Børnehaveklassebørn kan smides ud af skolen

FOLKESKOLEN: Danmarks Lærerforening bakker op om den nye bekendtgørelse, som giver skoleledere mulighed for at sanktionere imod alle børn.

Hvor det tidligere var børn fra 3. klasse, der kunne bruges sanktioner imod, så har skolelederen nu fået bemyndigelse til at sanktionere imod elever helt ned i børnehaveklassealderen, hvis det skulle komme så vidt.

Det fremgår af udkastet til en ny bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet, som kommer på baggrund af den såkaldte Hellebæk-sag, hvor der opstod uklarhed om, hvor meget den enkelte skoleleder bestemte, og hvor meget kommunalbestyrelsen kunne blande sig. 
 
Danmarks Lærerforening tilfreds med bekendtgørelsen
Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, bakker op om den nye disciplinbekendtgørelse. Over for Altinget.dk udtrykker han således generel tilfredshed med bekendtgørelsen.

"Langt hen ad vejen ser det udmærket ud. Der er et par småting, vi gerne ser ændret, men langt hen ad vejen synes vi, at den rammer meget godt," siger Anders Bondo Christensen, der dog ikke er sikker på, at der med den nye bekendtgørelse er kommet en endelig afklaring af, hvor meget kommunalbestyrelserne må blande sig i skolernes dagligdag.

"Der er en hvis præcisering i udspillet, som vi synes er udmærket. Men jeg tror nu ikke, at det er helt klarlagt, hvem der bestemmer hvad," lyder det smågrinende fra Anders Bondo Christensen, der ikke deler formanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjærs, synspunkt om, at man med denne bekendtgørelse vender forældrene ryggen. Damkjær har blandt andet udtalt, at forslaget er et tilbageskridt til den sorte skole. Men det er Anders Bondo Christensen ikke enig i.

"Det mener jeg ikke ligger i det her udspil. Det er i hvert fald ikke sådan, vi opfatter det. Vi opfatter det som et ønske om at styrke skoleledelsen, hvilket jeg synes er på sin plads, blandt andet på baggrund af Hellebæk-sagen. Men det betyder jo ikke, at vi ikke skal inddrage forældrene," siger Anders Bondo Christensen.

Aldersgrænsen er væk
Som sådan er der ikke tale om nye sanktioner, men aldersgrænsen er fjernet i det nye udkast. Undervisningsminister Bertel Haarder (V) understreger dog, at det ikke er sådan, at et barn i 1. klasse bare bliver smidt hjem for et godt ord, men at skolelederen nu har muligheden. Det gælder eksempelvis, hvis et barn bliver ved med at slå et andet barn trods advarsler, samtaler med hjemmet og lignende. I et sådant tilfælde har skolelederen nu mulighed for at beslutte, at barnet skal have hjælp andetsteds, forklarer undervisningsministeren.

"Forslaget placerer ansvaret for ro og orden på den enkelte skole i stedet for detailreguleringer. Vi bevarer den overordnede regel om, at enhver sanktion skal stå i rimeligt forhold til elevens alder og forseelsens art. Dette er en afbureaukratisering og præcisering af, at det er skolens ansvar," siger Bertel Haarder og uddyber:

"Vi vil gerne begrænse kommunalbestyrelsens mulighed for at blande sig og statens regler. Det sker efter ønske og drøftelse med skoleledere. Retningen er klar: Det er den enkelte skoles ansvar at sikre ro og tryghed på skolerne," understreger Bertel Haarder.

DF: Mikroskopisk fremskridt
Men selv om det er et skridt på vejen, så er det ikke stort nok, mener Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Martin Henriksen.

"Hvis eleverne bryder skolens regler, skal skolelederne ikke kun have lov til at gribe ind - det skal de have pligt til," siger Martin Henriksen til Berlingske Tidende. I interviewet gør han endvidere opmærksom på, at Dansk Folkeparti mener, at der er tale om så lille et fremskridt, at det næsten ikke er til at få øje på.

"Problemet er, at de som ikke har gjort noget, nu bare kan fortsætte med det," forklarer Henriksen.

Forrige artikel Bertel Haarder afviser svigt på specialundervisningen Næste artikel Satspuljen skal betale undervisningsassistenter Satspuljen skal betale undervisningsassistenter