Medlem giver unikt indblik fra lukkede møder i S-erhvervsklub: Hver gang møder enten Frederiksen eller Wammen op

Den tidligere Irma-topchef Alfred Josefsen har været medlem af Socialdemokratiets erhvervsklub siden 2014. Nu løfter han sløret for, hvordan møderne foregår, og hvor ofte statsminister Mette Frederiksen er tilstede. Erhvervsklubben holdt sit seneste møde 6. maj med finansminister Nicolai Wammen for den virtuelle bordende. 

Partitoppen i Socialdemokratiet prioriterer møderne i partiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, så højt, at enten statsminister Mette Frederiksen (S) eller finansminister Nicolai Wammen (S) stort set altid er tilstede på møderne.

På møderne giver en af de fremtrædende ministre en executive briefing om, hvad der foregår på Christiansborg samt hvilke politiske agendaer, der er på vej.

Klubben har afholdt sit seneste virtuelle møde for nyligt.

Erhvervsklubbens seneste møde blev nemlig afholdt torsdag 6. maj med finansminister Nicolai Wammen som tovholder.

Det fortæller den tidligere Irma-topchef Alfred Josefsen, der har været medlem af erhvervsklubben siden klubbens fødsel i 2014, til Altinget. 

"Mit indtryk er, at Socialdemokratiet gør meget ud af det. Hver gang er det enten Mette Frederiksen eller Nicolai Wammen, der møder op. Enkelte gange har det også været skatteminister Morten Bødskov (S). Partiet prioriterer det højt, og der bliver lyttet til de spørgsmål, som de får," siger Alfred Josefsen. 

Sætter pris på netværk
I 2012 stoppede Alfred Josefsen som topchef for Irma, og siden har han bestredet en række bestyrelsesposter. 

I dag er han blandt andet bestyrelsesmedlem for Folkemødet og Copenhagen Business School, men han deltager i erhvervsklubbens møder som privat person. 

Han har indvilget i at give indsigt i, hvordan erhvervsklubbens møder foregår.

Hvorfor er du medlem af Socialdemokratiets erhvervsklub?

"Jeg arbejder i mange forskellige bestyrelser og har derfor en interessesfære i mange forskellige sektorer lige fra undervisning til kultur og Folkemødet, så generelt forsøger jeg at følge med i, hvad der foregår inden for de sektorer, hvor jeg har en aktivitet," siger Alfred Josefsen og fortsætter:

"Møderne begynder med en executive briefing om, hvad der foregår på Christiansborg, og hvilke agendaer der er på vej. Det er lækkert at få sådan et overview en gang i mellem. Jeg er ikke politisk aktiv, så det giver et godt indblik. Så får man lejlighed til at mødes med topsocialdemokrater og sludre med dem før, under og efter møderne over en kop kaffe."

Især netværksdelen nyder Alfred Josefsen stor glæde af, fortæller han. 

"Det er et super fint netværk. Jeg kender mange af dem, som deltager, og det er fint at mødes med dem tre til fire gange om året. Det er andre erhvervsfolk som eksempelvis direktører fra interesseorganisationer. Mit indtryk er, at de deltager af de samme årsager som jeg; altså for at finde ud af, hvad det store regeringsbærende parti har gang i," siger han.

Gætter på blåt flertal på møderne
Alfred Josefsen slår fast, at enten Mette Frederiksen eller Nicolai Wammen stort set altid deltager på erhvervsklubbens møder.

Der er dog ikke tale om, at klubmedlemmerne nødvendigvis har socialdemokratiske sympatier, lyder det.

"Det er Socialdemokratiet, der arrangerer det her, men mit gæt er, at der vil være et blåt flertal i gruppen, hvis man lavede en meningsmåling. Derfor er det også fuldstændigt usandsynligt, at Socialdemokratiet vil dele hemmelige oplysninger med den gruppe. De oplysninger kunne man også samle ind fra aviser og andre kilder, hvis man havde tid. Jeg synes, at det er umagen værd at betale for at få de informationer," siger han og fortsætter:

"Jeg sammenligner det med, at jeg får lavet et privat sundhedstjek ved Falck en gang i mellem. Så får man taget en masse prøver og gennemgået hele kroppen. Alle de tests kunne man godt få lavet i det offentlige sundhedssystem, men så skulle man løbe rundt hist og pist og få taget de prøver. Det kan man sagtens gøre, men der er mange der – som jeg – betaler for at få ordnet det hele på én gang."

"Det er prisen værd"
Er du selv Socialdemokrat eller forbundet til partiet?

"Jeg er ikke partipolitisk engageret. Jeg er svær at sætte i nogen partipolitisk bås. Det her kom op ved, at Carsten Koch spurgte mig, og det kunne sagtens have været en gruppe for Radikale eller Venstre. De er interessante, fordi det er tunge partier på Christiansborg, og de er værd at lytte til. Socialdemokratiet er så blevet regeringsbærende senere hen," siger Alfred Josefsen. 

Hvordan har du det så med, at du støtter Socialdemokratiet med 20.000 kroner om året?

