Fagbosser forargede over Løkkes pensionsforslag: ”Fuldstændig vanvittigt”

Landets største fagforbund afviser blankt Moderaternes forslag om vidtgående ændringer af pensionssystemet. På arbejdsgiversiden er DI forsigtigt positive.

Den absolutte top i fagbevægelsen siger klart og tydeligt nej til et nyt og stærkt omdiskuteret forslag fra Moderaterne med politisk leder Lars Løkke Rasmussen i spidsen.

Løkke ønsker på sigt at lave store ændringer af både pensionssystemet og finansieringen af hjemmehjælp og ældrepleje, men det vil landets største fagforbund med 3F og HK i front ikke være med til.

”Jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt, hvis jeg skal være helt ærlig,” siger Henning Overgaard, formand for 3F, der er landets største fagforbund.

Fra formanden for HK, Anja C. Jensen, lyder det:

”Det er et helt urealistisk forslag, at man fjerner en så grundlæggende del af vores velfærdssamfund. Jeg mener, at folkepensionen er et af de universelle velfærdsgoder, som man som borger skal kunne forvente,” siger hun.

Også FOA og Dansk Metal afviser forslaget fra Moderaterne, mens erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) er mere åbne overfor videre drøftelser.

Vil have parterne på banen

I torsdags kom det frem i flere medier, herunder Altinget, at Moderaterne gør sig vidtgående tanker om fremtidens pension. Med partiets egne ord mener man, at ”pensionssystemet skal baseres på egen opsparing”, hvilket ifølge eksperter vil være en omkalfatring af det nuværende system, hvor folkepensionens grundbeløb udbetales til alle pensionerede danskere.

{{toplink}}

Samtidigt lægger Løkkes parti op til, at ”en del af pensionsopsparingen skal øremærkes fremtidige behov for hjemmehjælp og ældrepleje”. Da Løkke uddybede forslaget i et længere interview med Altinget, kom han med en opfordring til både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer.

{{toplink}}

”Jeg kunne da godt tænke mig, at arbejdsmarkedets parter tog det her op,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det er fagforbund og arbejdsgiverorganisationer, der gennem overenskomster aftaler sig frem til, hvor meget lønmodtagerne sparer op til pension ved siden af folkepensionen.

Ifølge Henning Overgaard fra 3F er den skattefinansierede folkepension og arbejdsmarkedspensionerne ”hinandens forudsætninger”.

”Det vil betyde en massiv nedgang i det rådighedsbeløb, som en helt almindelig 3F'er har, hvis det er sådan, at både folkepensionen og den offentlige velfærd til ældre afskaffes,” siger han.

HK: ”Utidigt og uretfærdigt”

I HK siger formand Anja C. Jensen, at hun gerne ser en højere pensionsprocent end i dag.

”Men at det skal finansiere ens folkepension også, er utidigt og uretfærdigt. Det er den helt forkerte vej at gå,” siger hun.

I fagforbundet FOA er næstformand Thomas Enghausen også stærkt skeptisk overfor forslaget fra Løkkes parti. Han peger blandt andet på, at når arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer forhandler overenskomster, er der typisk en overordnet økonomisk ramme, som kan anvendes til f.eks. at hæve lønnen, skrue op for pensionen eller indføre andre forbedringer af forholdene for lønmodtagere, f.eks. feriedage.

Men hvis lønmodtagerne skal spare så meget op, at de selv kan finansiere deres pension fuldstændigt, vil det hurtigt æde hele den pulje penge, der er at forhandle om i en overenskomst, frygter FOA-næstformanden.

”Lige på stående fod kan jeg slet ikke regne mig frem til, hvor stor en andel af en økonomisk ramme til en overenskomstforhandling, som man ville skulle anvende alene på opsparing,” siger han.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regnet sig frem til, at for en arbejder skal omtrent 30 pct. af indkomsten gå til pension, hvis det skal kunne kompensere for den tabte folkepension og eventuelle pensionstillæg.

DI: Meget positivt

Mens fagforbundene er skeptiske overfor forslaget fra Lars Løkke Rasmussen, er man anderledes positivt indstillet i Dansk Industri (DI).

”Jeg læser det sådan, at Moderaterne foreslår at få kigget på fremtidens pensionssystem og få tænkt over, om der er nogle ting, der skal laves om. Også for at sikre, at vi har et robust pensionssystem i fremtiden. Det synes jeg sådan set er meget positivt at foreslå. Det vil vi gerne medvirke til at tale videre om,” siger vicedirektør Steen Nielsen.

Han forstår dog godt, at man fra fagforbundenes side er bekymrede for, om Moderaternes forslag vil indebære, at lønmodtagerne skal spare markant mere op, end de gør i dag.

”Den samme bekymring har vi også, for arbejdsgiverne betaler jo også en del af opsparingen,” siger han og henviser til, at lønmodtagerne typisk betaler en tredjedel af opsparingen, mens arbejdsgiveren betaler to tredjedele.

”Der er en meget stor medfinansiering fra virksomhedernes side. Så det skal selvfølgelig tænkes grundigt igennem,” siger Steen Nielsen.

Vicedirektøren fra DI mener dog, at der også er potentiale i Moderaternes forslag.

”Hvis man med mere privat opsparing aflaster nogle offentlige udgifter, vil der også opstå en mulighed for at sænke skatten, fordi man sparer nogle udgifter, som det offentlige afholder i dag. Derfor kan man sagtens forestille sig, at man kunne lave det på en måde, hvor vi allesammen kunne være tilfredse med det,” siger han.

I Dansk Metal mener cheføkonom Erik Bjørsted, at det er svært at gennemskue, nøjagtigt hvad Moderaternes forslag indebærer.

”Men hvis det indebærer en afskaffelse af folkepensionen, eller at arbejdsmarkedspensionerne skal bruges til hjemmehjælp eller ældrepleje, så kan vi slet ikke se det for os,” skriver han.

 

Forrige artikel Interview med Lars Løkke om folkepension: Interview med Lars Løkke om folkepension: "På sigt skal hele verden laves om" Næste artikel FH slanker topledelsen – og indfører krav om diversitet FH slanker topledelsen – og indfører krav om diversitet