EUD-debatten skal ud af elfenbenstårnet

DEBAT: Diskussionen om en reform af erhvervsuddannelserne er præget af hypotetiske diskussioner om, hvad der virker og ikke virker. Kom ud i virkeligheden, lyder opfordringen fra Marianne Stendell (S), formand for Regions Hovedstadens uddannelsesudvalg.

Af Marianne Stendell (S)
Formand for Region Hovedstadens uddannelses- og forskningsudvalg

Allerede i optakten til erhvervsskolereformen er æteren nu fuld af idéer til, hvordan erhvervsskolen skal se ud. Målsætningen er klar: Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse.

Så sikrer vi, at der i fremtiden er faglært arbejdskraft nok til at honorere den store efterspørgsel, som står for døren - fx til bygningen af den faste forbindelse over Femern Bælt eller til opførelsen af nye sygehuse.

Desværre er der ikke enighed om midlerne til at få flere faglærte. Der foreslås optagelsesprøver på gymnasiet for at skubbe eleverne over i erhvervsskolen, og det foreslås at fagene Dansk og Matematik skal være bestået for at kunne starte på en erhvervsuddannelse.

Det er jo dejligt med debat, men den bærer også præg af at være hypotetisk. "Hvis vi gør sådan, så sker der nok noget i denne her retning." Og her kunne jeg tænke mig, at vi rettede øjnene hen mod det, der allerede findes og fungerer.

Ud i virkeligheden 
Et godt eksempel er forslaget fra bl.a. Erhvervsskoleforeningen om, at en erhvervsuddannelse skal indledes med et basisår.  

Jeg synes, at vores undervisningsminister skal tage et par politikerkolleger fra Christiansborg i hånden og komme ud og se på et Region Hovedstaden-projekt, der netop har tilrettelagt uddannelser med et fælles basisår. Uddannelsen hedder Next EUD.

Her er 80 elever netop startet på et basisår, hvor de dels får undervisning inden for det område, de er optagede af - sundhed, handel eller teknik - dels får de et bredt indblik i virksomhederne og verden omkring dem. Eleverne får et indblik i hinandens uddannelsesverdener.

Og de får åbnet øjnene for, at verden er stor, og vejene til drømmekarrieren er mangfoldige.

Jeg mener blot: Skulle vi ikke holde op med at diskutere luftkasteller og i stedet se på de steder, hvor idéerne allerede er sat i spil? Spørge de unge på Next EUD, hvordan de oplever det?

Virkeligheden er den bedste kur mod elfenbenstårne.

 

Forrige artikel Erhvervsskolerne: Der er brug for et basisår på erhvervsuddannelserne Næste artikel PSF: Finanslovsforslag svigter de svageste unge