"Det har jeg det godt nok med. Alting har en pris. Jeg mener, at det er prisen værd."

Er du eller har du været medlem af andre erhvervsklubber?

"Det er kun hos Socialdemokratiet. Jeg har ikke opsøgt andre erhvervsklubber. Jeg tror heller ikke, at jeg ville være medlem af flere erhvervsklubber, for så politisk interesseret er jeg ikke."

Adgang til statsministeren øger interessen
Er det blevet mere attraktivt at være medlem af klubben, efter Socialdemokratiet er kommet i regering?

"Det er blevet mere attraktivt at være medlem af erhvervsklubben, siden Socialdemokratiet er kommet i regering. Man kan bare se på deltagelsen, at når statsministeren er på programmet, så er der flere, der deltager. Hun er der cirka hver anden gang. Det er klart mere attraktivt. Så når hun dukker op, vil de fleste gerne være med," siger Alfred Josefsen. 

Erhvervsklubberne er "ud fra en meget overfladisk juridisk betragtning" fuldstændigt efter bogen, da møderne på papiret foregår uden for regerings-regi.

Det forklarer Roger Buch, forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Altinget.

Men hvis ministrene i deres egenskab af minister selv opkrævede betaling for møderne med erhvervsledere eller interesseorganisationer, ville det ifølge forvaltningseksperten være ulovligt, og ministrene ville risikere at ryge i fængsel.

Når ministrene optræder på de her møder, optræder de så i deres egenskab af at være ministre?

"Jeg kan ikke kommentere på eller blande mig i reglerne, men de taler om deres arbejde. Jeg tror, at de har styr på, hvad de kan, vil og må sige. I sådan en kreds holder de sig i afstand af at komme i fedtefadet," siger Alfred Josefsen.

Står der ”statsminister Mette Frederiksen” på invitationerne?

"Det tror jeg, der gør. De taler om deres arbejde."

Medlem som privatperson
Hvem sender invitationerne?

"Som jeg forstår det, så er der et lille sekretariat i partiet med nogle mennesker, som koordinerer med Jens Kramer Mikkelsen (erhvervsklubbens formand, red.). Der er ingen tvivl om, at det er en partiting. Jeg vil ikke nævne, hvem der er medlemmer, men ofte holder man et møde hos de organisationer, der er medlemmer i erhvervsklubben, og så laver den organisation lige et lille reklameindslag til mødet.

Hvilke organisationer kan det være, som holder møderne?

"Det vil jeg ikke give eksempler på."

Du har jo mange bestyrelsesposter. Hvilken kasket har du på til møderne?

"Jeg sidder der som Alfred."

Kan du give et eksempel på én ting, som I har diskuteret på møderne?

"Vi har diskuteret meget brexit i de måneder, hvor det var uafklaret. Hvad er der gang i, hvad er sandsynlighederne for forskellige ting sker osv. Der fik vi en status på, hvordan man fra dansk side oplever den problematik."

Kan du sætte lidt flere ord på, hvordan et møde rent lavpraktisk foregår?

"Der er mulighed for at bringe egne dagsordener op for ministrene. Der er et indlæg om, hvordan rigets status er, og så kan man spørge ind til det, men man også gerne spørge ind til ting, der ikke er omtalt. Der foregår netværkssnak inden og efter mødet over en pindemad eller et glas vin," siger Alfred Josefsen og tilføjer:

"Det er nogle af de dele, som jeg sætter stor pris på, og jeg tænker altid på, hvem jeg skal hen og tale med. Så er der det formelle møde, hvor ministeren giver et indlæg, og så er der spørgsmål og kommentarer bagefter."

Hvor lang tid varer et møde?

"Det tager den tid, det gør. Møderne taget normalt omkring halvanden time, og så kan man komme lidt før eller gå lidt over. Netværkstingen får man ikke over de virtuelle kanaler, så det er et tab."

Guld kan købes for dyrt
Kontingentet i Socialdemokratiets erhvervsklub var på 15.000 kr. i 2014, men er nu steget til 20.000. Hvad mener du om prisen?

"En vare har en pris, og så må man jo vurdere med sig selv, om man synes, at varen er den pris værd. Hvis man sætter prisen til 100.000 kroner, så er der nok nogle, som synes, at man køber guld for dyrt," siger den tidligere Irma-topchef.

Har du tænkt over, hvorfor prisen er på 20.000 kroner?

"Det tænker jeg ikke over."

Tror du det er tilfældigt, at beløbet ligger lige under grænsen for anonym partistøtte, som var på 20.900 kroner i 2019 og 21.900 kroner i 2021?

"Nej, det tror jeg ikke er tilfældigt. Det virker meget planlagt for alle erhvervsklubberne. Det tænker jeg er ok, så længe man holder sig inden for reglerne. Der vel nok være en del i alle klubberne, som ikke vil skilte med, at man ikke er medlem af en bestemt gruppe eller dem alle sammen."

Socialdemokratiets erhvervsklub har omkring 50 medlemmer i dag. Hvordan har det antal udviklet sig i den tid, som du har været i erhvervsklubben?

