Socialdemokraterne vil kulegrave vagtlægeordning

VAGTLÆGER: Sundhedsministeren skal sammen med regionerne undersøge den nuværende vagtlægeordning. Og dette bliver en omstændig affære, hvis det står til Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne er ikke tvivl om, hvilke temaer der skal præge den undersøgelse af vagtlægeordningen, som sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mandag diskuterede med Danske Regioner og lægeforeningen PLO. De vil blandt andet have en dybdegående kvalitetsundersøgelse af ordningen, som ifølge den socialdemokratiske sundhedsordører Sophie Hæstorp Andersen efterhånden er forældet.

Har fungeret uændret i 18 år 
"Den nuværende vagtlægeordning har fungeret uændret de seneste 18 år. Både regioner og lægelige eksperter mener, det er på tide med en kulegravning. Der mangler en lægefaglig evaluering af, hvad patienter, læger og samfundet får ud af at bruge kostbare lægetimer og ressourcer på Lægevagten," siger hun.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen har sundhedsministeren tidligere brugt vendingen "hurtig undersøgelse", men dette er ikke tilstrækkeligt, mener hun:

"Derimod er der brug for et tilbundsgående arbejde, der sikrer en undersøgelse af, hvad der rent klinisk foregår i lægevagten, samt en udmøntning, der gør, at der etableres en lærende kultur ved bla. at sikre, at alle opkald til vagtlægen i fremtiden bliver båndet, og at der findes en fast procedure for indberetning af utilsigtede hændelser, som i det øvrige sundhedsvæsen," siger hun.

Vil se tiden an 
Sundhedsministeren var efter mødet med regionerne mandag morgen fåmælt om, hvad undersøgelsen vil indeholde.

"Vi er enige om at se fremad for ordningen, at tilliden til ordningen skal genskabes, og at kvaliteten skal undersøges. Vi har et fælles udgangspunkt om, at vi mener, at ordningen fungerer. Men det skal kunne dokumenteres og monitoreres løbende, så vi kan se på, hvad der er godt og dårligt, og hvad der kan gøres bedre," siger han ifølge politiken.dk.

Han vil i den forbindelse se tiden an, før han kan komme nærmere ind på, hvad undersøgelsen skal indeholde.

"Det er for tidligt at låse sig fast på undersøgelsen. Jeg skal have nogle faglige inputs fra Sundhedsstyrelsen, og så har regionerne nogle forslag, som de sender ind til os. Men jeg kan ikke sige, hvad de går ud på," siger han.

Sundhedsministeren vil på nuværende tidspunkt ikke sætte en dato på, hvornår undersøgelsen ligger klar.

Forrige artikel SF kritiserer regeringens Iran-passivitet Næste artikel Støjberg får rådgiver med kæmpe netværk Støjberg får rådgiver med kæmpe netværk