Nyt FN-regnskab skal kigge Danmark over skulderen

FREMSKRIDT: Der skal afsættes et millionbeløb til at føre statistik over Danmarks arbejde med FN’s verdensmål. Vi skal være bannerfører for den bæredygtige dagsorden, mener finansminister Kristian Jensen (V).

Regeringen vil afsætte et millionbeløb til at føre statistik over Danmarks arbejde herhjemme med FN’s verdensmål.

Alle verdens nationer har nemlig med 17 fælles mål i FN-regi sat en retning for hele verden frem mod 2030.

Målene er universelle og ikke kun for udviklingslandene, som det var med de tidligere 2015-mål - men for både rige og fattige lande. Derfor skal også Danmark måles og vejes.

Til det formål har regeringen bedt Finansudvalget om at overføre 2,4 millioner kroner allerede i år til Danmarks Statistik, så de kan følge med i Danmarks arbejde med FN’s verdensmål. Herfter og frem til 2021 afsættes 3,2 millioner kroner årligt.

”Hvis vi skal bede de lande med de største udfordringer om at investere i statistik om verdensmålene, så skal vi også være klar til det fra dansk side,” siger finansminister Kristian Jensen (V) til Altinget og fortsætter:

”Danmark har været aktiv bannerfører for verdensmålene, og de blev vedtaget under dansk ledelse for to år siden. Derfor har vi en særlig forpligtigelse til at blive ved med at gå foran og vise et eksempel på, hvordan verdensmålene omsættes til virkelighed.”

Regeringen droppede for nylig det såkaldte grønne nationalregnskab, men er altså nu på vej med et nyt, internationalt regnskab for rigets tilstand. 

Dosmerseddel for hele verden
Verdensmålene blev vedtaget i september 2015 af alle verdens ledere i New York under den årlige Generalforsamling i FN. Målene indeholder blandt andet mål om at afskaffe alle former for fattigdom i verden, bekæmpe ulighed og sikre naturen og klimaet.

De 17 mål afløser de såkaldte 2015-mål - officielt kaldt Millennium Goals - der løb ud i 2015. De nye FN-verdensmål blev i 2015 af daværende FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, karakteriseret som en slags "dosmerseddel for folk og planeten".

Danmarks Statistik skal bidrage til FN’s årlige fremskridtsrapport for verdensmålene samt til at etablere en formidlingsplatform til opbevaring, formidling og årlig opdatering af datagrundlaget for den danske rapportering.

DF er glade 
Hos Dansk Folkeparti er man meget tilfreds med beslutningen.

”Verdensmålene er udmærkede at måle efter fra dansk side. Hvis man har nogle mål, skal man også se, hvordan det går med nærme sig dem,” siger finansordfører René Christensen.

Han er generelt glad, når regeringen fører statistik på sine målsætninger.

”Jeg er glad for at regeringen prioriterer det her med at kontrollere sine mål, for vi skal jo så også prioritere at kontrollere arbejdsmiljø og social dumping. Så det er rigtig positivt, at regeringen lægger op til, at vi skal kontrollere de mål, der sættes," siger han.

I disse dage holder FN generalforsamling i New York, hvor verdens ledere blandt andet diskuterer implementering af FN's verdensmål. 

Forrige artikel Altinget giver millionoverskud for tredje år i træk Altinget giver millionoverskud for tredje år i træk Næste artikel Altinget: udvikling skifter redaktør Altinget: udvikling skifter redaktør