Eva Kjer Hansen om frivillighed og velfærd: Frivillighed er et supplement – uanset om vi mangler sosu’er eller ej

Den tidligere V-socialminister ser masser af fordele ved at tænke flere frivillige ind i velfærdssystemet – men ikke som en del af løsningen på rekrutteringskrisen.

Mens S åbner op for, at frivillighed kan aflaste de såkaldt varme hænder i visse velfærdsfag, afviser V kategorisk at indregne frivillige som en del af ligningen med opgaver og arbejdskraft.

{{toplink}}

Eva Kjer Hansen er folketingsmedlem og tidligere socialordfører og socialminister og minister for ligestilling for Venstre. Hun er desuden gruppeformand og medlem af kommunalbestyrelsen i Kolding kommune. 

Hun synes bestemt, det er relevant at sige frivillighed og velfærd i samme sætning.

"Frivillige tilfører ekstra velfærd; tryghed og oplevelse, og jeg synes, det er positivt, at vi er blevet bedre til at tænke de frivillige ind også omkring de kommunale institutioner – for eksempel ved at at unge får en ekstra tjans, for nogens vedkommende som fritidsjob og andre som frivillige. Det gør at flere får kendskab til, hvordan plejehjem, børnehave og institutioner for personer med udfordringer fungerer,” siger hun.   

Men - for der er et klart men - med streg under, at der er tale et supplement og ikke et spørgsmål om at overtage opgaver, der kræver fagligt personale. 

Nu hvor situationen er sådan, at sosu-assistenter ikke klager over, at frivillige tager brødet ud af munden på dem, men bare gerne vil have flere kolleger, er det så ikke en anledning til at tage den snak i en ny kontekst?

”Mit syn på det er ikke anderledes, uanset om vi mangler sosu’er, eller vi ikke gør. Samspillet på tværs er det, der gør det givende, også for de faglige medarbejdere. Det afgørende er, at vi kommer ud over at ’vi skal beskytte vores fagområder og ingen skal komme og løfte en opgave her hos mig’. Og i stedet se det som, at hvis noget bliver aflastet, så får vi tid til nogle andre ting. Frivillige er et supplement, som kan hjælpe med ting, der ellers ikke vil være tid til.”

Så frivillige kan ikke indgå i den ligning der handler om at få antallet af velfærdsopgaver til at gå op med hænder og arbejdskraft?

”Nej, det kan de ikke. Der er jo en grund til, at vi gerne vil have faglært personale til at løfte opgaverne og det gælder både pleje og praktiske ting. Man kan ikke disponere over frivillige på den måde, så er det ikke længere en frivillig indsats, og jeg tror det ville give en modreaktion, hvis man begyndte at indkalkulere det på den måde.”

Hvad kan de frivillige så gøre, som de ansatte ikke har tid til?

”Det kan være, at nogen cykler eller går en tur med de ældre, presser æblesaft eller tager dem med ud i haven og har en hund med. Mange ting, som er underholdning eller en oplevelse - og ikke kun plejehjem, det kan lige så godt være omkring børnehaven eller andre institutioner. Ikke mindst, hvis man skal styrke noget af det, jeg godt kunne tænke mig – at man havde flere udenomsarealer og nogle husdyr af en slags.”

Hvordan kan det lette presset for de ansatte, at en frivillig tager ud og cykler en tur med de ældre eller laver en aktivitet med dem?

”Det er en god oplevelse for den ældre – det giver noget at tale om, det giver måske mere ro, det er svært at sige, det er meget individuelt – bare den ekstra person, der er i nærheden…”

Men hvordan hjælper det den person, der er ansat til de deciderede plejeopgaver?

”Ved at der er flere til at hjælpe med de aktiviteter... Jeg ved godt, det ikke er de konkrete, praktiske plejeopgaver – det er noget supplerende, som gerne skulle være noget positivt omkring den ældre eller det barn eller den handicappede – igen, det vil være meget individuelt. Men hvis du nu har…. nej jeg skal lade være med at være mere konkret.”

Hvorfor det?

”Bare fordi det er så individuelt – det, at der er en ekstra person til at aflaste og kunne være sammen med den ældre. Jeg tror, at for medarbejderen, når der er så mange ting der skal gøres samtidig, så er det dejligt at vide, der er nogen til at være opmærksom på at alt er godt.”

Bestyrelser med frivillige og inspiration til  godt arbejdsmiljø fra de selvejende

Eva Kjer Hansen vil til gengæld for indsatsen gerne give de frivillige mere indflydelse på de institutioner, de yder en indsats på. Venstre har foreslået at etablere bestyrelser til de kommunale institutioner i stil med konstruktionen ved de selvejende institutioner.

”De kunne inddrage pårørende, venner af huset og andre, som i dag vil de typisk være der i en pårørendegruppe eller frivilliggruppe, men ved at lave egentlige bestyrelser, giver man mulighed for større indflydelse på, hvordan den pågældende institution egentlig bliver drevet,” siger hun.

Men tilbage til problematikken – som Venstre selv fremlægger den i sin analyse: Danmark vil i 2030 mangle ca. 35.000 fagprofessionelle, såsom lærere, pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere. Det vurderes, at alle egne af landet rammes af manglen på uddannede fagprofessionelle.

På den baggrund foreslår Venstre, at der afsættes 5 mio. kr. til en national handlingsplan for, hvordan Danmark kan øge antallet af uddannede fagprofessionelle.

Så hvis ikke med frivillige, hvordan skal vi så løse det her?

”Først og fremmest skal vi tale fagene op og vise anerkendelse til de opgaver der bliver løftet af de faggrupper, som er helt afgørende i vores velfærdssamfund. Så skal vi skal vi se om vi kan få flere til at tage fuldtidsarbejde – vi har foreslået fradrag for fuldtidsarbejde, så skal vi have kigget på sygefravær – der er en del inspiration hos de selvejende institutioner, – de har typisk et lavere sygefravær, så hvad er det, de gør? Det bliver vi simpelthen nødt til at kigge på.”

IT-tekniske løsninger og flere solstrålehistorier 

Derudover nævner Eva Kjer Hansen mulighed for at udvikle it-teknologiske løsninger, både i forhold til at aflaste men også til forbedringer i arbejdsmiljøet.

Vilkår under uddannelse i forhold til at trække flere ind i fagene er også et opmærksomhedspunkt, men dog uden nogen konkrete bud på forbedringer.

”Og så skal vi være gode til at dele de gode historier om, hvordan folk der har stået uden for arbejdsmarkedet, er kommet ind på det gennem de her fagområder,” siger hun.  

Så mener du, der er noget at hente i gruppen af strukturelt ledige?

”Absolut. Vi har en arbejdskraft her, som vi godt kunne aktivere. Der er et godt eksempel fra Varde kommune, desværre ikke min egen, med ægtefæller til medarbejdere fra typisk østeuropæiske lande og Ukraine, som arbejder i produktionsfag. Gennem et særligt forløb er de kvinder blevet interesserede i at blive sosu-medarbejdere og synes selv, det er fantastisk; de har aldrig troet, de skulle stå med en uddannelse, så det er totalt win-win.  

Forrige artikel Lønmilliarder fra S kan spænde ben for private overenskomstforhandlinger Lønmilliarder fra S kan spænde ben for private overenskomstforhandlinger Næste artikel Enhedslisten kræver huslejeregulering med i nyt forståelsespapir Enhedslisten kræver huslejeregulering med i nyt forståelsespapir