Snit af målinger: De blå partier haler ind på de røde

Regeringen og støttepartiernes forspring er mindsket i løbet af den seneste måned. Det viser et nyt kvalitetsvægtet snit af målingerne i februar. De blå partiers chance for at vinde regeringsmagten er dog stadig begrænset, siger Altingets politiske kommentator.
 

Afstanden mellem oppositionen og regeringen samt dens støttepartier er blevet mindre.

Kun et enkelt mandat adskiller dem, hvis de nordatlantiske folketingsmedlemmer fraregnes. 

Det viser det nye kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i februar, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

Ifølge snittet vil Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale få 88 mandater, hvis der var valg i dag. De resterende 87 mandater vil tilfalde de blå partier. Ved valget i 2019 var fordelingen 96 til de røde partier samt Alternativet, mens de blå måtte nøjes med 79.

Selvom vejen til magten muligvis synes kortere ifølge målingerne, ser det reelt stadig svært ud for den borgerlige lejr. Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Men der er et forbehold, som kan ændre billedet. Det er endnu uvist, hvordan krigen i Ukraine vil smitte af på partiernes opbakning:

”De blå partiers chancer er stadig begrænsede, men Ukraine-krisen har kastet en hel masse bolde op i luften. For Venstre vil en afstemning om forsvarsforbeholdet være en klar fordel, men for socialdemokraterne er det langt sværere. Og hvis en sådan afstemning bliver tabt for ja-siden, er det regeringen, der står med nederlaget, selvom det var Venstre, der pressede på for afstemningen,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Krigen i Ukraine vil også styrke Mette Frederiksen i første omgang, for hun er god i kriser. På længere sigt er alt blevet mere usikkert, og det gælder også resultatet af næste folketingsvalg.”

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Moderaterne på vippen

Årsagen til det tættere kapløb mellem de to blokke er blandt andet et nyt parti på stemmesedlen: Moderaterne, som for første gang optræder i Altingets vægtede snit, efter at partistifter Lars Løkke Rasmussen nu officielt har anmodet om, at partiet bliver opstillingsberettiget.

Partiet står ifølge snittet af målinger til 2,6 procent af stemmerne, hvilket ville udløse fem mandater og spare den blå side fra en del stemmespild.

Selvom Moderaterne står til at komme over spærregrænsen, er det formentlig ikke nok til at udløse glæde hos partiets frontmand Lars Løkke, mener Erik Holstein.

”Nej, 2,6 procent er Løkkes mareridt. I hvert fald hvis de fem mandater ikke bliver afgørende. Løkkes mål er at få måske fem-seks procent af stemmerne og nappe de afgørende mandater. Det værste, man kan gøre mod ham, er at give ham fem ubrugelige mandater, som han skal sidde og præsidere over i en hel valgperiode,” siger Altingets politiske kommentator og tilføjer:

”Hvis Løkke frit kunne formulere et slogan, ville det lyde: ”Giv mig de afgørende mandater – eller lad være med at stemme på mig.”

Effekten af Ukraine-krigen

Målingerne i dette snit er alle foretaget i løbet af februar. Men i slutningen af måneden blev dagsordenen i dansk politik – og i resten af den vestlige verden – markant ændret efter Ruslands invasion i Ukraine. Det kan også betyde, at øjebliksbilledet af vælgernes opbakning til partierne kan være ændret allerede i næste måned.

Tiden vil vise, om statsminister Mette Frederiksen (S) igen vil kunne mønstre en lignende opbakning, som blev set under coronakrisen, hvor flere af vælgerne stillede sig bag regeringspartiet. Men det er et andet parti på venstrefløjen, som Altingets politiske kommentator vil holde nært øje med i de kommende målinger.

”Enhedslisten! Det bliver meget interessant at se Enhedslistens tal i de kommende målinger. Et par af Enhedslistens ældre medlemmer med fortid i DKP kom med nogle meget tvivlsomme udtalelser, der stillede spørgsmålstegn ved, hvem der egentlig er aggressoren i Ukraine-konflikten,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Selvom de blev sat på plads af Dragsted og Villadsen, har det helt klart skadet Enhedslisten. Den mulighed har den yderste venstrefløjs fjender og rivaler grebet med kyshånd, så både borgerlige og socialdemokrater har banket løs på Enhedslisten. Det kan næsten ikke undgå at få betydning for vælgeropbakningen.”

Næste snit af målinger bliver publiceret tirsdag 5. april.

Forrige artikel Eksperter og soldater vil bruge ekstra milliarder på krudt og kugler Eksperter og soldater vil bruge ekstra milliarder på krudt og kugler Næste artikel Afdæmpet amerikansk glæde over forsvarsaftale Afdæmpet amerikansk glæde over forsvarsaftale