil svare på, om det er rigtig brug af embedsværkets tid," siger Rosa Lund. 

SF tror ikke på regelændringer
Selvom Karina Lorentzen ønsker strammere regler, tvivler hun på, at det er realistisk. 

Derfor går hun nu i tænkeboks for at finde frem til, hvad partiets næste skridt i sagen skal være.

"Jeg er klar over, at der næppe kommer nye og klarere regler for det her, for det lukker ministeriet jo også ned ved at sige, der ikke er brug for det. Jeg kender godt skriften på væggen, for jeg kan ikke se, at der kan findes et flertal for at lave reglerne om. Det er ærgerligt, for det er meget principielt," siger Karina Lorentzen. 

Rosa Lund har ikke tænkt sig at give op. 

"Vi ved ikke om, der er flertal for noget, før vi har lavet forslagene. Jeg synes, det er mærkeligt, hvis Venstre og Socialdemokratiet tror, at man kan bruge embedsværket til at tjene penge til partikasserne," siger hun. 

Altinget har også forsøgt at få en kommentar fra regeringens tredje støtteparti, Radikale. 

Partiets retsordfører, Samira Nawa, har dog været ophængt i forbindelse med regeringens indgreb i konflikten med sygeplejerskerne, og derfor har det ikke været muligt. 

I juni meddelte partiets daværende retsordfører, Kristian Hegaard, til Altinget, at det skulle gøres ulovligt at bruge embedsværket til at udarbejde oplæg til erhvervsklubbernes møder, hvis det ikke allerede var ulovligt. 

"Hvis det her er lovligt, skal loven i hvert fald laves om. Det er helt forkert at misbruge embedsværkets ressourcer til at forberede oplæg, der egentlig har med parti-fundraising at gøre. Man skal ikke bruge embedsmændene til, at partiet kan tjene penge til en valgkamp. Det er ikke en rigtig måde at bruge offentlige midler på, så hvis ikke det er ulovligt, skal det være det," sagde Kristian Hegaard dengang, før han tilføjede: 

"Hvis ikke det er ulovligt, kan man reelt betale sig adgang til embedsapparatet eller regeringen, og dermed kan pengepungen gøre, at nogle har bedre adgang til det end andre, der ikke betaler."

Forrige artikel Karsten Dybvad godkendte vederlag på 692.000 kroner til afgående CBS-rektor i strid med reglerne Karsten Dybvad godkendte vederlag på 692.000 kroner til afgående CBS-rektor i strid med reglerne Næste artikel Usikkerhed om konsekvensen af ti ugers strejke - men patienterne betaler prisen Usikkerhed om konsekvensen af ti ugers strejke - men patienterne betaler prisen