Løn som fortjent? Det tjener en række faggrupper på sygehusene

Landets sygeplejersker er utilfredse med deres løn. Men hvad tjener egentlig en sygeplejerske - og hvad tjener en række øvrige medarbejdere på landets sygehuse? 

Er en månedsløn på 42.000 kroner høj eller lav? Og kan tallet i det hele taget bruges til noget, når det også inkluderer pension samt særtillæg i forbindelse med nattevagter og weekendarbejde? Skal man hellere tage udgangspunkt i den gennemsnitlige grundløn, som ligger på lidt over 28.000 kroner?

Det er til debat, efter landets sygeplejersker har stemt nej til en ny overenskomst og er gået i strejke.

Ser man alene på gennemsnittet af bruttolønnen, fremgår det af tal fra kommunernes og regionernes løndatakontor, at sygeplejerskerne ligger højere end en række andre medarbejdere uden ledelsesansvar på landets sygehuse.

I bruttolønnen er dog også indregnet tillæg for skæve arbejdstider, og da tallene stammer fra gennemsnitsløn for januar måned, kan disse tal være særligt høje på grund af vagter i forbindelse med jul og nytår. 

Hvis man i stedet ser på grundlønnen, har sygeplejerskerne også en højere gennemsnitsløn end for eksempel jordemødre og radiografer, mens gennemsnitslønnen for bioanalytikere er marginalt højere.

Generelt er der mange forhold, der spiller ind, og lønnen varierer efter anciennitet og ansættelsessted. Det gør det derfor til en svær disciplin at sammenligne de forskellige faggrupper.

 

Tilføjelse: Altinget har aktuelt også udgivet denne artikel, som sammenligner sygeplejerskernes løn med andre faggrupper i den offentlige sektor. Her indgår en grundløn på 26.775 kroner, mens sygeplejerskernes gennemsnitlige grundløn i lønopgørelsen i denne artikel er 28.248 kroner. Forskellen skyldes blandt andet, at sammenligningen på tværs af faggrupper i sundhedsvæsenet også medtager specialsygeplejersker, mens den overordnede lønopgørelse for offentligt ansatte kun inddrager basissygeplejersker. Desuden er lønopgørelsen fra sundhedsvæsenet foretaget i januar, mens den overordnede sammenligning er baseret på tal fra marts. Der kan være forskel på den gennemsnitlige grundløn i de to måneder, fordi der mellem januar og marts 2021 er ansat 1.000 flere sygeplejersker i regionerne, heraf mange på startløn.

Forrige artikel Regeringen og partier holder møde om konflikt: Lovindgreb rykker tættere på Regeringen og partier holder møde om konflikt: Lovindgreb rykker tættere på Næste artikel Regeringen ophøjer mæglingsforslag til lov i sygeplejerske-konflikten Regeringen ophøjer mæglingsforslag til lov i sygeplejerske-konflikten
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.