Sygeplejerskerne stemmer nej til ny overenskomst

Et snævert flertal af de danske sygeplejersker siger nej tak til den overenskomstaftale, som arbejdsmarkedets parter forhandlede på plads i februar. Det skyldes en udbredt utilfredshed med blandt andet lønniveauet, mener deres formand.

De danske sygeplejersker er ikke tilfredse med den aftale, som er blevet forhandlet på plads på vegne af dem.

Et snævert flertal har vendt tomlen nedad til den nye overenskomst, som ellers ville være trådt i kraft 1. april.

Det oplyser Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse.

Afvisningen af aftalen skyldes en bred utilfredshed med både arbejdsvilkår og lønniveau blandt sygeplejerskerne, mener Grete Christensen, som er formand for Dansk Sygeplejeråd:

”Resultatet er udtryk for den udbredte utilfredshed, som mange sygeplejersker har opbygget over lang tid – og ikke mindst igennem det seneste år,” udtaler hun i pressemeddelelsen og tilføjer:

”Sygeplejerskerne sender et signal om, at de ikke er tilfredse med OK21-resultatet, med årtiers lønefterslæb, med arbejdspresset og med manglende anerkendelse under Corona-situationen. Signalet er både til arbejdsgiverne og til politikerne på Christiansborg.”

Uvist, hvad næste skridt bliver
Med afvisningen af den nye overenskomstaftale skal arbejdsmarkedets parter tilbage til forhandlingsbordet. Men hvorvidt der ligger en strejke og lurer ude i horisonten, eller om det kan løses i Forligsinstitutionen, vides endnu ikke.

Dansk Sygeplejeråd vil også afvente afstemningerne i de andre store offentlige fagforbund, før der tages stilling til det næste skridt, udtaler Grete Christensen.

Det var 47,3 procent, som har stemt nej til den nye overenskomst, mens 46,5 procent har stemt ja. I alt er det lidt over halvdelen af Dansk Sygeplejeråds medlemmer, som har givet deres stemme til kende.

Et flertal af Dansk Sygeplejeråds kongres anbefalede i marts, at sygeplejerskerne stemte ja til den nye overenskomst, som blandt andet ville give generelle lønstigninger på 5,02 procent over de næste tre år.

Samtidig med anbefalingen kritiserede kongressen dog også lønningerne til sygeplejerskerne, som ifølge dem fortsat har en ”uretfærdig” placering i det offentlige lønhierarki. De opfordrede derfor politikerne til at tage hånd om udfordringen.

Forrige artikel Sundhedsstyrelsen skrotter dimensioneringsplan efter hård kritik Sundhedsstyrelsen skrotter dimensioneringsplan efter hård kritik Næste artikel Zeberg  advarer mod planlagte besparelser på Datatilsynet: ”Det er ikke godt nok” Zeberg advarer mod planlagte besparelser på Datatilsynet: ”Det er ikke godt nok”
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.