CSR-chef: Danske it-kompetencer kan accelerere afrikansk iværksætteri

DEBAT: Danmark kan være med til at skabe grobund for en digital transformation i Afrika, som kan åbne muligheder for en fremtidssikret økonomisk udvikling, skriver Louise Koch, CSR-chef i Dell. Her er hendes bud på vejen til succes.

Af Louise Koch
Corporate Sustainability Lead for Dell i Europa, Mellemøsten og Afrika

I 2009 besøgte jeg byen Musingini i Kenya for at følge implementeringen af et Grundfos Lifelink-vandsystem.

Her mødte jeg Mama Esther, der for nyligt havde fået en mobiltelefon og stolt fortalte, hvordan den gjorde hendes liv og hendes caféforretning bedre.

Hun kunne tjekke priser og bestille varer direkte hjem fra markedet. Hendes børn i Nairobi kunne sende penge hjem direkte via Mpesa. Og hun kunne betale for drikkevandet fra den nye Grundfos-pumpe.

Over de næste fem år kom jeg med jævne mellemrum tilbage til Musingini og kunne følge, hvordan Mama Esther fik udvidet sin café, og hvordan andre beboere i landsbyen brugte den nye vandforsyning til at starte en planteskole, dyrke grøntsager og lave mursten.

Ikke revolutionerende iværksætteri, men en solid fremgang i livskvalitet – og eksempler på, hvordan ny teknologi kan transformere et samfund. 

Danske it-kompetencer kan booste afrikanske iværksættere
I 2021 regner man med, at 90 procent af verdens befolkning vil have dækning på mobilt bredbånd. Det åbner nye muligheder for at transformere sundhedssystemer, uddannelse, handel og jobmuligheder – også for indbyggerne i landsbyer som Musingini. 

Ian Lorenzen, der er co-founder og direktør i GrowthAfrika, har på fem år skabt en veletableret accelerator for iværksættere i Kenya, Uganda og Etiopien.

Ian Lorenzen er ikke i tvivl om, at det bliver de digitale løsninger, som mange afrikanske lande skal leve af i fremtiden. Og selvom der er et stykke vej endnu, ser man allerede en kraftig stigning i udvikling af ‘hjemmedyrkede’ apps og digitale løsninger.

Det er netop disse lokale it-iværksættere, som skal parre den digitale verdens muligheder med lokale behov i nye, innovative løsninger. 

Der er altså grobund for et dansk techvelopment-program, der binder danske virksomheder med digitale kompetencer sammen med afrikanske iværksættermiljøer.

Ian Lorenzen mener også, at Danmark kan overføre erfaringer fra vores it-uddannelser til at styrke afrikanske it-uddannelser. Det behøver ikke at være årelange universitetsgrader, men korte skoleforløb efterfulgt af praktik og learning by doing.

Skab et frugtbart økosystem for digitale iværksættere
For 34 år siden startede Michael Dell det, der nu er verdens største privatejede it-virksomhed med mere end 140.000 medarbejdere i 180 lande.

Michael og hans virksomhed Dell Technologies er et enestående eksempel på, hvordan en enkelt iværksætter kan skabe tusindevis af jobs.

Derfor er det en del af Dells hjerteblod at styrke iværksættere over hele verden. Det gør vi gennem mentorprogrammer og netværk, og gennem direkte forretningssamarbejde om innovation og leverandøraftaler.

Et af Dells mange initiativer er 'Dell Women’s Entrepreneur Network' – DWEN – hvor Dell styrker kvindelige iværksættere med rådgivning om digitale løsninger og vidensdeling i globale netværk.

Men der er også brug for at skabe det rette økosystem som grobund for iværksættere.

I 2017 udarbejdede firmaet 'Dell Womens Entrepreneur Cities Index', som er en kortlægning af de 50 byer verden over, som er bedst til at tiltrække og støtte kvindelige iværksættere med stort potentiale.

Her var kun to afrikanske byer repræsenteret: Johannesburg og Nairobi. Der er altså et stort uforløst potentiale for at skabe et frugtbart økosystem for både kvindelige og mandlige iværksættere i Afrika. 

Sådan skaber vi en future-ready økonomi 
For at lykkes med en digital transformation i Afrika er det helt afgørende at samarbejde med lokale regeringer for at skabe rammerne og infrastrukturen for det, man kan kalde en future-ready økonomi. Den bygger på tre søjler, som understøtter hinanden:  

  1. Kompetencer. Dyrk de rette kompetencer til fremtidens digitale arbejdsmarked og som drivkraft for innovation og iværksætteri. 
  2. Økosystem. Skab et godt miljø til at understøtte handel og acceleration af iværksættere gennem adgang til vidensdeling, inkubatormiljøer, accelerationsplatforme og digitale markedspladser.
  3. Infrastruktur. Styrk den rette infrastruktur fra bredbånd og serverkapacitet til fysisk infrastruktur og lovgivning, så det er muligt at drive og udvikle virksomheder lokalt og globalt. 

Med en helstøbt tilgang til en techvelopment-strategi kan Danmark være med til at skabe grobunden for en digital transformation i Afrika, som kan åbne muligheder for en bæredygtig og fremtidssikret økonomisk udvikling.

Det bliver helt sikkert en rejse med udfordringer og omveje, men kursen mod en lysere digital fremtid for afrikanske iværksættere er sat.  

Forrige artikel Iværksætter: En kvinde fra Nairobi kunne stå bag næste techsucces Iværksætter: En kvinde fra Nairobi kunne stå bag næste techsucces Næste artikel Oxfam Ibis til Socialdemokratiet: Her er det mirakelmiddel, I søger Oxfam Ibis til Socialdemokratiet: Her er det mirakelmiddel, I søger