Bertel Haarder bakker op om Løkkes helhedsskole

FOLKESKOLEN: Undervisningsministeren bakker op om Lars Løkkes holdninger om helhedsskole. Men både De Konservative og DF er dog imod.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) stiller sig nu op ved siden af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i diskussionen om helhedsskoler.

"Jeg deler hans synspunkter. Jeg synes, at SFO både skal tænkes sammen med undervisningen og med foreningslivet. Ikke så skolen overtager de frivillige foreninger, for attraktionen ved de frivillige foreninger er, at man er uden for pædagogers varetægt, og det er det gode ved foreningerne. Men i blandt andet Sengeløse Idræts-SFO er der et direkte samarbejde med foreningerne. Dermed lukker man hullet mellem skolen og fritidstilbuddene til børn," siger Bertel Haarder.

I et interview med Berlingske Tidende sagde Lars Løkke Rasmussen, at han er en stor tilhænger af helhedsskolen.

"Jeg kan ikke forstå, hvorfor børn absolut skal have fri klokken et, og vi så skal have hele systemet med skolefritidsordninger og klubber ved siden af," sagde Lars Løkke Rasmussen.

Forslag om idræts-SFO
Og selv om statsministeren ikke bebudede lovgivning på området, vil Bertel Haarder alligevel stimulere samarbejdet mellem skole og SFO.

"Vi er i fuld gang med at skrive kloge ting om at styrke sundheden, og deri vil indgå forslag om idræts-SFO, sammen med forslag om at få eleverne op på cyklen og ud af bussen," siger Bertel Haarder uden at ville uddybe det.

For både SF og Socialdemokraterne kommer udmeldingen fra statsministeren som en positiv overraskelse.

"Lars Løkke taler om en politik, som Socialdemokraterne og SF har gået ind for i årevis. Socialdemokraterne fremsatte det som et beslutningsforslag for et par år siden, og SF var den eneste støtte. Derfor er det da glædeligt, at Lars Løkke Rasmussen siger det, men hvordan han vil få De Konservative med på ideen er mere interessant," siger Pernille Vigsø Bagge, ordfører for SF.

Kan blive gennembruddet
Og uddannelsesordfører for Socialdemokraterne Christine Antorini er glædeligt overrasket.

"Det kan blive gennembruddet for, at vi laver noget mere spændende på folkeskoleområdet i stedet for de seneste år, hvor vi har fedtet rundt i nationale test, der ikke duer. Det er interessant, han spiller ud med det, fordi regeringen bestemt ikke er enig," siger Christine Antorini.

Både SF og Socialdemokraterne vil give kommunerne frihed til at lave helhedsskoler, men det findes allerede i realiteten, siger Bertel Haarder.

"Jeg har givet tilladelse til alle, så de facto er der frit spil. Kommer vi op til, at alle skoler i en kommune vil holde på børnene til klokken 16.00, kan der være forældre, som ikke vil have have deres børn i heldagsskole, og dem skal vi også tage hensyn til. Men så længe der kun er 100 skoler, så giver jeg lov til alle," siger Bertel Haarder.

Hvad mener Lars Løkke?
Men både De Konservative og Dansk Folkeparti er skeptiske.

"Det lyder meget fornuftigt at bruge personalet på skolen og i SFO'en begge steder og eksempelvis lave en ekskursion i SFO til noget, der passer til biologi-timen. Mere differentiering på tværs af aldersklasser synes jeg også er fornuftigt. Men han siger det samme som Christine Antorini, der mener, at kommunerne kan vælge at sende børnene i skole fra 8-17, og de aldrig ved, hvornår de har fri og ikke har fri, så er jeg rygende uenig. Men jeg kan ikke finde ud af, hvad statsministeren vil," siger Charlotte Dyremose.

Mere klar modstand kommer fra DF's uddannelsesordfører Marlene Harpsøe.

"Vi kan ikke bakke op om helhedsskoler. Vi synes ikke, det er en god ide at tvinge børn til at gå i skole fra 8-17. Det er vigtigt, at holde fast på elever, der ikke er klar til at gå i skole i så lang tid. De skal også kunne lave ting, de har lyst til i SFO'en. Det er der mange, der har behov for, og det skal man tage hensyn til," siger Marlene Harpsøe.

"Man skal desuden tage hensyn til familier, hvor moren er hjemmegående. Det skal ikke være et krav om skole til klokken 17, hvis moren er hjemmegående og har lyst til, at barnet kommer hjem tidligt," siger DF's ordfører.

Forrige artikel Vejlederne tvivler på 95-procents-målsætningen Vejlederne tvivler på 95-procents-målsætningen Næste artikel Strid om klassekvotienter bunder i cool cash Strid om klassekvotienter bunder i cool cash