Husk nu de korte vækstuddannelser, Morten

DEBAT: Den nye minister for forskning, innovation og videregående uddannelser skal huske erhvervsakademierne. Rektor Henrik Larsen og bestyrelsesformand Johanne Gregersen fra Erhvervsakademi Sydvest mener, at der er for lidt fokus på erhvervsakademiernes resultater.

Af rektor Henrik Larsen og bestyrelsesformand Johanne Gregersen, Erhvervsakademi Sydvest

Som ny uddannelsesminister har Morten Østergaard mest talt om de lange videregående uddannelser og læreruddannelserne i sine første udmeldinger på posten. Eksempelvis regeringens mål om at 25 procent af landets unge skal have en lang videregående uddannelse.

Som rektor og bestyrelsesformand på et erhvervsakademi med korte videregående uddannelser og professionsbacheloruddannelser har vi ikke hørt så meget til ministerens visioner på vores område.

Men vi er meget interesserede i at høre, hvad Morten Østergaards konkrete tanker er om vores sektor, der uddanner installatører, bygningskonstruktører, finansøkonomer og andre professioner til det private arbejdsmarked.

Ikke mindst fordi vores uddannelser er kommet i markant mindretal i det nye uddannelsesministerium i forhold til eksempelvis universiteternes akademiske uddannelser. Vi håber ikke, at lillebrorrollen betyder, at den stedmoderlige behandling af erhvervsakademierne, som har præget den forrige regerings uddannelsespolitik, fortsætter under den nye regering.

Vi mener i al beskedenhed, at vi har en del at byde på: De ni danske erhvervsakademier, hvoraf en del ligger uden for de store universitetsbyer, er nogle af uddannelsessektorens største vækstskabere. På Erhvervsakademi Sydvest har vi eksempelvis optaget 550 studerende i 2011 mod 350 i 2008, ligesom vi har øget udbuddet af uddannelser fra 11 til 17 på kun to år.

De private virksomheder efterspørger i stor stil vores installatører, konstruktører og markedsføringsøkonomer, og de fleste færdiguddannede går direkte ud i job. Det er faktisk langt fra usædvanligt, at virksomheder bogstaveligt talt står i kø for at kapre de færdiguddannede til dimissionen.

Den mangel på praktikpladser, man hører om andre steder i uddannelsessystemet, er også så godt som ikke-eksisterende på de danske erhvervsakademier, som alene i foråret skaffede 10.000 praktikpladser til de studerende.

Samtidig bliver de færdiguddannede typisk boende i lokalområdet efter endt uddannelse, fordi de får jobs i lokale virksomheder. Dermed er erhvervsakademierne med til at mindske de unge menneskers flugt fra udkantsområderne.

Kort og godt leverer erhvervsakademierne varen til gavn for både de unge, erhvervslivet og samfundet som helhed. Og i øvrigt uden at få millioner tilsendt i globaliseringsmidler, som universiteterne får.

Så husk nu vores vækstuddannelser, Morten. Giv installatører, finansøkonomer og bygningskonstruktører lige så meget opmærksomhed som ingeniører, læger og jurister. Og kig meget gerne forbi Sydvestjylland, hvis du vil høre om, hvordan vi sætter turbo på væksten i Udkantsdanmark.

Forrige artikel VUC bygger bro til de videregående uddannelser Næste artikel Reform af folkeskolen nu