LO: Hvis virksomhederne vil have faglærte, må de selv bidrage

DEBAT: Det er dobbeltmoralsk, når virksomheder klager over mangel på kvalificeret arbejdskraft, men ikke opretter praktikpladser eller videreuddanner voksne ufaglærte, skriver Ejner K. Holst, LO.

Af Ejner K. Holst
Næstformand, LO

Det burde ikke være svært at få flere faglærte.

Efterspørgslen efter en række faglærte grupper er allerede nu ganske stor – og forudsigelserne om en mere alvorlig mangel inden for få år er mange og alvorlige.

Derfor er der ingen tvivl om, at alt må gøres for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Det bliver et langt sejt træk at få vendt de unges søgemønstre, og det er derfor ikke det eneste, der skal gøres.

Vi skal i langt højere grad have fat i de voksne, der i dag er på arbejdsmarkedet og få givet dem en relevant erhvervsuddannelse.

Justering af EUV og virksomheder på banen
Vi hører, at der i nogle beskæftigelsesområder er problemer med elementer i den nye Erhvervsuddannelse for voksne (EUV).

Der kan for eksempel være tale om, at det er svært at få meritten til at fungere, eller at praktikken er blevet for kort i nogle tilfælde.

Det er forhold, der skal ses på, om vi kan gøre noget ved – men i forhold til den alvor, der ligger i at komme til at mangle mange faglærte, så er det problemer, der kan og skal løses.

Vi skal have langt flere virksomheder til at se mulighederne i såvel at uddanne deres egne ufaglærte som at tage andre ufaglærte ind og give dem en voksenerhvervsuddannelse.

Det burde faktisk ikke være så svært – vi har mange rigtig dygtige ufaglærte; vi har et uddannelsessystem, der gerne vil tage imod dem, og vi har for eksempel en voksenlærlinge-ordning, der gør det økonomisk attraktivt.

"Praktikpladser og opkvalificering først"
Vi skal have gjort virksomhederne opmærksomme på de her muligheder.

Og vi skal have gjort klart, at det er lige så dobbeltmoralsk, som det er at klage over mangel på kvalificeret arbejdskraft, når man ikke opretter praktikpladser, hvis man ikke aktivt går ind i at videreuddanne de dygtige voksne ufaglærte, der er på arbejdsmarkedet.

Man kan ikke bare pege på systemet og sige, at nogle andre skal levere arbejdskraften – nej, på det danske arbejdsmarked skal virksomhederne selv bidrage til kvalificeringen.

Til gengæld får de også ret hurtigt en meget velkvalificeret arbejdskraft, der er 100 procent parat til at gå ind i den konkrete virksomheds opgaver.

I virkeligheden er det en helt unik mulighed for danske virksomheder, som de burde være meget bedre til at bruge, når de mangler arbejdskraft.

Fagbevægelsen skal motivere og finde løsninger
Selvfølgelig er der også en opgave for os i fagbevægelsen i at få motiveret flere af de ufaglærte til at tage disse opkvalificeringsmuligheder, når de er der.

Vi skal presse på, for at vores medlemmer forstår, at man skal være klar til kompetenceudvikling, når kravene ændrer sig, og når mulighederne er der.

Det kræver, at vi til stadighed udvikler uddannelserne, så de er attraktive for voksne mennesker. Det betyder, at vi stadig skal blive bedre til at tage udgangspunkt i de erfaringer, de voksne kommer med, og vi skal få det erhvervsrettede til at hænge bedre sammen med den almene del af uddannelsen.

For en del voksne er blevet lidt ”rustne” på det med for eksempel at læse og at lære i en uddannelsessammenhæng, men det skal vi have tilbud til at løse.

Så der er en mangel på faglærte – men der er mange dygtige ufaglærte; der er mulighed for målrettet opkvalificering fra ufaglært til faglært; der er økonomiske rammer, der understøtter det.

Så hvis virksomhederne vil have faglærte, burde det faktisk ikke være så svært at få.

Forrige artikel Danske Regioner: Lad os lære af de gode eksempler Danske Regioner: Lad os lære af de gode eksempler Næste artikel Gymnasie-rektor: Mangel på faglærte i fremtiden bliver stærkt overdrevet Gymnasie-rektor: Mangel på faglærte i fremtiden bliver stærkt overdrevet