Kære DF – hold hånden over efteruddannelserne

DEBAT: Der er ingen sammenhæng mellem fremtidens arbejdsmarked og de varslede besparelser på efteruddannelse af ledige, skriver Per Madsen, formand for Danske Erhvervsskoler, i et åbent brev med en klar opfordring til Dansk Folkeparti om at redde efteruddannelserne.

Af Per Madsen
formand for Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne

Massefyringer er en del af den danske virkelighed. Senest har Vestas varslet fyringer af 3.000 medarbejdere, og omkring 400 nye job på Lindø er i fare, efter at Skykon er gået i betalingsstandsning. Desværre matcher regeringens finanslovsforslag på ingen måde denne virkelighed.

Dansk Folkeparti plejer at sætte et sidste fingeraftryk på finansloven. Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne vil gerne opfordre partiet til at bruge sin indflydelse til at hjælpe de arbejdsløse, hjælpe de familier, der rammes af konsekvenserne ved ledighed, og hjælpe de virksomheder, der i fremtiden får brug for kvalificeret arbejdskraft.

Der er nemlig et massivt behov for omskoling og efteruddannelse af de mange ledige. Den arbejdsløse og hans familie bliver ramt hårdt af arbejdsløshedens økonomiske og sociale nedtur, og det paradoksale er, at Danmark har brug for arbejdskraften. Om 10 år kommer vores land til at mangle 45.000 faglærte og 105.000 personer med en videregående uddannelse. Samtidig vil der være 90.000 ufaglærte, der ikke kan få arbejde, fordi de mangler de rette kvalifikationer.

Ledige uden reel chance
Alligevel er det regeringens plan at skære kraftigt ned på de faglærte og ufaglærtes mulighed for uddannelse. Skolernes økonomi bliver væsentligt forringet, og antallet af kurser reduceret med 30 procent. Her er nedskæringer på 800 millioner kroner næste år. 900 millioner kroner i 2012, og i 2013 skal der spares tæt på en milliard kroner.

Kort sagt betyder det, at mange ikke kan komme på kursus og få opgraderet deres rygsæk af kompetencer. Og mange ledige står tilbage uden en reel chance for at blive omskolet og videreuddannet, så de kan være klar til indtage nye job, når opsvinget kommer.

Så Dansk Folkeparti sæt jeres fingeraftryk her - fjern besparelserne fra voksen- og efteruddannelserne.

Forrige artikel DI vil gerne tage ansvar Næste artikel Lad os diskutere indhold og ikke mursten Lad os diskutere indhold og ikke mursten