Almene gymnasier vil overtage hhx og htx

REFORM: Flere gymnasier står klar til at udbyde htx og hhx, hvis vejen banes med lovændring. Til gengæld kan erhvervsskolerne glemme alt om at låne lokaler til hhx og htx, understreger Danske Gymnasier.

Hvis det fremover skal være muligt for unge at gå på htx eller hhx på det lokale almene gymnasium, skal det for det første ske under gymnasiets ledelse – og for det andet skal der så være tale om studieretninger under det almene gymnasium.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra rektorernes forening, Danske Gymnasier, som dermed vender tomlen nedad til et nyt forslag fra Danske Erhvervsskoler om at sikre hhx og htx alle steder i landet ved at lade erhvervsskolerne ”udlægge” uddannelserne til andre institutioner som eksempelvis almene gymnasier.

”Idéen om, at man på den måde kan låne sig til et godt studiemiljø ved at låne nogle lokaler på for eksempel et alment gymnasium, er en helt forkert tilgang til at løse den udfordring, der er med hhx og htx,” siger formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

Hhx og htx som studieretning
Danske Erhvervsskolers overvejelser om at udlægge hhx og htx er et element i organisationens nye udspil til forhandlinger om en gymnasiereform, som politikerne på Christiansborg så småt er begyndt at varme op til igen.

Danske Erhvervsskoler ser gerne, at flere elever fremover søger på hhx og htx, som giver de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger. Og for at sikre større udbredelse af hhx og htx over hele landet, foreslår Danske Erhvervsskoler, at behovet kan dækkes ved at udlægge uddannelserne til andre erhvervsskoler, der ikke i forvejen udbyder hhx eller htx eller til andre institutioner som eksempelvis almene gymnasier.

Men sådan spiller klaveret altså ikke, mener formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

”Men hvis lokale forhold taler for det, så vil det da være fornuftigt at lade det gamle gymnasium udbyde de studieforberedende uddannelser, for det er jo oplagt at tænke hhx eller htx ind som en studieretning på det almene gymnasium. Derimod tror jeg ikke på idéen om udlægning. Erhvervsskolerne kan ikke bare låne sig til et godt studiemiljø ved at låne lokaler på det almene gymnasium. Så er man nødt til at lægge sig ind under de almene gymnasier,” fastslår Anne-Birgitte Rasmussen.

Gymnasier vil gerne overtage
Allerede nu er der på flere almene gymnasier stor interesse for at kunne udbyde hhx og htx.

Gymnasier i både Helsingør og Rungsted har søgt om lov til det, men har fået afslag, fordi det vil kræve en lovændring. Også rektor Kristoffer Høy Sidenius fra Gribskov Gymnasium udtrykker stor interesse for at kunne udbyde hhx og htx.

”Som loven er skruet sammen nu, må vi jo ikke udbyde hhx og htx. Men hvis vi får lov, vil vi samle de gymnasiale uddannelser under samme tag, og vi vil kunne udbyde hhx og htx som studieretninger. Det kan vi sagtens rumme. Det vil måske betyde, at vi i stedet for otte spor vil have 10 eller 11. Vi har jo et ungdomsmiljø på de almene gymnasier, som tiltrækker de unge,” siger Kristoffer Høy Sidenius.

Han kan sagtens forestille sig, at hhx eller htx kunne være interessant for elever i Gribskov Gymnasiums opland, så de slipper for den lange tur til Hillerød.

Ligesom Anne-Birgitte Rasmussen afviser han pure at lade en erhvervsskole ”udlægge” hhx eller htx til Gribskov Gymnasium .

”Jeg er ikke interesseret i, at de skal have det pædagogiske og faglige ansvar for nogle elever, der går på min matrikel – det vil vi da selv have styr på,” siger Gribskov-rektoren.

Krav til hhx og htx bør fastholdes
At lade de almene gymnasier overtage hhx og htx møder derimod – som forventet – ingen begejstring hos Danske Erhvervsskoler.

”Vi hører, at der er et politisk ønske om større udbredelse af hhx og htx. Er der det, så kan det efter vores opfattelse klares ved at udlægge til andre erhvervsskoler, som ikke i forvejen udbyder enten hhx eller htx. Når vi nævner de almene gymnasier i vores udspil, skyldes det, at det kan blive aktuelt enkelte steder. Men uanset om det bliver en anden erhvervsskole eller et alment gymnasium, bør man stille krav om at fastholde kriterier som hhx og htx’ anvendelsesorienterede metode og pædagogik, erhvervslivskontakt og arbejdsmarkedets parters engagement,” siger direktør i Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov.

Forrige artikel Meritlærere afhjælper ikke folkeskolens lærerflugt Meritlærere afhjælper ikke folkeskolens lærerflugt Næste artikel Internationale uddannelser undervurderes