Dansk fødselshjælps-app redder kvinder fra at dø i barselsseng

DEBAT: Hver dag dør 800 kvinder og 14.000 spædbørn i forbindelse med graviditet og fødsel. Men det kan undgås. Maternity Foundation har omsat mobilteknologi til en af verdens mest vidtrækkende fødselshjælpere, skriver Anna Frellsen, CEO hos Maternity Foundation.  

Af Anna Frellsen
CEO hos Maternity Foundation

"Appen er min nye bedste ven."

Sådan sagde en jordemoder, som bruger The Safe Delivery App som del af sit arbejde på et sundhedscenter i det vestlige Etiopien, hvor Maternity Foundation driver et sundhedsprogram.

Hos Maternity Foundation oplever vi hver dag, hvordan mobiltelefonen kan være med til at uddanne sundhedspersonale på tværs af Afrika og Sydøstasien – og dermed redde liv.

Derfor hilser vi også regeringens fokus på digitalisering og teknologi i Danmarks internationale engagement så hjerteligt velkommen.

Vi er meget glade for denne mulighed for at supplere diskussionen om techvelopment-dagsordenen med et konkret eksempel på, hvordan teknologi kan bruges til at give kvinder og spædbørn en mere sikker fødsel.

App er den bedste jordemoderassistent i landsbyen
Maternity Foundation er en dansk NGO, som arbejder under visionen, at "Det må ikke koste liv at give liv".

Det er en helt uacceptabel tragedie, at der hver dag dør 800 kvinder og 14.000 spædbørn i forbindelse med graviditet og fødsel.

Langt, langt de fleste af disse dødsfald kunne være undgået, hvis kvinden havde født med en kvalificeret fødselshjælper, som er i stand til at håndtere livstruende komplikationer hos mor og barn.

The Safe Delivery App – som er udviklet af Maternity Foundation i samarbejde med førende eksperter fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet – bruger korte, animerede film og en interaktiv læringsplatform til at undervise fødselshjælpere i at håndtere normale og komplicerede fødsler, for eksempel hvordan man stopper en blødning hos kvinden eller genopliver en nyfødt, der ikke trækker vejret.

Siden appen blev lanceret i 2015, er den blevet brugt i mere end 40 lande. Vi samarbejder i øjeblikket med omkring 20 partnere, inklusive FN, Røde Kors, Red Barnet, Børnefonden og nationale sundhedsministerier om at integrere The Safe Delivery App i deres eksisterende sundhedsprogrammer.

For mobilen er afstand ingen sag
Men hvorfor kombinere en app og fødselshjælp? Hvilke fordele har mobilteknologien i forhold til mere traditionelt undervisningsmateriale?

Sundhedspersonalet i udviklingslande arbejder ofte alene og på fjerntliggende sundhedscentre. Det er både dyrt og upraktisk at samle personalet til efteruddannelse for eksempel i en fjerntliggende by – og hvem skal passe patienterne, mens sundhedscentrets eneste jordemoder er på kursus?

Her tilbyder appen et omkostningseffektivt supplement til den traditionelle klasseundervisning.

6 milliarder mennesker verden over har nu adgang til en mobiltelefon – hvilket er flere, end der har adgang til et rent toilet – så mobiltelefonen er en fremtidssikret måde at nå sundhedspersonale i selv de fjerneste egne.

Mange jordemødre i både Afrika og Sydøstasien bliver undervist udelukkende med tykke bøger og tætskrevne Powerpoint-præsentationer. Ofte er den praktiske del af undervisningen meget mangelfuld.

Vi har i appen kogt WHO’s globale guidelines for håndtering af fødselssituationer ned til en række intuitive og visuelle læringsfilm med fokus på praktiske procedurer.

Appen tilbyder altså et mere pædagogisk læringsværktøj – som man altid har lige ved hånden – til både jordemødre, undervisere og studerende.  

En app kan ikke stå alene
Vores mål er at nå 20.000 jordemødre med The Safe Delivery App inden udgangen af dette år. Hvis det lykkes os, vil appen have været med til at give 2 millioner kvinder adgang til en mere sikker fødsel.

Det er et ambitiøst mål, men det er også vigtigt at understrege, at en app – eller en anden digital innovation for den sags skyld – ikke kan stå alene.

Derfor vil vi glæde os til at fortsætte diskussionen om, hvad det kræver af ngo’erne – og af Danmark som helhed – at udnytte den teknologiske og digitale revolution i udviklingssamarbejdet.

Nøgleordene er partnerskaber og samarbejde på tværs af sektorer. Kun derigennem kan vi sammen forløse techvelopment-strategiens store potentiale.

Forrige artikel Professor: Udenrigsministeriet er blevet et svingdørs-ministerium for mere eller mindre kompetente politikere Professor: Udenrigsministeriet er blevet et svingdørs-ministerium for mere eller mindre kompetente politikere Næste artikel Iværksætter: Danmarks næste tech-ambassade bør ligge i Afrika Iværksætter: Danmarks næste tech-ambassade bør ligge i Afrika