"Det burde Jens Kramer Mikkelsen kunne svare på, men jeg vil tro, at der er kommet flere til, efter partiet er kommet i regering. Bedømt på, hvor meget vi fylder i et mødelokale, så passer det meget godt med omkring 50 medlemmer."

Seneste møde torsdag
Alfred Josefsen fortæller, at møderne er foregået virtuelt igennem mere end et år på grund af coronakrisen, og han afslører samtidigt, at det erhvervsklubbens seneste møde blev afholdt 6. maj. 

Hvornår var erhvervsklubbens seneste møde?

"Det var i torsdags. Så får vi at vide, hvornår man skal logge på, og hvem der taler. I torsdags var det Nicolai Wammen, der skulle gennemgå rigets tilstand," siger han.

Hvilke ministre har ellers deltaget i de seneste år udover Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Morten Bødskov?

"Der kan sagtens være flere ministre, som deltager som menige medlemmer. Der har vi set flere i tidens løb. De er ofte med uden at have en officiel rolle. Der er kun én, som giver et indlæg. I gamle dage var Henrik Sass Larsen meget med. Han stillede sig bare op og fortalte, hvad han var optaget af. Det er ikke sådan en formel Powerpoint-præsentationen."

Henrik Sass Larsen sidder jo i erhvervsklubbens bestyrelse. Er Henrik Sass Larsen stadig med på møderne?

"Det må du hellere spørge ham om."

Mød op på Folkemødet, hvis du vil møde en minister
Hvad tænker du om, at alle danskere ikke lige har lige adgang til ministrene?

"Jeg ved ikke, hvad optagelseskriterierne er. Det må du snakke med partisekretæren eller Jens Kramer Mikkelsen om. Danmark er heldigvis et land, hvor det generelt godt kan lade sig gøre komme i kontakt med ministre. Vi er jo ikke en bananrepublik," siger Alfred Josefsen og tilføjer:

"Jeg er med i bestyrelsen på Folkemødet, og hvis man har noget, som man gerne vil tale med regeringen om, så kan man bare dukke op på Folkemødet, og så er der alle mulige gode chancer for at komme i tale med ministrene. Jeg forstår godt, at man eksempelvis ikke vil have medlemmer af andre partier med. Jeg tror ikke, at eksempelvis Rasmus Paludan kunne gøre meget nytte i klubben, så det er helt ok, at han næppe kunne komme ind."

Eksperter sammenligner erhvervsklubkonstruktionerne med skuffeselskaberne, fordi man ikke kan se, hvem der støtter partiet og mødes med ministrene. Hvad siger du til det?

"Generelt går jeg ind for åbenhed af princip. Da jeg var direktør for Irma, havde vi jo som alle mulige andre hemmelige lønninger. Det ville være bøvlet ikke at have det, men hvis lønningerne af en eller anden grund blev kendt, så skulle det gerne være sådan, at jeg kunne stå til ansvar for de lønligheder eller forskelle, der måtte være. Jeg skulle kunne argumentere for, at lønningerne så ud, som de gjorde," siger han og fortsætter:

"Selvom det lyder kedeligt, så kan man sige det samme om den klub. Hvis det er kendt, hvad der foregår, så vil mange tænke, at det er kedeligt, hvad der sker i klubben. Når man ikke er med i kredsen, kan man gætte på, at det er en hemmelig loge og broderskab, men for mig at se, er det helt kedeligt, hvad der foregår. Der foregår ingenting. Så det kunne jo godt være åbent, men så vil der være nogle medlemmer, som ikke vil være med."

Vil have forsker med på møde
Ville du som medlem have et problem med, der var fuld åbenhed om, hvem der er medlem, og hvor meget de betaler?

"Jeg vil ikke have et problem med, at det var åbent, for jeg taler jo også med dig nu. Jeg har orden i mit eget penalhus. Når forskerne problematiserer det, kunne det jo være fint at have en forsker med på mødet, så kunne de se, at der ikke sker noget," siger Alfred Josefsen. 

Eksperter kalder det korruption, hvis ministrene har ministerkasketten på til møderne. Hvad siger du til det?

"Jeg mindes ikke at have set nogle ministersekretærer til møderne, så det er klart noget, der foregår i partiregi. Jeg vil ikke blande mig i, hvornår man er minister, og hvornår man er formand for Socialdemokratiet. Jeg har ikke set en kuffertbærer eller ministersekretærer på møderne," siger han og tilføjer:

"Jeg har mødt de her folk siden 2014, og jeg har mødt dem i forskellige roller. Nu er de ministre, men før var de centrale politikere i oppositionen, så de der statsjuridiske ting, har jeg ikke en holdning til."

Forrige artikel Ny forskning: Skolelukninger koster ikke stemmer Ny forskning: Skolelukninger koster ikke stemmer Næste artikel Venstre klar med infrastrukturudspil med Hærvejsmotorvej og nye milliarder Venstre klar med infrastrukturudspil med Hærvejsmotorvej og nye milliarder