Erhvervsuddannelserne er ofre for politisk lammelse

DEBAT: 62.000 unge risikerer at stå med en ubrugelig studentereksamen i 2020 til en pris af 20 milliarder kroner. De penge kan bruges langt mere fornuftigt, hvis de investeres i erhvervsuddannelserne. Det mener Leif Bille, direktør for Teknisk Erhvervsskole Center.

Af Leif Bille
Direktør for Teknisk Erhvervsskole Center

For en måned siden fik jeg af Altinget | Uddannelse stillet spørgsmålet:
Hvad er der galt med erhvervsskolerne?

Jeg svarede 18. april, at der intet galt var med erhvervsskolerne, men at der er en allerhelvedes mangel på viden om erhvervsuddannelserne blandt dem, der bestemmer udviklingen.

Senere skrev jeg, at udviklingen i tilgangstallene til gymnasie- og erhvervsuddannelserne tilsyneladende fuldstændig har lammet de politisk ansvarlige.

Forslag om sammenlægning
Det bliver værre endnu. Læsere med interesse for ungdomsuddannelserne har de sidste par dage kunnet læse indlæg fra formændene for gymnasierektorerne og for erhvervsskolelederne, at der skal stilles krav - for de unges skyld, at DEA foreslår en intensiveret screening - altså mere sortering - for uddannelsernes skyld. Niels Egelund foreslår, at det syge system (erhvervsuddannelserne) kastes op i luften og sammenlægges med det almene gymnasiesystem - for vores allesammens skyld, formoder jeg.

Mandag 13. maj 2013 har Gitte Redder i Ugebrevet A4 en mere seriøs gennemgang af erhvervsuddannelsesproblemerne holdt op imod veksel-uddannelsessystemerne i Holland, Schweiz, Tyskland og Østrig, hvor systemerne tilsyneladende fungerer med en væsentlig lavere ungdomsledighed end den danske til følge.

Og endelig slutter Berlingske af samme dag med at fortælle, at hvis udviklingen fortsætter, vil knap 62.000 i 2020 stå med en ubrugelig studentereksamen!

Politisk lammelse
I mit indlæg af 18. april d.å., hvor jeg fremhævede, at "Der er intet galt med erhvervsskolerne" - eller uddannelserne for den sags skyld, lavede jeg en sammenligning af økonomierne mellem gymnasieuddannelserne og erhvervsuddannelserne.

Tager man udgangspunkt i mine tal fra 18. april og skulle tallet på 62.000 være nogenlunde korrekt, vil man i 2020 have spenderet ca. 20 mia. på 62.000 ubrugelige studenterhuer!

I al venskabelighed vil jeg gentage, hvad jeg fremførte i mit 18. april-indlæg. Tilgangstallene har tilsyneladende fuldstændig lammet de politisk ansvarlige, og "lammelsen" er særdeles alvorlig, for aldrig har der været mere behov for handlekraftig politisk ledelse. Når alt kommer til alt, er det måske forskellen på Holland, Schweiz, Tyskland og Østrig - og så Danmark. I de fire førstnævnte lande har parlamentarikerne for lang tid siden besluttet at styre ungdomsuddannelserne.

Og for 20 mia. kan man uddanne op imod 200.000 elever inden for erhvervsuddannelserne!

Forrige artikel Erhvervsuddannelsernes krise er hele Danmarks krise Næste artikel Vi har hårdt brug for faglærte