Hver anden S-vælger er pensionist. Og det kan sende partiet udover afgrunden, siger professor

Det er en “stor, stor” udfordring, at Socialdemokratiet har en markant overvægt af ældre vælgere, mener valgforsker. Men S-ordfører deler ikke helt den analyse.

Tal kan være nådesløse. Direkte brutale. 

For når man dykker ned i, hvem der egentlig stemmer på Socialdemokratiet, så står partiet over for en "stor, stor udfordring" og et strategisk problem. 

Det mener professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet. 

For partiet kan nemlig have mistet halvdelen af sine nuværende vælgere inden for 10-15 år. De vil simpelthen være døde, påpeger valgforskeren. 

“Socialdemokratiet står og kigger ned i en afgrund, hvis de ikke får de nye generationer med.” 

{{toplink}}

Valgforskeren laver hver tredje måned en række analyser af vælgerhavet for Altinget. 

Og i den seneste analyse adskiller Socialdemokratiet sig markant fra de andre partier, når det kommer til deres vælgeres alder. 

For en tredjedel af partiets vælgerkorps er ifølge analysen over 70 år, og halvdelen er gået på pension. 

Artiklen fortsætter under grafikken

"På kort sigt er det fint, at halvdelen er pensionister. Gruppen lever længere og mest flittig ved stemmeurnerne. Men hvis de ikke får de yngre generationer med, vil Socialdemokratiet slet ikke kunne nærme sig den andel af stemmerne, som svarer til deres selvforståelse," siger Kasper Møller Hansen.  

Blandt de unge mellem 18 og 24 er det kun fem procent, der stemmer socialdemokratisk.   

Ledelsen gør ikke nok  
Hos de unge socialdemokrater i DSU, mener forperson Katrine Evelyn Jensen, at Socialdemokratiet skal tage det “meget alvorligt", at partiet ikke har større tilslutning blandt de yngre vælgere. 

“Det er et tegn på, at vi mangler noget, der kan appellere til de yngre generationer,” siger hun.  

Artiklen fortsætter under grafikken

Socialdemokratiet bør markere sig mere på konkrete politikområder, hvis man i højere grad skal appellere til de yngre vælgere, mener hun.   

“Jeg så gerne, at vi kom med et kvalificeret bud på, hvordan det bliver nemmere for de unge at komme ind på boligmarkedet. Ligesom vi mangler politik og politiske visioner på børne- og familieområdet."

"Mange vælgere har været frustreret over, at vi ikke er gode nok til at komme med svar på de spørgsmål,” siger DSU-formand.

Netop boligpolitik var noget, hun lagde vægt på i sin tale til Socialdemokratiets kongres, der foregik henover weekenden fra 14. til 15. september. 

{{toplink}}

Hvad gør den socialdemokratiske ledelse for at løse, de udfordringer I har med jeres aldersprofil?   

“Vi taler ikke så meget om det i Socialdemokratiet,” siger Katrine Evelyn Jensen.  

Den unge socialdemokrat så gerne, partiet gjorde mere og blev bedre til adressere, at der er nogle mennesker, som ikke oplever, at Socialdemokratiet bekymrer sig om deres udfordringer.  

S: Vi er ikke et målgruppeparti 
Altinget har også præsenteret Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, for Kasper Møllers vælgeranalyser. 

“Jeg tænker først og fremmest, at vi efterhånden er det eneste tilbageværende folkeparti. Vi er en af de eneste partier, der i en årrække får stemmer i forskellige aldersgrupper. Det er positivt. Kommunikativt kan det godt være en ulempe, fordi vi ikke har den luksus at skære vores budskaber meget målrettet,” siger han. 

Kan I godt være et folkeparti, når kun ti procent af vælgerne under 30 år stemmer på jer?  

“Det mener jeg godt, vi kan. Men jeg anerkender klart den udfordring, de tal skitserer. Vi har en opgave i at vedblive med at være relevante for unge mennesker.”    

Hvordan arbejder I med den her problemstilling i s-ledelsen? 

“Det at være et folkeparti betyder heldigvis også, at vi aldrig bliver et målgruppeparti. Vores opgave er at lave gode løsninger for Danmark og tro på, at det er en god strategi, der gør os interessante for alle vælgergrupper,” siger han og fortsætter: 

“Men med det sagt har vi en opgave i at finde løsninger for unge mennesker. Hvis jeg skal pege på noget, er det klart uddannelse og miljø- og klimapolitikken.” 

DSU-formand Katrine Evelyn Jensen synes ikke, at I er gode nok til at adressere den her udfordring. Hvad siger du til den kritik?  

“Tallene er jo ikke gode nok. Katrine har på den måde ret i, at vi skal gøre mere. Det vil jeg tage til efterretning. Katrine er selv medlem af ledelsen i gruppen på Christiansborg. Det kunne jo være et forum, hvor vi kunne være bedre til at tage drøftelserne.” 

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen får forsker til at se rødt med ny rapport om vandmiljø: Regeringen får forsker til at se rødt med ny rapport om vandmiljø: "Det er jo snyd"