Dan Jørgensen skal sikre billigere boliger i Europa. Hans chef kalder på hurtig handling

Flere danske aktører ser store muligheder i, at Dan Jørgensen får tildelt både energi- og boligområdet i den nye EU-Kommission. Energipriser hænger tæt sammen med prisen på at bo, lyder det.

Danmarks kommende EU-kommissær jubler over at have fået den portefølje, han "allerhelst ville have". Nemlig energi.

Men selvom energi uden tvivl bliver et vigtigt område, får Dan Jørgensen også ansvar for et andet stort politikområde.

Socialdemokraten er nemlig også udpeget til at skulle være EU’s første boligkommissær nogensinde.

"Millioner af unge mennesker og familier har svært ved at finde betalbare boliger i hele Europa. Der er brug for, at vi tager os af det øjeblikkeligt," skriver kommissionsformand Ursula von der Leyen i sin opgavebeskrivelse til Dan Jørgensen.

Selv lød Dan Jørgensen en anelse overrasket over, at boligporteføljen var havnet hos ham.

Efter udpegelsen fortalte han, at han på forhånd havde tænkt, at han gerne ret hurtigt ville have et møde med den kommende boligkommissær stablet på benene.

Det møde kan han nu holde i sit eget hoved.

"Det nye fokus på boliger fra EU-Kommissionen afspejler, at EU løbende skal være med til at gøre en positiv forskel i menneskers hverdag, der hvor de oplever problemer," udtaler Dan Jørgensen om sit nyt job og fortsætter:

"Der er en sammenhæng mellem energiporteføljen og boligområdet. En af de vigtigste faktorer i prisen på at bo og bæredygtigheden af en bolig er netop energiforsyningen. Flere boliger skal i fremtiden have adgang til billig og grøn energi."

"Ekstremt begejstret"

Også flere steder i dansk erhvervsliv ser man en glimrende synergi mellem energi- og boligområdet.

For eksempel i interesseorganisationen Synergi, der arbejder med energieffektivitet.

"Som svar på de udfordringer, vi står med, er energieffektivitet helt centralt. For eksempel i forhold til truslen fra Rusland. Vi skal hurtigst muligt af med den russiske gas. Det sker ved at renovere og skifte gasfyr ud. Der har du allerede koblingen mellem bolig og energi," siger direktør i Synergi, Katrine Bjerre.

"Så er der udfordringer med boligmangel og boligkvalitet. Mange europæere har ikke råd til at betale deres energiregning, fordi energien er blevet så dyr. Det er igen en kobling mellem energi og bolig," fortsætter Katrine Bjerre.

{{toplink}}

Hos virksomheden Velux har man ligeledes svært ved at få armene ned.

"Vi er ekstremt begejstrede for, at Dan Jørgensen har fået den post. Bygninger er helt essentielle for den grønne omstilling. Så det giver afsindigt god mening," siger Fleming Voetmann, der er chef for bæredygtighed og eksterne relationer i Velux.

Fleming Voetmann kalder det "et kæmpe gennembrud", at der nu for første gang kommer en boligkommissær i Europa.

Og så er han ikke så nervøs for, at det ikke er boligpolitisk erfaring, der skinner igennem på Dan Jørgensens CV.

"Dan Jørgensen har forståelse for, hvad boliger betyder i forhold til at sikre, at vi bruger så lidt energi som muligt, og at den energi er grøn," siger Fleming Voetmann.

Den frygt har Katrine Bjerre fra Synergi heller ikke.

"Dan Jørgensen kommer med stor erfaring som klima- og energipolitiker. Jeg er helt sikker på, at han forstår den kobling, der er mellem energi og bolig. Og opgaven fra von der Leyen er klar. Hun peger på, at energieffektivitet skal stå centralt i det, Dan Jørgensen skal foretage sig i de kommende år," siger hun.

To bæredygtighedsben

Opgaven fra von der Leyen er nemlig helt klar.

I en otte sider lang opgavebeskrivelse giver kommissionsformanden Dan Jørgensen lektier for.

På boligområdet skal Dan Jørgensen blandt andet fremsætte nye statsstøtteregler for at sikre bedre støtte til energieffektivitet.

Men han skal også tage sig af de sociale aspekter af boligpolitikken. Blandt andet ved at stå i spidsen for en European Affordable Housing Plan.

Dén plan har Bent Madsen store forventninger til. Han er administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger og formand for de europæiske boligselskabers forening, Housing Europe – og har længe ønsket en boligkommissær.

"Der er sket en bekymrende udvikling på boligmarkedet i de europæiske byer. Vi ser store byer, hvor priserne stiger rigtig meget. Det er svært for folk med helt almindelige indkomster at bo der."

"Det giver både nogle sociale og praktiske problemer. Skolelæreren, pædagogen og sygeplejersken skal også være i stand til at bo i byen," siger Bent Madsen.

Er der en fare for, at boligområdet kan træde lidt i baggrunden, når energi nu er så stort et område?

"Man kan sagtens stå på begge ben. På det ene ben står han på en grøn bæredygtighed, og på det andet ben står han på en social bæredygtighed. Begge er store bæredygtighedsdagsordener," siger Bent Madsen.

{{toplink}}

Dan Jørgensen fremhæver også, at begge ben kommer til at fylde.

"Det giver sig selv, at ambitionen om at få bragt priserne på energi ned for helt almindelige mennesker og energieffektivitet i boligmassen er enormt vigtigt," siger Dan Jørgensen og fortsætter:

"Så vil der være andre dimensioner også. Det er den socialdemokratiske gruppe, der har kæmpet stillingen som boligkommissær igennem. Det betyder selvfølgelig også, at det er med et socialt sigte."

Parlamentet overvåger

Det var dog ikke samtlige medlemmer af den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, der bakkede op om idéen om en boligkommissær.

S-profilen Christel Schaldemose har tidligere påpeget, at "EU ikke har en rolle at spille i forhold til boligpolitik".

Nu har hendes danske partifælle så fået posten.

"Når det nu er, kunne det nok ikke være havnet hos en bedre end en dansker. Det gør mig tryg," siger Christel Schaldemose.

"Der er jo også oplagte udfordringer med mangel på billige boliger over alt i EU. Jeg er da rigtig tryg ved, at det er Dan Jørgensen og dermed en dansker. Jeg tror, at han vil finde den rigtige balance mellem, hvad EU skal gøre på det her område, og hvad der er national kompetence," siger hun.

Henrik Dahl, europaparlamentsmedlem for Liberal Alliance, ønsker ligeledes at minde om, at en del boligpolitik er er en national kompetence.

"Jeg håber, at han (Dan Jørgensen, red.) vil huske på EU's nærhedsprincip, som betyder, at EU kun må handle, når det er bedre at gennemføre lovgivning på EU-niveau end på nationalt, regionalt eller lokalt niveau," skriver Henrik Dahl på X og understreger:

"Desuden var det Parlamentets socialister, der ønskede, at denne kommissionsrolle blev oprettet, så jeg frygter, at det kan blive en glidebane for rød politik."

Før Dan Jørgensen kan tiltræde officielt som energi- og boligkommissær, skal han gennem en høring i Europa-Parlamentet.

{{toplink}}

Forrige artikel Mette Frederiksen lover milliarder til verdens fattigste Mette Frederiksen lover milliarder til verdens fattigste