Regeringen tæt på at droppe løfte om højere erstatninger

Ifølge det seneste udkast til et nyt arbejdsskade-system dropper regeringen at øge godtgørelserne for skader fra arbejdsulykker, som ellers er en del af forståelsespapiret med støttepartierne.

En bred politisk aftale, men til gengæld et farvel til løftet i regeringens forståelsespapir om højere erstatningssummer for arbejdsulykker med varige mén.

Sådan lyder det seneste udkast til regeringens nye arbejdsskadesystem, som Altinget er i besiddelse af.

Onsdag mødes partierne til endnu et forhandlingsmøde, og kilder tæt på forhandlingerne vurderer, at en aftale er meget tæt på. Allerede sidste uge håbede partierne at blive enige, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ønskede angiveligt at genvurdere spørgsmålet om erstatninger.  

Dertil kommer, at der er blevet rejst tvivl om, hvorvidt aftalen - stik mod hensigten - kan risikere at forlænge de i forvejen lange sagsbehandlingstider i sager om tab af erhvervsevne. I øjeblikket tager det lidt over to år i snit for myndighederne at afgøre den type af sager.

 {{toplink}}

Uddannelsesgodtgørelse en sejr for fagbevægelsen

Men hovedpunkterne og økonomien i aftalen vurderes altså lige nu at ligge fast.

De højere godtgørelser bliver ikke til noget, og aftalen i 2030 vil ende med at være udgiftsneutral for arbejdsgiverne, som får lempet den såkaldte arbejdsskadeafgift, de skal indbetale til myndighederne med 2,2 procent.

I regeringens udspil stod de ellers til at betale 245 millioner kroner årligt, men det har ifølge Altingets oplysninger været helt afgørende for Venstre og Konservative, at de ikke bliver pålagt øgede omkostninger i en tid med stigende inflation. 

Til gengæld skal virksomhederne i første omgang betale for den uddannelsesgodtgørelse, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tidligere har annonceret og som særlig fagbevægelsen har presset på for at få indført som noget nyt. 

Den går ud på, at man får ret til at tage en uddannelse inden for et andet fag til 83 procent af ens hidtidige indkomst, hvis man efter en ulykke ikke længere kan fortsætte med det samme job.

Hverken ministeren eller ordførere har ønsket at udtale sig, før en aftale er indgået.

 

Forrige artikel Overblik: Sådan vil Moderaterne øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer i 2030 Overblik: Sådan vil Moderaterne øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer i 2030 Næste artikel Statsrevisorer kritiserer ministerium: Økonomiske hensyn tilsidesat i håndteringen af fravær på erhvervsuddannelser Statsrevisorer kritiserer ministerium: Økonomiske hensyn tilsidesat i håndteringen af fravær på erhvervsuddannelser