Politikerne vil have flere børn i Danmark, men er de klar til at investere i et bedre børneliv?

Kære politikere, jeg ved, at I gerne vil børnene. Det fortæller I mig, hver gang vi mødes. Men det kræver bedre rammer for børnefamilierne, skriver forperson for Børnerådet, Bente Boserup.

Vi skal have flere børn.

Sådan lyder budskabet fra regeringen og flere andre partier, som er bekymrede for nationens fremtid.  

Der er samtidig en spirende politisk erkendelse af, at det kræver bedre rammer for at få livet som børnefamilie til at hænge sammen. Flere partier har brugt deres sommergruppemøder til at rejse familiepolitiske dagsordner og forslag.

På regeringens pressemøde om den kommende politiske sæson den 28. august annoncerede statsministeren også, at hun og regeringen er villig til at lægge både øre og stemmer til gode forslag, der kan gøre det lettere at få børn og at have børn – også selvom det koster. 

Vi byder familieperspektivet velkommen. Familien er en helt central arena i børnelivet, så forslag, der kan lette pressede forældre, vil som hovedregel også have en positiv virkning for børnene.

Og der er flere gode forslag på bordet. Skal børn have mulighed for blive passet hjemme i hele deres sygdomsperiode? Selvfølgelig.

Tænk, hvis vi voksne skulle møde på arbejde eller blev trukket i løn på vores tredje sygedag. Forældre bliver presset af syge børn, men det presser i allerhøjeste grad børnene at komme hel- eller halvsyge i institution.

Det presser det enkelte barn, som ikke har mulighed for ro og hvile til at blive helt rask. Det presser de voksne i institutionen, der får en ekstra omsorgsopgave oveni normeringer, der i forvejen er udfordrede. Og det presser børnegruppen, når smitte bliver sendt på omgang, og enkelte børn ikke har energi til at indgå i institutionens almindelige hverdag.  

Og skolemad? Ja tak. Fra et børneperspektiv er det åbenlyst en god idé. At være mæt og tilpas er en forudsætning for at kunne lære og udvikle sig. Så det at give alle børn mulighed for sunde og nærende måltider i skoletiden vil være et skridt i den rigtige retning for at sikre børns ret til sundhed.

Samtidig giver det fælles måltid en god ramme for fællesskab og samhørighed.  

Dette er blot et par af de gode forslag på den familiepolitiske dagsorden, som vi bifalder. Men ingen af forslagene kan sikre det gode børneliv alene. Det kræver langt mere omfattende investeringer og prioriteringer i alle de arenaer, som børn er en del af.  

Det kræver investeringer 

Hvis vi skal have flere børn, er I politikere så villige til at investere massivt i et bedre børneliv? Vil I sætte retning for, at flere børn skal til verden – ikke som et instrumentelt greb for at sikre vores fremtidige velfærdssamfund, men fordi børn og børnelivet i sig selv er værdifuldt?  

Lad os sikre daginstitutioner af høj kvalitet, hvor de voksne har en pædagogisk uddannelse og har tid til at møde hver enkelt barn og samtidig understøtte gode fællesskaber og relationer børnene imellem.

Hvor de fysiske rammer inviterer til en god og tryg hverdag med leg, nysgerrighed, fordybelse og fysisk udfoldelse – både ude og inde.

Hvor den basale omsorg for hvert enkelt barn er den prioriterede kerneopgave, så barnet får en tryg grobund for at bevæge sig videre ud i livet.

Og hvor de voksne spotter børn med særlige behov eller i udsathed, og systemet – uden at skele til begrænsede budgetter – står klar hjælpe dem og iværksætte initiativer, støtte og skabe rammer, som kan hjælpe disse børn. 

Det handler om det gode børneliv

Lad os investere i en folkeskole med tid og plads til leg, læring og udvikling. Hvor børn bliver medskabere i stedet for modtagere af undervisningen. Hvor der er voksne, som har tid til at understøtte det enkelte barns udfoldelsesmuligheder og behov for pædagogisk eller faglig støtte.

Hvor fællesskabet er nøglen, og børn får mulighed for at dyrke deres interesser og gribe deres nysgerrighed. Hvor de fysiske rammer giver mulighed for at skabe et sundt undervisningsmiljø ude og inde. Og hvor vores børn trives – og de bliver grebet, hvis de i perioder ikke gør.  

{{toplink}}

Lad os understøtte børns fritidsliv. Investere i fritidspædagogikken og give alle børn mulighed for at dyrke deres interesser i sunde fælleskaber og foreningsliv.  

Kære politikere. Lad os sammen skabe drømmene – ikke kun for flere børn, men for en bedre barndom. Lad os udforske og udfolde, hvad det gode børneliv er. Spørge børnene. Sætte os sammen på tværs af partier, børneorganisationer og børnefagligheder. Og lad os gøre drømmene til virkelighed. 

For vi kan jo godt. Og jeg ved, at I gerne vil børnene. Det fortæller I mig, hver gang vi mødes.  

Lad os sammen skabe det gode børneliv. 

{{toplink}}

Forrige artikel Hummelgaards enøjede forelskelse i hårdere straffe giver ikke mindre kriminalitet Hummelgaards enøjede forelskelse i hårdere straffe giver ikke mindre kriminalitet
Moderaterne fyrer medarbejdere

Moderaterne fyrer medarbejdere

Flere medarbejdere i Moderaternes politiske sekretariat fyres. Det erfarer Altinget og flere andre medier.