Lad eleverne høre hiphop derhjemme

DEBAT: Bertel Haarder vil have en ekstra musiktime i folkeskolen. Lad eleverne høre Nik & Jay derhjemme og i stedet få en idrætstime mere, skriver DF's uddannelsesordfører Marlene Harpsøe.

Af Marlene Harpsøe
Uddannelsesordfører (DF)

Britney Spears og Nik og Jay. Børnene kender dem udmærket. Alligevel bliver danske børn i folkeskolen sat til at synge sange af disse popidoler. Bertel Haarder vil i den forbindelse have en ekstra musiktime, men i Dansk Folkeparti vil vi hellere have en idrætstime mere.

Hvor mange folkeskoleelever kan ikke nævne et par musiknumre af både Britney Spears og Nik og Jay? De kender dem til bevidstløshed fra både radioen, iPod'en og fjernsynet, og derfor undrer jeg mig, når danske folkeskoleelever fortæller mig om deres oplevelser i musikundervisningen. Oplevelser med musik som de udmærket kender, fordi de i forvejen hører det derhjemme.

Kender popmusikken til bevidstløshed
Ifølge Fællesmål 2009 for faget musik skal børnene lære lidt af hvert. Der skal både synges på dansk og børnene skal sættes ind i forskellige musikgenrer. Børnene skal opnå musikforståelse og selv prøve at spille på instrumenter, og disse mål opfyldes i hvert fald ikke ved at eleverne bare sidder og synger alle de sange, som de kender til hudløshed fra både radioen og musikkanaler på tv.

Når Bertel Haarder nu spiller ud med, at børnene skal have en ekstra musiktime, kan jeg derfor ikke lade være med at spørge, om det vitterligt er nødvendigt, eller om det bedste ikke ville være, at man i stedet optimerer kvaliteten og alsidigheden af den undervisning, der allerede er.

Sang og musik er glæde. Sang og musik kan give oplevelser og skabe fællesskab. Samtidigt kan musikfaget give de bogligt svage succesoplevelser. Dog kun så længe kvaliteten af undervisningen er høj nok. Fællesmålene og alsidigheden i undervisningen opnås ikke ved blot at engagere sig i elevernes popidoler.

Børnene er overvægtige
I Dansk Folkeparti vil vi hellere have, at børnene i stedet får en ekstra time til idræt. De danske unge bliver mere og mere overvægtige. Det er til skade for deres helbred, og derfor ville eleverne have godt af at røre sig mere end de gør i dag. Samtidigt vil klassens urolige elever kunne få brændt noget krudt af i idræt, så de har nemmere ved at sidde stille og modtage undervisning i skolens mange andre timer.

"Lad mig se dig gå frem og tilbage, fra side til side. Lad mig se dig gå op og ned. Kom nu, bliv ved," lyder en del af den begavede tekst til nummeret "Hot" af Nik og Jay.

Helt ærligt!

Eleverne kender sangen i søvne. Mit råd til dig, kære Bertel Haarder, er at du sørger for at musikundervisningen i skolerne opfylder fællesmålene, og lad så eleverne høre hiphop derhjemme.

Forrige artikel Erhvervsuddannelser truet af spinkelt samarbejde Erhvervsuddannelser truet af spinkelt samarbejde Næste artikel Skal vi alle sammen gå på universitetet? Skal vi alle sammen gå på universitetet?