EU's yderste højrefløj vil hædre Elon Musk med menneskerettighedspris

Sakharovprisen for tankefrihed er EU's største hyldest til menneskerettighedsarbejde. Prisen er tidligere blevet tildelt blandt andre systemkritikere, politiske ledere og journalister.

Forretningsmanden Elon Musk, der ejer X, tidligere kendt som Twitter, er nomineret til EU's menneskerettighedspris, Sakharovprisen for tankefrihed.

Han er blevet nomineret af de politiske grupper Suveræne Nationers Europa, som det tyske højrefløjsparti Alternative für Deutschland står i spidsen for, og Patrioter for Europa, hvor blandt andre den danske europaparlamentariker Anders Vistisen (DF) er medlem.

Nomineringen af Musk kommer få måneder efter, at særligt Suveræne Nationers Europa har været omgivet af debat på grund af udtalelser, som er blevet opfattet som støtte til nazister.

Sagen endte med, at Alternative für Deutschland blev smidt ud af deres daværende gruppe i Parlamentet.

{{toplink}}

EU overrækker hvert år Sakharovprisen til personer og organisationer, som har ydet et enestående bidrag til at beskytte tankefriheden. Blandt tidligere modtager er Nelson Mandela, Malala Yousafzai og den congolesiske læge og gynækolog Denis Mukwege.

Udover Elon Musk har de politiske grupper i Europa-Parlamentet nomineret:

  • María Corina Machado, nomineret af den store borgerlige gruppe, EPP.
  • 'Women wage peace' og 'Women of the sun' og deres medstiftere Yael Admi og Reem Hajajreh, nomineret af de europæiske socialdemokrater, S&D.
  • Edmundo González Urrutia, nomineret af den nationalkonservative ECR-gruppe.
  • 'Women Wage Peace & Women of the Sun', nomineret af Renew Europe.
  • Dr. Gubad Ibadoghlu, Azerbaijan, nomineret af De Grønne.
  • Journalister i Palæstina (Hamza og Wael Al-Dahdouh, Plestia Alaqad, Shireen Abu Akleh og Ain Media til ære for Yasser Murtaja og Roshdi Sarraj), nomineret af Venstrefløjsgruppen.

Ud af de nominerede vil tre finalister bliver valgt i 17. oktober. Prisen overrækkes formelt med en ceremoni under plenarmødet i Strasbourg til december.

{{toplink}}

 

Forrige artikel DR dropper Novo Nordisk-stilling DR dropper Novo Nordisk-stilling Næste artikel Her er DI's nye bestyrelse Her er DI's nye bestyrelse