EU vil gøre det nemmere at skyde ulvene. Der skal bare være mange nok

Stigende ulvebestande i Europa fører til, at EU nedgraderer ulvens beskyttelsesstatus. Det er dog ikke det samme, som at det nu bliver tilladt at skyde ulve i Danmark.

Efter en lang og til tider følelsesladet debat både i Danmark og i mange andre europæiske lande er EU-landene blevet enige om at ændre ulvens beskyttelsesstatus.

Det betyder, at ulven fremover ikke vil være "strengt beskyttet" men kun "beskyttet" i EU, og det ændrer mulighederne for at indføre tiltag mod ulve.

Det gælder både muligheden for at tillade jagt på ulve og spørgsmålet om, hvorvidt det stadigvæk vil være ulovligt at forstyrre eller ødelægge ynglepladser for ulvene.

Jagt hvis der er mange nok

Ændringen fra "strengt beskyttet" til "beskyttet" vil betyde, at de enkelte lande nu vil kunne tillade jagt på ulve, hvis ulvene har en såkaldt gunstig bevaringsstatus. Det vil sige, hvis der er tilstrækkeligt mange af dyrene i et land.

Så mange ulve er der endnu ikke i Danmark, vurderer seniorrådgiver og ekspert i ulve i Danmarks Naturfredningsforening (DN), Bo Håkansson.

{{toplink}}

Alligevel er DN stærkt imod beslutningen i EU, som også den danske regering stemte for.

"På den ene side har miljøminister Magnus Heunicke (S) flere gange sagt, at dette ikke får betydning for jagt på ulve i Danmark, men på den anden side betyder det, at den til enhver tid siddende miljøminister nu kan ændre en bekendtgørelse og tillade jagt, hvis ulven opnår gunstig bevaringsstatus. Og i andre lande i Europa vil man nu kunne tillade jagt," siger han.

DN havde foretrukket en systematisk revision af listen over truede dyr i EU, hvis ulvens beskyttelsesstatus skulle have været ændret.

"Det er noget populistisk makværk. Man tager ét dyr ud og ændrer dets status, fordi Ursula von der Leyen har set sig sur på ulve," siger Bo Håkansson.

L&F vil have klarhed om muligheder

Hos Landbrug og Fødevarer opfordrer naturchef, Karen Post Bache, Miljøministeriet til at skabe klare juridiske rammer for, hvad der nu kan lade sig gøre i Danmark. Herunder netop at se på, om der er så mange ulve, at ulven nu har gunstig beskyttelsesstatus.

{{toplink}}

Hun fremhæver, at der ifølge Aarhus Universitet aktuelt er 32-43 til ulve i Danmark, og at bestanden ventes at vokse med 18-38 procent om året.

"Da dette alt andet lige må forventes at føre til flere konflikter i forhold til blandt andet udegående husdyr, vil det være afgørende for en hensigtsmæssig forvaltning af ulven, at der skabes rammer for en mere fleksibel forvaltning. En forudsætning for en mere fleksibel forvaltning vil være at ulvens bevaringsstatus vurderes. Vi vil derfor i første omgang opfordre til at Miljøministeriet arbejder for klarhed i forhold til de juridiske rammer for fastlæggelse af ulvens bevaringsstatus i forhold til mulighed for regulering og på sigt eventuelt jagt," siger hun.

EU landbrugsorganisationer glæder sig

Kommissionsformand Ursula von der Leyens europæiske parti, EPP, erklærer sig yderst tilfreds med, at ulven nu skifter beskyttelsesstatus.

"Det er et stort gennembrud i forhold til at håndtere den store stigning i ulvepopulationen, som udgør en stadig større trussel mod landbrug, turisme og befolkninger i landdistrikterne på tværs af Europa," lyder det fra EEP’s ordfører i EU-Parlamentets landbrugskomite, Herbert Dorfmann.

{{toplink}}

Også den europæiske landbrugsorganisation, Copa-Cogeca, er tilfreds og kalder det i en pressemeddelelse for "et stort skridt fremad".

Modsat har dyreværnsorganisationer og mere end 300 civilsamfundsorganisationer i Europa opfordret til at bevare ulvens status som strengt beskyttet i EU.

Formelt træffes beslutningen om at ændre ulvens beskyttelsesstatus på et ministermøde torsdag, men på et ambassadørmøde onsdag forud for ministermødet blev den ændrede beskyttelsesstatus vedtaget.

I første omgang betyder den ændrede beskyttelsesstatus en ændring af den såkaldte Bern-konvention, men i forlængelse heraf vil også EU’s habitatsdirektiv skulle ændres.

Ulven kom tilbage i 2012

Baggrunden for ændringen af ulvens beskyttelsesstatus er, at der er sket en fordobling af antallet af ulve i Europa i løbet af de seneste ti år.

I 2012 var der ifølge EU-Kommissionen 11.193 ulve i EU, mens der i 2023 var cirka 23.000 ulve.

I Danmark indvandrede de første ulve igen i 2012. Da blev den første døde ulv blev fundet i Nordjylland efter, at ulven havde været fraværende i Danmark i 200 år.

Forrige artikel SF er størst blandt akademikere: SF er størst blandt akademikere: "En meget, meget vigtig gruppe," siger valgforsker Næste artikel DI Topmødet: Se de blå partilederes pensionsdebat DI Topmødet: Se de blå partilederes pensionsdebat