Søndergaard-udvalg foreslår strukturreform af uddannelserne

DOKUMENTATION: Kvalitetsudvalget er i dag kommet med en række vidtgående anbefalinger til forbedring af de videregående uddannelsers kvalitet, relevans og sammenhæng i Danmark. Få et overblik her.

Regeringens kvalitetsudvalg, det såkaldte Søndergaard-udvalg, foreslår en omfattende omstrukturering af de videregående uddannelser. 

Udvalget foreslår en ny fire-årig bacheloruddannelse, begrænset optag på kandidatuddannelserne og national dimensionering på baggrund af beskæftigelsesmuligheder. Samtidig afviser udvalget et nyt beskæftigelsestaxameter og mere brugerbetaling. 

Udvalget blev nedsat af regeringen i oktober 2013 for at komme med konkrete anbefalinger, som kan styrke de videregående uddannelser i Danmark.

I dag præsenterede formand Jørgen Søndergaard den første af tre rapporter med anbefalinger til forbedring af de videregående uddannelsers kvalitet, relevans og sammenhæng i Danmark.

"Anbefalingerne kan ses hver for sig, men deres styrke ligger i, at de gennemføres i sin helhed, idet de understøtter hinanden i forhold til at fremme både relevans, kvalitet, effektivitet og sammenhæng i det videre- gående uddannelsessystem," skriver Kvalitetsudvalget i den netop udsendte rapport "Nye Veje". 

Kvalitetsudvalgets anbefalinger
Den første anbefaling fra udvalget omhandler en strukturreform af de videregående uddannelser. Der skal være et styrket akademisk bachelorniveau og klare spor - både i forhold til erhvervsretning, professionsorientering og forsker/specialistrekruttering.

Andet forslag er baseret på dimensionering, og udvalget foreslår, at styringen af det samlede udbud af videregående uddannelser skal skærpes. Det skal være en mere systematisk anvendelse af dimensionering på uddannelsesområder, hvor der er udsigt til en overproduktion i forhold til erhvervs- og beskæftigelsesmulighederne.  

Som tredje bud foreslår kvalitetsudvalget, at der sker en konsolidering af den samlede udbudsstruktur af videregående uddannelser med fokus på at styrke kvalitet og bæredygtighed og som følge deraf en begrænsning af mængden af små udbud
  
Endelig anbefaler udvalget, at der indføres en mere gennemsigtig og systematisk ’forbrugeroplysning’ i det videregående uddannelsessystem.   
 
Se nedenfor en mere detaljeret beskrivelse af anbefalingerne.  

,

Forrige artikel International pris til SMK Næste artikel Den negative sociale arv er skolernes største udfordring Den negative sociale arv er skolernes største udfordring