Kommuner vil forkæle ansatte i ældreplejen med større lønhop end andre

OK21: Der er lagt op til svære forhandlinger, når KL og fagforbund fredag indleder slutspurten mod ny overenskomst for over 400.000 ansatte. Fordeling af lønkronerne blandt forskellige faggrupper udgør central knast. 

Nogle kommunal ansatte kan se frem til større lønstigninger end andre. Men hvem - og med hvor meget, deler vandene ved det kommunale overenskomstbord.

Her indleder KL og Forhandlingsfællesskabet fredag de afsluttende forhandlinger, som skal føre til ny overenskomst for knap 435.000 kommunalt ansatte.

Et af de helt centrale krav for de kommunale arbejdsgivere er en rekrutteringspulje, som skal målrette en del af den samlede lønramme mod sosu-området, hvor kommunerne har svært ved at følge med det støt stigende antal plejekrævende ældre.

"Vi prøver at adressere de skrigende behov, der er ud i kommunerne - i særdeleshed på sosu-området. Det er en bred palette af løsninger, der skal i spil, men løn er også et parameter for, om det er attraktivt at vælge netop den uddannelse og det job," siger Michael Ziegler (K), der er forhandlingsleder for KL og borgmester i Høje-Taastrup.

Fagforeninger vil male med bredere pensel
At lade nogen offentligt ansatte få større andel i de kommende tre års lønstigninger er ikke en fremmed tanke for lønmodtagerorganisationerne, som stiller krav om en lavtløns- og ligelønspulje.

Da sosu'er hører til de lavest lønnede offentligt ansatte, er de dermed også udpeget til at få et større lønløft end andre, men de faglige organisationer sigter dog bredere end KL.

"Vi ønsker, at man maler med den brede pensel. Det vil sige, at man vil være omfattet, uanset hvilken faggruppe, man kommer fra, hvis man lønmæssigt er indplaceret i den lavere ende," siger FOA-formand Mona Striib, der som formand for Forhandlingsfællesskabet er forhandlingsleder for de kommunalt ansatte.

Hvem vil I have med, som KL ikke vil?

"Det er for eksempel rengøringsassistenterne, servicemedarbejderne og de lavest lønnede HK'ere. Det er bredt set de lavest lønnede, som vi ønsker at give et bredt løft," siger Mona Striib.

Kræver halv millard til skævdeling
Skævdeling, som det også kaldes, udgjorde også et centralt tema ved overenskomstforhandlingerne i 2018, som endte med en rekrutteringspulje over en halv milliard kroner - svarende til 0,3 procent af lønsummen.

Puljen var hovedsageligt målrettet sosu-området, og kom især de knap 31.000 kommunalt ansatte sosu-assistenter til gavn, der som konsekvens fik omkring 5.000 kroner ekstra i lønposen om året.

Michael Ziegler bekræfter, at KL's ved de aktuelle forhandlinger forestiller sig en rekrutteringspulje i "nogenlunde samme størrelsesorden" som i 2018.

Ifølge Altingets oplysninger går Forhandlingsfællesskabets krav til en lavtløns- og ligelønspulje dog kun på 0,1 procent af lønsummen.

At viljen til skævdeling er begrænset blandt lønmodtagerne, skyldes især modstand fra Akademikerne, Lærernes Centralorganisation og HK, som ikke anerkender, at der skulle være et særligt lønefterslæb for omsorgsgrupperne.

Da FOA sidste år foreslog at forhandle lønstigninger i kroner og øre frem for procent for at gavne lavtlønsgrupperne, truede Akademikerne med at træde ud af Forhandlingsfællesskabet - og i praksis forhandle alene på det kommunale og regionale område.

Kompromiset blev en accept af begrænset skævdeling mellem faggrupper - dog ikke i kroner og øre.

KL vil også belønne ledere
Knasten i forhandlingerne bliver altså både, hvor mange der skal omfattes af skævdeling, og hvor mange penge, der skal indgå i puljen.

"Nu taler vi jo ikke om meget store tal, men det at fordele løn lidt forskelligt kan selvfølgelig være en udfordring i forhandlingsrummet. Men principielt er vores krav jo ikke anderledes end det krav, som vi bliver mødt med af de faglige organisationer," siger Michael Ziegler, og fortsætter.

"Målet er jo forskelligt, men det, vi stiller krav om i forhandlingerne, har jo faktisk også en lavtløns- og ligelønseffekt."

Udover at forkæle sosu-personalet ønsker KL også at anvende en del af rekrutteringspuljen på lidt ekstra i lønposen til faglige ledere på social-, skole-, daginstitutions- og ældreområdet.

"Vi skal sikre, at vi er i stand til at rekruttere de dygtigste ledere, fordi det har jo rigtig stor betydning for den kvalitet, vi kan levere til vores borgere," siger Michael Ziegler.

Derudover ønsker KL at bruge en del af rekrutteringspuljen på at sløjfe karensperiode for optjening af pension for blandt andet nyansatte i ældreplejen.

Svære forhandlinger i udsigte
I lørdags faldt forliget på statens område på plads, som traditionelt udstikker den økonomiske ramme for kommuner og regioner.

Mona Striib mener, at statens resultat giver et fornuftigt økonomisk afsæt, men forventer svære forhandlinger på det kommunale område.

"Men for at vi kan være et resultat inden for sådan en ramme bekendt over for vores medlemmer, er der rigtig mange andre ting, som også har betydning. Så der er lang vej endnu, inden vi kommer helt i bund," siger hun.

Vil det sige, at I har højere ambitioner end statens relativt smalle lønfokus?

"Ja," lyder det korte svar fra Mona Striib.

Michael Ziegler understreger, at der er lagt op til mindre dramatiske forhandlinger end i 2018, men forventer alligevel en hård slutspurt.

"Vi har jo ikke lige pludselig fået sammenfaldende interesser. Så det bliver ikke en 'walk in the park', men jeg er sikker på, at vi nok skal komme i mål med et fornuftigt resultat for begge parter," slutter han.

 

Forrige artikel 58 ændringsforslag til ny epidemilov 58 ændringsforslag til ny epidemilov Næste artikel Rokade: Ny radikal ældreordfører er ny i Folketinget Rokade: Ny radikal ældreordfører er ny i Folketinget
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.