Her er de nominerede til Tingprisen 2024

Tingprisen gives til en politiker, der med sin kommunikation har været med til at fremme danskernes forståelse af dansk eller europæisk politik.

En ny partiformand, en politisk ordfører og EU-valgets største stemmesluger.

Det er feltet, der dyster om at vinde Tingprisen 2024.

Prisen uddeles hvert af Altinget til en politiker, der med sin kommunikation har været med til at fremme danskernes forståelse af dansk eller europæisk politik. Sidste års vinder var Liberal Alliances frontmand, Alex Vanopslagh.

"Tingprisen er et årligt højdepunkt på Altinget. Jeg ser frem til at uddele den fine statuette – og til at diskutere politisk kommunikation med alle tre nominerede på scenen i Altingets Gård," siger chefredaktør Jakob Nielsen.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag 2. oktober fra klokken 9.00 til 10.00 på Altingets adresse i Ny Kongensgade. Her vil der være gratis adgang med varm kaffe og croissanter til alle, der har lyst til at deltage.

Inden prisoverrækkelsen vil de tre nominerede deltage i en debat om politisk kommunikation modereret af Altingets chefredaktør.

Foruden Altingets chefredaktør består årets jury af rådgiver Anna Ebbesen samt bestyrelsesmedlem og politisk kommentator John Wagner.

"For mig er det vigtigt at hædre politikere, som ikke bare bidrager med markante meninger, men også søger dialog og resultater – og viser, at der bag den professionelle politiker er et menneske med indsigt, engagement, følelser, forståelse for anderledes tænkende og respekt for folkestyret," siger John Wagner.

I år har alle tre nominerede udmærket sig ved at være gode til at gøre deres budskaber "vedrørende for danskerne", vurderer Anna Ebbesen.

"Der er tale om tre stærke kommunikatører, som ser ud til at have intuitiv forståelse af, hvordan man får fænget danskerne og på tværs af kanaler får ens budskaber ud," siger hun.

Du kan læse mere om årets tre nominerede her:

Kira Marie Peter-Hansen

For lidt over fem år siden var hun 21 år og helt ukendt. I dag er Kira Marie Peter-Hansen netop blevet genvalgt til sin anden periode i Europa-Parlamentet med 178.438 stemmer – og dermed som den danske kandidat med det højeste personlige stemmetal.

De mange stemmer kommer ikke ud af det blå. Som hendes direkte modstander i valgkampen, Venstres Morten Løkkegaard, har sagt det: "Kira er det største politiske talent på venstrefløjen i dag. Voldsomt politisk begavet, en skarp kommunikator, og så formår hun at favne sine modstandere. Det er de færreste, der mestrer det."

Der er næppe én hemmelighed bag Kira Marie Peter-Hansens succes. Men det er hævet over enhver tvivl, at hendes gode valg hænger sammen med, at hun formår at kommunikere noget så vanskeligt som europæisk politik på en måde, så den unge generation også gider lytte med.

Det indebærer også en aktiv tilstedeværelse på sociale medier, men altid på en måde, hvor sagen er i fokus. Og hvor kommunikationen har til formål at skabe forståelse, indsigt og – ikke mindst – dialog, hvad der jo desværre ikke altid er tilfældet i disse tider.

Kira Marie Peter-Hansens talent er så åbenlyst, at næsten 200.000 vælgere allerede har opdaget det. Derfor er hun også en oplagt nomineret til Tingprisen 2024.

{{toplink}}

Mona Juul

En god politiker skal kunne mange ting. En af dem er at holde taler. En anden er at undgå at blive uvenner med alle.

Da Mona Juul i april 2023 stillede sig op på talerstolen ved det konservative landsrådsmøde, kunne ingen vide, om hun var i stand til det første. Selvfølgelig havde hun holdt taler før. Men ikke på den måde. Ikke foran så mange mennesker, med så mange kameraer og så mange faldgruber foran sig. Og så var hun stadig i chok over forgængeren Søren Papes pludselige død.

Det var en øvelse i empati som krævede mentalt overskud. For der skulle både tages hensyn til partiets kerne, som var sammen med Søren Pape Poulsen, da han faldt om, til medlemmerne og til de mulige vælgere, som en ny formand kan tale til. Og alt det for rullende kameraer. Dermed skulle Mona Juhl også præsentere sig selv for danskerne som menneske først og så politiker, og det uden den træning og rådgivning, som ellers ville have været en ny formand forundt.  

"For at gøre mit bedste er jeg nødt til at begynde med det værste," indledte hun. Og så tog hun ellers fat på at placere sig selv og Konservative i danskernes bevidsthed med tre klassiske, konservative mærkesager: Forsvaret, familien og klimaet. Det er et arbejde, der langtfra er færdigt. Men det er et arbejde, som hun udfører med en tålmodighed, der demonstrerer, at hun stoler på holdbarheden i de budskaber, hun sender ud.

Mona Juul er ikke den type politisk leder, der forsøger at vinde kampen om dagsordenen med en hurtig og barsk overskrift – men hun forsøger ofte at vinde en debat med en kvik bemærkning. Hvad der også har gjort hende populær i andre partier på Christiansborg for at medvirke til fordragelighed. For den evne – og for sin evne til at kommunikere konservativ politik på en knapt så konservativ måde – er hun nomineret til Tingprisen.  

{{toplink}}

Monika Rubin

"Nå, okay! Nu er jeg sgu kommet i Folketinget!"

Monika Rubin var selv lidt overrasket, da hun i 2022 skiftede jobbet som læge ud med en tilværelse som folkevalgt. I en tid hvor mange politikere forlader Christiansborg i frustration, er Monika Rubin et eksempel på, at det også kan gå den modsatte vej. Og hun er et eksempel på, at man godt kan blive en succes i politik uden mange års erfaring.

Det skyldes ikke mindst hendes evne til at kommunikere. Hendes første ordførertale fra Folketingets talerstol var én af dem, der ramte tilhørerne i maven, da hun fortalte sin personlige historie om faren, der er flygtning fra Iran, og hendes mor, der er indvandret fra Polen. Selv er hun fra Hvidovre.  

I sin tid som politisk ordfører har Monika Rubin været et frisk pust, fordi hun taler om emner, som man gør det uden for Christiansborg. Ofte må en politisk ordfører gemme sig bag tomme ord, så man ikke kan skydes i skoene, at man ikke stiller op – men heller ikke sige noget, som bringer én i fedtefadet. Det er en vanskelig rolle, når man skal tegne et parti klart nok til, at det kan ses, men ikke så klart at tydelige kanter til regeringspartnerne gør det svært for ministrene.  

Lægen Monika Rubin har hurtigt lært sig at undvige besværlige spørgsmål om regeringens modvilje mod tobaksafgifter, ligesom hun godt kan slå igen i en skarp debat. Men hendes mission er at tale politik på en måde, hvor tempoet i politik sættes lidt ned, og hvor mennesket bag politikeren kommer mere til udtryk. Som hun sagde i sin ordførertale: "Fortidens stridigheder og polemik er ikke en del af fremtiden." 

Monika Rubin er en del af fremtiden, hvis Moderaterne skal overleve i dansk politik, og for sin imponerende entré i Folketinget er hun nomineret til Tingprisen.

{{toplink}}

Forrige artikel Jeppe Søe melder sig ind i blåt valgforbund Jeppe Søe melder sig ind i blåt valgforbund Næste artikel Ellemann trækker igen i militæruniformen og sendes på Nato-øvelse i Letland Ellemann trækker igen i militæruniformen og sendes på Nato-øvelse i Letland